Article image
17.02.2020

Pientalorakentaminen Pohjanmaalla perusvauhdissa

Teksti: Harri Puhakainen
Grafiikka: Hannele Norja Lähde: Vaasan ja Seinäjoen kaupungit

Talouskasvun hidastuminen ei ole vaikuttanut pientonttien kysyntään maakunnan suurissa kaupungeissa vaan pientalorakentaminen on pysynyt perusvauhdissa.

Seinäjoen ja Vaasan pientalotonttien kysyntä on pysynyt viime vuoden tasolla. Naapurikaupungit jakavat kaavoitettuja tonttejaan hieman eri ajankohtaan.

Seinäjoella on aina yleinen tonttihaku keväällä ja jäljelle jääneitä tontteja voi sitten tiedustella koko vuoden ajan.

– Viime marraskuussa teimme ensimmäistä kertaa kampanjan Black Fridayn aikana. Silloin tarjosimme yhteensä yhdeksän tonttia Ylistarosta ja Peräseinäjoelta 99 euron kappalehintaan, pientalotonttien palveluvastaava Tarja Karhu kertoo.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Kokeilu tuotti yhden hyväksytyn hakemuksen.

– Olimme tyytyväisiä, että kampanja herätti huomiota. Tuon myynnin kriteerinä oli, että tontti meni omaan rakentamiseen. Emme siis myyneet tarjoushintaan myynniksi rakentamiseen.

Vaasassa avoin haku

Vaasan kaupunki luovuttaa uudet pientalotontit julkisella haulla syyskuussa. Viime syyskuussa oli haettavana kaikkiaan 21 tonttia Länsiniityn alueelta Metsäkallion jatkeena olevan Koskisuon takana.

– Maaliskuussa meillä on sitten tarjouskilpailu ”ammattirakentajille” varauksesta palautuneista tonteista ja vaikeammin rakennettavista tonteista, Vaasan kiinteistötoimen maankäyttöinsinööri Pertti Onkalo kertoo.

Vaasassa rakentajan karanteeni tarkoittaa sitä, että jos on viiden vuoden sisällä saanut kaupungilta tontin, ei seuraavaa tonttia voi saada kuin tarjouskilpailun kautta.

– Tarjouskilpailun noin 10 tontista on aiemmin puolet mennyt kaupaksi, Onkalo laskeskelee.

Energiatehokkaan talon tontteja

Syksyn haun lisäksi Vaasassa ovat vapaan haun tontit jatkuvasti haettavissa. Ne on tarkoitettu omakotirakentamista varten omaan asumistarpeeseen. Aiemmin Vaasassa oli haettavana erikseen energiatehokkaan talon tontteja, mutta tämän vuoden alusta energiatehokkaan talon rakentamisen vuokranalennuksen saa jokaiselle tontille.

Jos talon energiatehokkuus on 10-15 % normaalia parempi, saa vuokrasta pois puolet kahden vuoden ajalta. Jos uusi talo on vielä tuotakin energiatehokkaampi, saa alennuksen viideksi vuodeksi.

– Jos talon energiatehokkuus on 10-15 % normaalia parempi, saa vuokrasta pois puolet kahden vuoden ajalta. Jos uusi talo on vielä tuotakin energiatehokkaampi, saa alennuksen viideksi vuodeksi.

Kahdelle vuodelle vuokraetu on noin parin tuhannen euron luokkaa.

Vaasan kaupunki haluaa profiloitua energia-asioissa etujoukkoihin, joten siksi energiatehokasta rakentamista kannustetaan.

Avoimessa haussa on Vaasassa tontteja Länsiniityllä, Björsinkalliolla, Hyyriässä, Merikaarrossa, Tervajoella ja Vähänkyrön kirkonkylässä.

Seinäjoella Karhuvuori vetää

Äsken päättyneessä haussa Seinäjoella oli haettavana Karhuvuoren, Pajuluoman ja Peräseinäjoen alueilla yhteensä 61 pientalotonttia. Hyväksyttyjä tonttihakemuksia tuli 57, joista 40 kohdistui ensisijaisesti Karhuvuoren tontteihin.

– Karhuvuoressa on jaossa 24 tonttia, joten jotkut hakijoista eivät tule saamaan tonttia sieltä.

Kaikista hakijoista 42 on ensirakentajia, jotka ovat etusijalla tonttien valinnassa muihin hakijoihin nähden.

– Olen erittäin tyytyväinen hakemusten kokonaismäärään. Saimme myös Peräseinäjoen Koukkarin tonteille kolme hakemusta eri tontteihin, joten ne pystytään vahvistamaan varauksiksi ilman arvontaa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
omakotitalotontti rakentaminen Seinäjoki vaasa

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset