Article image
02.01.2020
Koti ja asuminen

Pienrakentajan Digiportaali auttaa projektissa

Teksti: Arto Saariaho Kuvat: SEAMK

Pienrakentajan Digiportaali auttaa rakentajaa muuttuvan lainsäädännön, organisaatioiden, käytettävien uusien materiaalien ja laitteiden hallinnassa.

Pienrakentajan oma osaaminen ei enää riitä valvomaan suurta rahallista hankintaa, vaan hän tarvitsee hankkeeseen avuksi useita ulkopuolisia tahoja. Työtehtävien valvojat, eri alojen suunnittelijat sekä urakoitsijat toimivat omilla sektoreillaan käyttäen myös aliurakoitsijoita. Rakentamisen organisaatio on muuttunut ja rakentaja ei välttämättä tunnista toimijoita, jotka osallistuvat hänen hankkeensa työtehtäviin. Tämä rakentamisen pirstaloituminen vaatii sopimus- ja tilaajaosaamista eli näkymätön työmäärä on kasvanut.

Kokonaisuuden hallintaa varten on toteutettu Pienrakentajan Digiportaali -sovellus (PD), joka antaa ja kerää rakentamiseen liittyvää tietoa projektiin liittyvien toimijoiden, sekä heidän käyttämiensä ohjelmien välityksellä. Tieto kootaan portaaliin ja esitetään asianosaisille yhteisen näkymän kautta.

PD-portaali jakautuu kolmeen päävaiheeseen: suunnitteluun, rakentamiseen ja asumiseen. Sovellukseen on mahdollista liittää myös olosuhteiden hallinta. Rakennukseen asetettujen antureiden avulla ohjataan rakennuksen eri toimintoja, kuten ilmanvaihtoa.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Mitta-antureilla voidaan tarkkailla rakenteiden kosteutta, lämpötilaa, ilman laatua (CO2, VOC), kaasuja ja hiukkaspitoisuuksia. Antureista saatava tieto tallentuu tietokantaan ja tarvittaessa antaa hälytyksiä kiinteistön omistajalle.

Sovellus toimii suunnitteluvaiheessa aineiston projektipankkina, jonne kohteen lähtötiedot tallennetaan. Jokainen osapuoli saa tiedot reaaliajassa myös muutetuista suunnitelmista tai niiden puutteista. Rakennustarkastaja pystyy kommentoimaan suunnitelmia luvan käsittelyssä ja koko rakentamisen ajan. Näin suunnitelmat ja niihin mahdollisesti tulevat muutokset pysyvät rakennusluvan ehtojen mukaisina.

Rakennusvaiheessa sovellukseen tallentuvat töiden eri vaiheet ja mahdolliset suunnitelmamuutokset. Työvaiheita voidaan tallentaa valokuvin ja tekstein. Portaaliin on mahdollista tallentaa eri materiaalivalmistajien työvideoita, sekä muita sähköisesti saatavia ohjeita.

Kun kohde on valmis ja vastaanotettu, niin alkaa asumisvaihe. Tässä vaiheessa sovellus tuottaa ilmoituksia tehtävistä huoltotöistä joko mitta-antureista tai määräajan perusteella. Tehdyt korjaus- ja huoltotyöt tallennetaan pilvipalveluun valokuvin sekä tekstein. Näin saaduilla tiedoilla kiinteistön omistaja pystyy budjetoimaan asumiskuluja tuleville vuosille ja kiinteistön arvo säilyy.

Lue lisää Pienrakentajan Digiportaalista.

Digiportaali

Etua kaupanteossa

PD-sovelluksen avulla pienrakentaja hallitsee ja ohjaa rakentamisen eri vaiheita, suunnittelusta asumisen aikaisiin huoltotöihin.

Hankkeen kaikki tieto tallentuu pilvipalvelussa tontin rekisteritunnuksen taakse, jota hallinnoi kiinteistön omistaja. Näin pientalon siirtyessä uudelle omistajalle vaihtuu myös pilvipalvelun omistaja.

Uusi omistaja saa kaupanteon yhteydessä kaiken tiedon suunnittelusta, toteutuksesta ja huoltotöistä yhdestä paikasta. Kiinteistön uusi omistaja pääsee näkemään myös piilossa olevien rakenteiden dokumentoinnit näkyvien rakenteiden lisäksi. Tämä vähentää epäilyksiä rakentamisen laadusta ja kiinteistön huoltotöiden laajuudesta. Kiinteistön elinkaari pitenee ja samalla ympäristövaikutukset pienenevät.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
2.6/5 - (28 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
rakentaminen

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset