Article image
Seinäjoki tarjoaa vierailijoille monenmoista nähtävää ja koettavaa.
Kaupallinen yhteistyö

03.06.2021
Tapahtumat ja matkailu

Seinäjoen matkailukohteet voivat yllättää myös paikallisen

Teksti: Hannele Norja
Kuvat: Matti Hautalahti

Seinäjoen matkailukohteet ovat yllättäneet kaupungissa jo tovin asuneen artistin ja kotikaupunkinsa lähettilään Marko Maunukselan. Hän listaa jutussa, mitä kohteita esittelisi Seinäjoelta vierailijoille.

Törnävän alue ja kesäteatteri

Marko Maunuksela odottaa malttamattomana kotikaupunkinsa teatterikesää. Eikä turhaan. Kesä Nostradamuksena ei kuulosta kovin vähäpätöiseltä. Törnävän kesäteatteri esittää tänä vuonna Suomen kantaesityksenä musikaalikomedian Something Rotten! – jotain mätää.

– Vaikka kesäteatteria ei olisikaan, on Törnävän alue kokonaisuudessaan ensimmäinen kohde minne haluan vieraani Seinäjoella viedä, Maunuksela vakuuttaa.

Kesäteatterin katettu katsomo ja selkänojilla varustetut istumapaikat takaavat yleisölle mieluisan teatterielämyksen millä tahansa kelillä. Maunukselan toiveissa on onnistunut teatterikesä ja yleisöä maakunnista asti.

– Uskon monella ulkopaikkakuntalaisella olevan tiiviin suhteen niin Törnävän saareen kuin koko alueeseen, eikä vähiten Provinssin takia, Maunuksela muistuttaa.

Ensimmäisen kosketuksen Maunuksela sai Törnävän alueeseen opiskeluaikoinaan lähes kolme vuosikymmentä sitten. Jo silloin miljöö jäi hänen mieleensä erityisen kauniina.

– Nyt, alueen uusien suunnitelmien myötä, vanhan sairaalan ympäristö tulee paranemaan entisestään, hän toteaa.

Maunuksela uskoo Törnävän alueella kiertämiseen kuluvan helposti monta tuntia. Monipuolisella kulttuurihistoriallisella alueella riittää nähtävää.

– Kartanon rakennukset, talli, meijeri, navetta, kirkko, muistomerkit, museot, ruudinkuivaushuone, Maunuksela listaa nähtävää.

– Ja tietysti ammattimaisesti hoidettu kartanon puisto ja puutarha ovat näkemisen arvoisia.

Maunuksela uskoo Seinäjoen kuvatuimman veden virtaavan Törnävän saaren liepeillä. Pohjapato pudottaa vettä kauniisti ja se näkymä mahtaa komeilla monen turistikuvan lisäksi useiden rippi- ja ylioppilaskuvien taustalla.

– Läheisellä sillalla olevien rakkauslukkojen määrästä voisi päätellä saman veden virtavan myös useamman kihla- tai hääparin taustalla.

Törnävän kesäteatteri, Something Rotten! – jotain mätää: 10.7. – 21.8.2021. Ensimmäisessä kotipaikkakuntansa kesäteatteriroolissa Marko Maunuksela pääsee ennustamaan tulevia itse Nostradamuksena. Tässä vaiheessa Maunuksela otaksuu, että ihan kaikki ennustukset eivät mieheltä nappiin osu.

Matalan kynnyksen apila

Varsinaista lukutoukkaa Marko Maunuksela ei ole itsestään vielä löytänyt. Kirjasto on silti käynyt miehelle tutuksi. Apila-kirjastoa on helppo kehua ja hyvä ylpeydellä esitellä.

– Olen pitänyt kirjaston kohdalla kynnystä matalalla. Mukaan ei aina tarvitse hakea tai löytyä lainattavaa. Uutisalueella on mahdollisuus netin käyttöön ja luettavia lehtiä riittää, Maunuksela toteaa.

Hän uskoo kirjaston olevan myös hyvä kohtauspaikka.

Marko Maunuksela pitää Seinäjoen Apila-kirjastoa mm. hyvänä kohtauspaikkana.

– Apilaan voi piipahtaa myös kahville tai pienelle välipalalle.

Kokoontumistilojen lisäksi Apilasta löytyy Lasten Piilomaa ja satuhuone, lukukoloja, näyttelytila, musiikinkuunteluhuone, digitaalinen piano sekä lukuportaikko pienten tapahtumien yleisötilaksi.

Apila-kirjasto ma 9-20, ti-to 9-19, pe 9-17, la-su 9-15, juhlapyhinä 9-15 (itsepalvelu).

Kellotornin mahtavat näkymät

Alvar Aalto oli läsnä joka päivä jo Maunukselan lapsuus- ja nuoruusvuosina Alajärvellä.

– Nyt elän arkea Aallon tuotannon keskellä Seinäjoella.

Maunuksela epäilee, että arkipäiväisyyden takia emme aina huomaa tai tajua arvostaa Aallon merkitystä.

– Aalto-keskus on kuitenkin se, mitä ensimmäisten joukossa haluamme vieraillemme näyttää.

Lakeuden Ristin kellotornista on mahtavat näkymät joka suuntaan, peltolakeuksille asti. Silti Maunuksela uskoo harvan paikallisen tornissa käyneen. Eikä niitä 276 askelmaa tarvitse 65 metriä korkeaan torniin edes lihasvoimin kavuta.

– Hissi vie ylös asti, Maunuksela lisää.

Vaikka kaupungintalo on tänä kesänä remontin takia osin huputettuna, riittää kuuden rakennuksen kokonaisuudessa vieraille esiteltävää.

Lakeuden Risti joka päivä klo 11-18.

Seinäjoki ei ole vain kantakaupunki. Nähtävää riittää niin Peräseinäjoella, Nurmossa kuin Ylistarossakin. Aion tutustua myös niihin.

Rohkea kaupunginteatteri

Maunukselalle merkityksellisin Alvar Aallon rakennuksista on kaupunginteatteri.

– Ensimmäinen katsomani esitys, The Rocky Horror Show, sytytti minussa ison kipinän.

Interaktiivisessa esityksessä yleisö sai päälleen vesisadetta ja vessapaperirullia. Se kaikki teki nuoreen mieheen suuren vaikutuksen.

– Ajattelin kaiken teatterin olevan juuri tuota. Jouduin siinä suhteessa hieman pettymään seuraavan teatterikäyntini jälkeen, Maunuksela nauraa.

Ura harrastajateatterissa ja teatteriavustajana pääsi kuitenkin alkuun. Seinäjoen kaupunginteatteria Maunuksela kehuu edelleen rohkeista valinnoista.

– Toivon, että saisin jatkossakin antaa siihen oman panokseni. Teatterissa on hyvät työkaverit ja hyvä henki. Sinne ovat kaikki tervetulleita.

Torikahvittelu yllätti

Kaupunkiin muuton myötä Maunuksela on löytänyt itsestään yllättäen torikahvittelijan.

– Viimeksi eilen, hän myöntää.

– Ihmiset ovat torilla rentoja ja tunnelma on aina hyvä.

Vieraspaikkakuntalaiselle Maunuksela uskoo Seinäjoen uuden torin olevan hyvä käyntikohde.

Seinäjoen torilla kelpaa nauttia kahvit jäätelön kera.

– Horsma on erinomainen maamerkki ja väripilkku, joka kuuluu juuri paikalleen. Yrittäjäpatsas rajaa hyvin torin toista laitaa.

Maunuksela ei pistäisi pahakseen, vaikka torilla nähtäisiin ja kuultaisiin vielä nykyistä enemmän eri alan taiteilijoita.

– Auringonpaiste osuu torille aina, eikä tuulikaan sinne kovin usein sovi. Esiintyjille on tulossa katettu lava ja se toivottavasti lisää esityksiä entisestään.

Kahvikupposen ja jäätelön lisäksi Maunuksela on löytänyt torilta myös myyjät.

– Viime syksynä kotiin lähti niin perunat, punajuuret kuin muutakin syksyn satoa.

Maastopyörällä riittää valinnanvaraa

Marko Maunuksela kehuu Seinäjoen maastppyöräilymahdollisuusksia.

Marko Maunuksela on yllättynyt Kyrkösjärven ympäristössä risteilevien pyöräilyreittien määrästä. Niihin hän on tutustunut vaimonsa kanssa molempien hurahdettua maastopyöräilyyn. Vaikka reittejä voi ajaa myös tavallisella pyörällä, päätti pariskunta
hankkia sähkömaastopyörät.

– Sen olemme huomanneet, että etäämmälle ei ole vielä tarvetta lähteä. Paikallisissa poluissa riittää vielä ajamista.

Maunukselan yllätti myös Kyrkkärin alueen mäkiset maastot. Kivituhkapohjaisten reittien lisäksi vaihtoehtoina ovat myös kallioiset, kivikkoiset tai juurakkoiset reitit.

– Sen verran olen jo harrastukseen päässyt kiinni, että kaipaan siihen haasteita.

Vaikka Maunuksela ei ole itse ehtinyt kaikkia Kyrkkärin ja Jouppilanvuoren alueen liikuntamahdollisuuksia kokeilla, niitä riittää:

– Frisbee, luontopolut, laavut, seikkailumetsä, uimaranta, Periskooppi, esteettömät polut, hän luettelee.

– Eikä aina tarvitse lähteä edes keskikaupunkia kauemmas. Jokivartta myötäilee kaunis maisemapolku, ihan kylän keskellä, hän muistuttaa.

Työkiireiden takia Maunuksela ei ole vielä ehtinyt stadionin jalkapallo-otteluihin vakaista aikeista huolimatta.

– Ja onhan Seinäjoella tasokkaita joukkueita niin amerikkalaisessa jalkapallossa, salibandyssä kuin pesä- ja lentopallossakin, hän lisää.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3.6/5 - (25 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset