Pieni historiakierros pohjalaisittain
Kesä on mitä mainiointa aikaa tutustua kotiseutuhistoriaan. Kokosimme tähän muutamia tärppejä, poimi kiinnostavimmat tai käy vaikka kaikissa!
Suomen Jääkärimuseo
Suomen Jääkärimuseo on Suomen ainoa jääkäriliikkeeseen ja siten keskeisesti Suomen itsenäistymisen historian tapahtumiin keskittyvä museo. Museossa tutustutaan jääkäriliikkeen historiaan valokuvien, haastattelujen ja videoiden avulla. Kaikki 1897 jääkäriä ovat läsnä, mutta tarkemmin tutustutaan muutamiin kymmeniin nuoriin miehiin, heidän ajatuksiinsa ja kohtaloihinsa. Museossa pääsee myös kuuntelemaan jääkärihaastatteluita, joissa vanhat herrat muistelevat omia, jännittäviäkin nuoruusaikojaan. Museon kokoelmissa on alkuperäisiä jääkäripukuja, jääkäripasseja, rahoja, konekivääri ja muita aseita – sirpaleita, kunniamerkkejä ja jääkäreiden tunnistuslaattoja – aitoa jääkäreiden esineistöä.
Avoinna 9.6.-9.8.2020 ti-su klo 12-17.
Osoite: Suomen Jääkärimuseo, Jääkärintie 80, Kortesjärvi

Suomen siirtolaisuusmuseon Maailman Raitti
Kalajärven rannalla Peräseinäjoella sijaitseva Maailman Raitti on ainutlaatuinen kokoelma eri puolilta maailmaa koottuja suomalaissiirtolaisten rakentamia ja asumia taloja. Maailman Raitti rakennuksineen, esineistöineen ja valokuvineen kertoo elävällä tavalla Suomesta maailmalle lähteneiden siirtolaisten elämästä.
Maailman Raitilta löytyy ilmajokelaislähtöisen Matti Hakalan Amerikan talo, Australiasta tuotu sokeriruokofarmin työntekijöiden talo eli keinikämppä, Siperiasta tuotu ylihärmäläisen rangaistusvangin Matti Unkurin talo ja Kanadan Saskatchewanista tuotu alahärmäläislähtöisen Knuuttilan suvun talo. Kaikki rakennukset on saatu lahjoituksina irtaimistoineen ja kalusteineen.
Osoite: Maailman Raitti, Länsirannantie 2, Kalajärvi, Peräseinäjoki
Kotirintamalla-näyttely Suojeluskunta- ja lottamuseossa
Suojeluskunta- ja lottamuseossa Seinäjoen keskustassa esillä oleva Kotirintamalla-näyttely kuvaa sodan aikaista elämää kotirintamalla. Kotirintamalla työnteko määritti pitkälti ihmisten arkea ja elämää. Työikäisten miesten ollessa rintamalla naiset ja lapset tarttuivat myös perinteisiin miesten töihin. Töissä auttoivat myös maaseudulle sijoitetut sotavangit. Lapset kasvoivat työntekoon ja joutuivat olemaan paljon poissa koulusta. Vapaa-aika oli vähäistä ja se käytettiin toisten auttamiseen ja vapaaehtoistyöhön erilaisissa järjestöissä. Huvitteluun ei ollut paljon mahdollisuuksia, mutta ainakin osa nuorista löysi tapoja viettää aikaa yhdessä ja elää myös nuoruuttaan. Sota-ajan ankeista kokemuksista huolimatta näyttely kuvaa hienosti myös kotirintaman yhteisöllisyydestä ja toisten auttamisesta jääneitä hyviä muistoja.
Avoinna 3.6.-31.8.2020, ke 12-18 (vapaa pääsy), to-su 10-16. Kesäopastukset torstaista sunnuntaihin 25.6. alkaen 30.8. saakka.
Osoite: Suojeluskunta- ja lottamuseo, Kauppakatu 17, Seinäjoki
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.Horisontaalia ja vertikaalia – tuokiokuvia kaupungin rakennetusta ympäristöstä -näyttely Etelä-Pohjanmaan museon kivinavetassa
Seinäjoen kaupungin 60-vuotisjuhlanäyttelyn valokuvat on valittu museon kuva-arkistosta, erityisesti Kalevi A. Mäkisen kokoelmasta. Kuvat ovat ajalta, jolloin Seinäjoesta oli juuri tullut kaupunki. Näyttelyssä astutaan kaupungin kaduille, toreille ja puistoihin, mutta myös paikkakuntalaisten pariin.
Etelä-Pohjanmaan museo sijaitsee puistomaisella Östermyran eli Törnävän kartanon alueella, jossa on mukava kuljeskella kauniina kesäpäivinä. Mihinä me ollahan? -perusnäyttely valottaa Etelä-Pohjanmaan ja Seinäjoen historiaa laajemminkin. Ulkomuseoalueelle on koottu 1600–1800-luvun talonpoikaisrakennuksia eri puolilta maakuntaa, mm. Liinamaan kaksfooninkinen tuparati ja komea tuulimylly.
Avoinna 3.6.-31.8.2020, ke 12-18 (vapaa pääsy), to-su 10-16. Kesäopastukset torstaista sunnuntaihin 25.6. alkaen 30.8. saakka.
Osoite: Etelä-Pohjanmaan museo, Törnäväntie 23, Seinäjoki

Suljetut ovet – museodraamakierros Östermyran kartanolla
Kulttuurikollektiivi Sillan Suljetut ovet –museodraamakierrokset valtaavat heinäkuussa Östermyran kartanon Seinäjoella. Kierrokset kuljettavat katsojat 1840-luvulle kartanon kulta-aikaan draaman keinoin. Kartanoon saapuu uusi taloudenhoitaja Catharina Charlotta Jernberg, joka tuo valoa ja iloa sen hiljaisiin huoneisiin. Pian kartanon hymytön isäntäkin, Gustaf Adolf Wasatjerna, huomaa talouden kukoistavan tämän nuoren naisen huomassa. Ei mene kauaa, kun kylällä kuhistaan, mitä kartanon suljettujen ovien takana tapahtuu.
Suljetut ovet -museodraamakierrokset toivottavat katsojat tervetulleeksi tutustumaan kartanon historiaan ja vuosisadan rakkaustarinaan. Eri huoneissa kulkeva esitys johdattelee herrasväen elämäntapaan ja houkuttaa kurkistamaan suljettujen ovien taakse.
Lisätietoa ja lippuvaraukset: museot@seinajoki.fi tai puh. 06-4162648, ke-pe klo 12-16.
Osoite: Östermyran kartano, Törnäväntie 23, 60200 Seinäjoki
Lähde: Visit Lakeus, Kulttuurikollektiivi Silta ja museoiden omat sivut.