Article image
Kurikkalaisen Oja-Nisulan perheen silmäterä Akaasia kruunattiin ravikuningattareksi Rovaniemen Kuninkuusraveissa vuonna 2018.
28.07.2021
Tapahtumat ja matkailu

Suurten tunteiden Akaasia

Laura Kujala

Kurikan oma ravikuningatar Akaasia keskittyy kilpauran jälkeen siitokseen.

Kurikkalaisen Oja-Nisulan perheen silmäterä Akaasia kruunattiin ravikuningattareksi Rovaniemen Kuninkuusraveissa vuonna 2018, mutta yhä edelleen tamma ”järjestää” taustajoukoilleen haastatteluja. Tälle päivälle niitä onkin sattunut kaksi ja Akaasian omistaja ja kasvattaja, sekä kilpauran aikainen valmentaja Ari Oja-Nisula on jo päivällä poikennut Seinäjoen raviradalla. Senkin jutun aihe liittyy, kuinkas muutenkaan, kuninkaalliseen teemaan.

Viime vuonna kilpauransa päättänyt Akaasia ehti osallistua neljä kertaa Kuninkuusravien pääkilpailuun. Tamman elämässä ja uralla on sattunut niin monenlaista, että kerrottavaa jää jälkipolvillekin.

Akaasian syntymäkin tuli aikoinaan yllätyksenä – kun Ari Oja-Nisula osti Akaasian emän Mutolan, ei sen edes pitänyt olla tiineenä, sillä tamma oli ultrassa katsottu tyhjäksi. Tiine Mutola kuitenkin oli, naapurikunnan Ilmajoen kaksinkertaisesta ravikuninkaasta Apassista.

Akaasia syntyi elokuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2006.

Ei käynyt kaupaksi

Hevoskauppaa elämänsä tehnyt Ari Oja-Nisula koitti saada myös Akaasian varsana myytyä, mutta kauppa ei oikein käynyt, sillä pitkäkarvainen Akaasia ei ollut nätein varsa.

Potentiaalinsa suomenhevostamma näytti kuitenkin heti uran alkumetreillä. Ensimmäisessä kilpailussaan Seinäjoella huhtikuussa 2012 Akaasia oli toinen, sen jälkeen voitti neljästi. Myöhemmin ostotarjouksiakin on tullut, mutta silloin Akaasia ei ole enää ollut myynnissä.

Kuninkuusravien pääkilpailuun osallistuminen on epäilemättä jokaisen suomenhevosihmisen haave. Akaasian ensimmäisiin Kuninkuusraveihin Turkuun vuonna 2016 lähdettiin matalin odotuksin, toiveissa oli, kunhan Akaasia ei nyt ihan viimeinen olisi kahdestatoista osallistujasta.

Tuloksena oli toinen sija, 0,2 sekunnin erolla voittajaan. Akaasia voitti osamatkoista kaksi.

Seuraavana vuonna Vermon Kuninkuusraveihin Akaasiasta leivottiin ennakkosuosikkia ja tuloksena oli jälleen toinen sija. Vihdoin Rovaniemellä vuonna 2018 ravikuningattaren seppele ripustettiin Akaasian kaulaan.

Rovaniemeltä ei ilman pieniä sattumuksia selvitty. Akaasia majoittui viikonlopun ajan raviradan tallissa. Arin lisäksi reissulla olivat mukana hänen poikansa Iisakki Oja-Nisula ja Iisakin vaimo Anna Oja-Nisula, jotka olivat ennen viimeistä osamatkaa sekaisin lähdöistä.

He luulivat, että välissä on vielä yksi lähtö, mutta se jo olikin seuraava. Kun ensimmäinen kuningatarkilvan osallistuja oli esittelyssä, oli Akaasia vielä tallissa valjastamatta.

–Toiset meinasivat olla hermona, mutta Hietasen Markku (ohjastaja) oli vain todennut, että kyllä ne meitä orottaa, kertoo Arin vaimo Elisa Oja-Nisula, joka seurasi kilpailua kotona.

Ja kyllä odotettiinkin. Esittelyn jälkeen onneksi vielä huomattiin, että kärryjen toinen aisa oli jäänyt irti ja sekin ehdittiin kiinnittää ennen starttia.

–Ei ole ikinä ennemmin niin käynyt, mutta tallissa mukava olla, siellä oli ilmalämpöpumppu ja pihalla oli kuuma, Ari Oja-Nisula naurahtaa.

Vaikeuksien kautta voittoon

Akaasian ura päättyi kahdesti. Vuonna 2019 tamma loukkasi jalan hankositeen ja taustajoukot tekivät päätöksen siirtymisestä siitokseen. Sinä kesänä Akaasia ei kuitenkaan tullut tiineeksi ja syksyyn mennessä hankosidevammakin oli parantunut.

Paluu kilpaurille tapahtui kesäkuussa 2020. Viime kesänä Oja-Nisulassa saatiin odotettuja uutisia, kun Akaasia todettiin tiineeksi. Kesän kilpaillut Akaasia osallistui ravikuningatarkilpailuun Seinäjoella viime vuonna, mutta kilpailu jäi kesken ensimmäisen osamatkan jälkeen. Sen jälkeen Akaasia siirtyi mammalomalle ja kuningattaren ensimmäinen varsa syntyi viimein huhtikuussa.

Tiineys ei kuitenkaan sujunut täysin mutkattomasti. Helmikuisena aamuna alettiin ihmetellä Akaasian vointia.

–Pähkäiltiin, että onko sillä ähkyä vai mitä, koitin juottaa ja kävelyttää. Sitten ajateltiin, ettei varsalla ole kaikki hyvin ja soitin Marttilan Jennille (eläinlääkäri), Anna Oja-Nisula kertoo.

Marttila arveli nopeasti, että kyseessä voisi olla kohdunkiertymä ja Akaasiaa alettiin siltä seisomalta kuljettaa Helsinkiin Viikin eläinsairaalaan, jossa se leikattiin samana päivänä. Viikon päästä kotiin haettiin pirteä Akaasia varsa mahassaan.

–Kyllä eläinlääkäriä pitää kiittää. Ne Viikissä ihmetteli, että mistä se pystyi tietämään mikä sillä oli, Ari Oja-Nisula kiittelee.

. Kun emä on Akaasia Akaasian ensimmäinen varsa, Fraasia, syntyi huhtikuussa. Emä ja varsa nauttivat kesäpäivistä kotitallin laitumella. ja isä Frans, ei varsasta voi tulla kuin Fraasia. Joitain kyselyjäkin varsasta on tullut, mutta myynnissä se ei ole.

Lopputiineyttä valvottiin tarkasti ja varsominen sujui lopulta hyvin. Nyt laitumella temmeltää kaunis tammavarsa. Kun emä on Akaasia Akaasian ensimmäinen varsa, Fraasia, syntyi huhtikuussa. Emä ja varsa nauttivat kesäpäivistä kotitallin laitumella.

ja isä Frans, ei varsasta voi tulla kuin Fraasia. Joitain kyselyjäkin varsasta on tullut, mutta myynnissä se ei ole.

–Se on tullut ittelle jo niin kalliiksi, Ari Oja-Nisula heittää.

–Ja on siinä niin paljon tunnettakin, oikea vaikeuksien kautta voittoon -varsa, kuvaa Elisa Oja-Nisula.

Arki raviurheilun parissa jatkuu Oja-Nisulassa muiden hevosten kanssa. Akaasialla on kuitenkin erityinen paikka kaikkien mielessä.

–Kyllä tämän hevosen elämänsä muistaa, Ari Oja-Nisula kuvaa.

–Eikä toista tämän veroista enää tule, sen tietää, Elisa Oja-Nisula lisää.

Ensi kesänä Oja-Nisulan laitumella kirmaa toivottavasti uusi prinsessa tai prinssi, sillä Akaasia on jälleen kantavana Fransista.

Akaasia

  • Syntyi 1.8.2006
  • Omistaja, kasvattaja ja valmentaja: Ari Oja-Nisula, Kurikka
  • 102 starttia, 34 voittoa, 15 kakkossijaa ja 9 kolmossijaa
  • Ensimmäiset Kuninkuusravit vuonna 2016, jolloin toinen sija
  • Vermon Kuninkuusraveissa vuonna 2017 toinen sija
  • Rovaniemen Kuninkuusraveissa 2018 ensimmäinen sija
  • Voittanut yhteensä 267 220 €
  • Yksi jälkeläinen: Fraasia, s. 26.4.2021

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.3/5 - (18 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
hevoset hevosurheilu kuninkuusravit Seinäjoki tapahtumat

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset