Article image
Taidelainaamon lahjakortilla lahjan saaja voi valita itselleen mieleisen teoksen. Pienin summa, jolle kortin voi ostaa on 50 euroa, Minna Bengs-Shrestha ja Hilla Hautanen vinkkaavat.
18.09.2020
Tapahtumat ja matkailu

Taide tavoittaa yhä useampia

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: Matti Hautalahti

Seinäjoen Taiteilijaseuralla iloitaan taidelainaamon uusista tiloista Kalevan Navetan taide- ja kulttuurikeskuksessa. Lainaamotoiminta on nyt vilkkaampaa kuin koskaan aikaisemmin ja taide on löytänyt tiensä aivan uusiin koteihin.

Seinäjoen Taitelijaseuran ylläpitämä Taidelainaamo Parsi muutti maaliskuussa monen muun kulttuuritoimijan mukana Kalevan Navettaan. Uudet tilat rakentuivat Taito Shopin myymälän yhteyteen. Avajaisviikkoa ehdittiin viettää juuri ennen poikkeustilan alkamista. Sitten ovet jouduttiin sulkemaan.

– Avajaisviikko lähti upeasti käyntiin ja tauluja vuokrattiin uusiin koteihin hieno määrä, Seinäjoen Taiteilijaseuran puheenjohtaja Hilla Hautanen kertoo.

Taidelainaamon kesäripustus on esillä 26.9. asti, jonka jälkeen työt päivitetään syksy-talvikauteen.

Taidelainaamolla iloitaan uusista kohderyhmistä

Tauko jäi onneksi lyhyeksi. Taidehallilta Kalevan Navettaan siirtyneen Taidelainaamon toiminta on lähtenyt käyntiin aivan uudella volyymillä. Opetus- ja kulttuuriministeriön apurahalla lainaamokoordinaattoriksi palkatulla Minna Bengs-Shresthalla on riittänyt töitä paitsi taidelainaamokonseptin kehittämisessä, myös ripustusten koordinoinnissa.

– Kävijä- ja lainausmääristä ei voida puhua edes samana päivänäkään, niin paljon ne ovat nousseet Navetalle muuton myötä. Nyt myös aivan uudet kohderyhmät ovat löytäneet meidät, Bengs-Shrestha iloitsee.

Taidelainaamo Parsi kuvataiteilija Minna Bengs-Shrestha
Taidelainaamon lainaamokoordinaattori Minna Bengs-Shrestha on myös itse kuvataiteilija. Ahaalla vasemmalla on yksi hänen töistään.

Teosluettelo päivittyy tiuhaan

Taidelainaamon ripustus vaihtuu kolme kertaa vuodessa. Lisäksi joka kuukausi esitellään uusi kuukauden taiteilija. Vuokrattujen töiden tilalle tuodaan jatkuvasti uusia.

– Taiteilijat ovat pystyneet toimittamaan uusia töitä jo vuokrattujen taideteosten tilalle upean nopealla aikataululla, Hautanen kiittelee.

– Yhteistyö talon toimijoiden kesken on tiivistä ja yhteiset teemapäivät ovat olleet suosittuja. Myös sijainti on hyvä. Tänne on helppo tulla keskustasta kävellen tai pyörällä uutta Lakeuden Aamunkoi -siltaa pitkin. Samalla voi nauttia vaikkapa Äärellä Kuppi ja Kattilassa Kalevan Navetan nimikkoleivoksen ja kupillisen luomukahvia, Hautanen jatkaa.

Hilla Hautanen jo pariin kertaan päivitetyn ripustuksensa äärellä. Muut seinän työt ovat Hautasen omia, oikeassa alareunassa oleva taideteos on Kalevan Navetassa pidetyssä avoimessa työpajassa syntynyt yhteisöteos.

Miten lainausprosessi sujuu?

Taidelainaamossa taiteeseen pääsee kiinni edullisesti. Lainaussopimus tehdään aina kahdeksi vuodeksi ja kuukausivuokra on 5 % taideteoksen hinnasta. Edullisimmillaan taiteen syrjään pääsee kiinni vain kymmenen euron kuukausivuokralla.

– Lainaussopimus tehdään Taito Shopin kassalla ja teoksen saa heti mukaansa asianmukaisesti pakattuna, Bengs-Shrestha kertoo.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Teoksen hinta jaetaan 20 korottomaan erään. Vuokraerät vähentävät koko ajan teoksen hintaa ja teos on oma, kun asiakas on maksanut kaikki 20 erää. Halutessaan asiakas voi lunastaa taulun itselleen myös aikaisemmin maksamalla jäljelle jääneet erät kerralla. Teoksen voi myös palauttaa milloin vain, jolloin asiakas maksaa vain niistä kuukausista, jolloin taideteos oli hänellä.

Vaikka taidelainaamo tarjoaa mahdollisuutta vuokrata taidetta vaikka vain kuukaudeksi, kerran vuokrattuja töitä palautuu hyvin vähän. Yli 90 % lainaajista ihastuu taideteokseen niin, että päättää lunastaa sen kokonaan itselleen.

Taidelainaamon valikoimaan voi tutustua myös verkossa.

Seinäjoen Taitelijaseura on mukana myös Seinäjoen taidehallin uudessa Kalevan Navetan Vintti-näyttelytilassa järjestettävillä teosvälityspäivillä 28.-29.11.2020.
taidelainaamo parsi
Taidelainaamon toimittamaa kollaasia voi käydä ihailemassa Seinäjoella esimerkiksi Framilla Ravintola Komian viereisen aulatilan seinällä. Kuva: Jenna Koivisto.

Taidelainaamo Parsi tarjoaa räätälöityjä taidepaketteja myös yrityksille

Taidelainaamo Parsi on räätälöinyt yrityksille kaksi pakettia.

Kollaasi Pro
Pro-taidepaketissa taidelainaamon asiantuntijat tutustuvat yrityksen tiloihin ja kokoavat tiloihin ja asiakkaan toiveisiin sopivan kollaasin, huolehtivat ripustamisesta sekä taideteosten noudosta vuokra-ajan päätyttyä.

Kollaasi Ite 
Ite-taidepaketissa asiakas valitsee itse haluamansa taideteokset taidelainaamon valikoimista ja taidelainaamo huolehtii ripustamisesta sekä taideteosten noudosta vuokra-ajan päätyttyä.

Lainaamonäyttely teatteri-, taide- ja tapahtumatila Hysteriassa

Taidelainaamo Parsi tekee yhteistyötä myös Teatteri Hysterian kanssa ja tuottaa Hysterian tiloihin aina kutakin ohjelmistoa tukevan näyttelyn. Lainaamonäyttelyn työt ovat lainattavissa taidelainaamon ehdoin.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.3/5 - (11 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset