Kaupallinen yhteistyö

03.11.2021
Terveys ja hyvä elämä

Sielun peilit kuluvat

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Jenna Koivisto

Näkökyky on ehkä aisteista tärkein. Se voi heikentyä tai sen voi menettää kokonaan salakavalasti.

Huollatatko vuosittain autoasi? Entä silmiäsi? Autosi toimii ja silti viet sen huoltoon ja maksat siitä kohtalaisesti.

Silmätkin toimivat, mutta harva tarkistuttaa niiden toimintakykyä säännöllisesti.

– Yli 40-vuotiaiden kannattaisi tarkistuttaa silmänsä parin vuoden välein. Tutkimusvälineet ovat myös kehittyneet niin kovaa vauhtia, että näemme niiden avulla jo usein oireettomassa varhaisessa vaiheessa erilaisia silmiin ja näkökykyyn liittyviä sairauksia, Silmäsairaala Pilkkeen silmätautien erikoislääkäri Janne Järvenpää kertoo.

Silmäsairaala Pilke
Silmätautien erikoislääkärit Sanna Toppinen, Sampsa Lind ja Janne Järvenpää kehuvat upouuden tekniikan tuomia tutkimusmenetelmiä.

Uusimmilla laitteilla voidaan tehdä näkökenttätutkimuksia riippumatta siitä millä laitteilla näkökenttää on aiemmin tutkittu, valiten laitteista samat näkökenttäasetukset kuin edellisissä tutkimuksissa ja saada siten aina luotettavaa seurantatietoa.

– Silmänpainetauti on yleensä ihmisille täysin oireeton, eikä useinkaan potilas tiedä sitä sairastavansa. Se on myös katala sillä tavalla, että silmänpaine ei sinällään kerro taudista, vaan se pitää diagnostisoida kuvantamalla silmänpohjaa ja näköhermoa sekä tutkia silmän toimintaa näkökenttätutkimuksella, Järvenpää taustoittaa.

Parempaa näkökykyä

Terveysturismin lisäännyttyä kalleimpia hoitoja on jo vuosikausia haettu halvemman kustannusluokan maista. Silmäasioissa Unkarissa toimivat silmäklinikat markkinoivat palvelujaan suomalaisille asiakkaille.

– Monet mieltävät näkökyvyn niin merkittäväksi asiaksi, että pääosa silmäleikkauksista tehdään Suomessa kalliimmasta kustannustasosta huolimatta, Järvenpää pohtii.

Järvenpään mukaan Silmäsairaala Pilke panostaa erityisesti potilaiden henkilökohtaiseen hoitoon.

– Meillä lähtökohtaisesti sama lääkäri tekee ensitutkimuksen, leikkauksen ja myös jälkitarkastuksen. Lääkärinä koen, että on asiakkaan etu, että hän tietää leikkaavan lääkärin kanssa käydyn keskustelun myötä tarkalleen tavoitteet ja odotukset leikkaukselta ja yhdessä voidaan valita juuri asiakkaan tarpeisiin parhaiten sopiva ratkaisu.

Ruutuaika näkyy jo lapsien silmissä

Näyttöpäätetyön lisääntymisen myötä silmät rasittuvat aiempaa enemmän.

– Tarkkuutta vaativassa tekemisessä silmien räpytysrefleksi harvenee, silmän pinta kuivahtaa ja tulee tunne, ettei näe niin tarkasti.

Lasten päivittäinen kännykkään tuijottelu tuo silmiin jo nyt havaittavia ongelmia.

– Lapsilla näkyy päänsärkyongelmia sekä jonkin verran myös näköongelmia, jolloin koulussa ei nähdä kauas, silmätautien erikoislääkäri Sanna Toppinen selventää.

– Silmän pinnistellessä lähinäkemisessä silmän zoomi voi jäädä jumiin, eikä rentoudu kauas katsomiseen. Ruutuaika lisää selvästi meidän töitämme, Järvenpää jatkaa.

Täysin uusi laserleikkaus

Laserleikkauksia on tehty Suomessa ja muissa Pohjoismaissa yleisemmin 1990-luvulta lähtien, ja leikkaustekniikka on kehittynyt jatkuvasti.

– Läpätön leikkausmenetelmämme CLEAR on markkinoiden uusin, hellin ja tarkin laserlaitteen tekemä toimenpide, jossa sarveiskalvon sisältä poistetaan kudospalanen, joka muovaa pinnan muotoa, Järvenpää kehuu uusinta tekniikkaa.

Kaihileikkaukset on aiemmin tehty ultraäänilaitteella ja kirurgin käsityönä.

– Uusin laitteemme tekee tuosta työstä laserilla suurimman osan, jolloin se on tarkempi kuin ihmisen käden tekemänä. Käytännössä Suomessa ei vielä muualla tällaista laitetta ole, Järvenpää esittelee laitteen toimintakykyä.

Katso kuvakarusellin kuvat!

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.4/5 - (24 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
hyvinvointi lääkäri näkö silmälääkäri terveys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset