Article image
Pylväiden runkoihin on taputeltu väriä ensin kumihanskoin, sitten talouspaperin avulla. Yhdessä pylväässä on 39 erilaista osaa.
19.10.2019
Koti ja asuminen

Pylväiden rakentaminen harrastuksena

Teksti ja kuvat: Laura Helin

Rakkaus pylväisiin ja niiden rakentamiseen ei ehkä ole kaikkein tavanomaisin harrastus. Björn Schauman on ollut niiden lumoissa jo lukioiästä saakka.

Björn Schauman
Björn Schauman ei anna aikansa käydä pitkäksi eläkkeelläkään. Pylväiden rakentamisen lisäksi Schauman käyttää aikaansa muun muassa ravitsemusta koskevien luentojen kuuntelemiseen.

– Eläkkeellä on paljon aikaa, naurahtaa Björn Schauman ja esittelee harrastuksensa tuloksia. Keittiön ja työskentelytilan välistä aukkoa koristaa neljä itse tehtyä pylvästä.

Pylväiden teko ei ole yleisin harrastus. Schaumanin kiinnostus pylväiden arkkitehtuuriin alkoi jo lukiossa.

– Luettiin Kreikan historiaa, joka synnytti mielenkiinnon pylväisiin. Etsin lisää kuvia kirjoista ja verkosta, Schauman muistelee.

Aiheesta kiinnostuneena hän luki historiikin pylväiden synnystä. Historia kertoo nuoren tytön kuolleen, jolloin hänen haudalleen laskettiin kori täynnä tytön rakkaita esineitä. Haudan läheinen akantuspuu kasvatti lehtensä läpi korin muodostaen kauniin muodon.

– Tämä muoto kopioitiin pylväiden kruunun kaariksi, Schauman täsmentää.

Katto
Schauman haluaa myös katon olevan koristeellinen, kuten kautta aikojen on tehty.

En pidä arkkitehtuurissa modernista suoraviivaisuudesta ja ankeudesta, jolla luonto suljetaan ulos.

Schauman ajattelee korinttilaisen pylvään ulkonäön kauneuden vastaavan kiinalaista feng shui -ilmiötä.

– En pidä arkkitehtuurissa modernista suoraviivaisuudesta ja ankeudesta, jolla luonto suljetaan ulos. Haluan tuoda luonnon rauhoittavaa tunnelmaa sisätiloihin pylväiden muotojen kautta.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Tällä hetkellä Schauman valmistaa prototyyppejä pylväistä. Hän haluaa kehitellä toimivinta ratkaisua, jonka jälkeen valmiita pylväitä olisi mahdollista myydä taloihin sisustuselementeiksi.

– Yksi pylväs koostuu 39 eri osasta. Pelkkä kruunu on valettu neljästä eri osasta, Schauman luettelee.

Pylväiden kruunut on tehty eristemateriaalista ja Schauman maalaa ne käsin. Muotoilussa Schauman käyttää apuna silikonimuotteja.

– Runkojen maalaukset olen tehnyt ensin kumihanskan kanssa käsin taputtelemalla, jonka jälkeen talouspaperilla taputtelemalla, Schauman kertoo valmistusprosessista.

Rungot ovat alun perin tehty viemärinputkista, mutta korkean hinnan vuoksi Schauman on vaihtanut materiaalin paperimuotteihin.

– Paperimuotit maksavat vain kuusi euroa kappale, eli niitä tulen käyttämään.

Schauman viihtyy harrastuksensa parissa ja toivoo tulevaisuudessa sen poikivan hedelmää laajemmalla mittakaavalla.

– Kyllä tämä harrastus hieman poikkeaa tavanomaisesta, Schauman naurahtaa.

Pylväiden kruunut oMuotoilussa Schauman käyttää apuna silikonimuotteja.

Ravinnosta lisää energiaa ja elämää vuosiin

Eläkkeellä oleva Schauman ei ole asettunut aloilleen nauttimaan vanhoista päivistään, vaan on aktiivisempi kuin moni työssäkävijä. Mies itse kokee kehonsa voivan paremmin kuin vuosikausiin, ja uskoo vahvasti sen olevan ruokavalionsa ansiota.

– Olen wfpb-dieetillä, jonka perusidea on jättää sokerit pois ruokavaliosta ja lisätä siihen kuituja. Lisäksi paastoan jaksottaisesti noin 18 tunnin pätkiä, Schauman selittää.

Hän on kiinnostunut kertomaan kokemuksistaan muille, ja suunnittelee pitävänsä luentosarjan koskien ravinnon, liikunnan ja mielen hyvinvoinnin merkitystä ihmiselle.

– Tästä paikasta voisi pylväineen tulla feng shui –luentosali, jossa kertoisin terveysasioista ja jakaisin oppimaani, Schauman suunnittelee.

Aktiivinen eläkeläinen harrastaa myös kitaran soittoa ja on mukana rakentamassa projektia, jossa Vaasaan tavoitellaan lisää opiskelijoita, jotka haluavat jäädä paikkakunnalle töihin.

– Vitsailen aina, että olen tilannut 5-7 vuotta lisää elämääni. Haluan saada myös enemmän elämää vuosiin ja olla aktiivinen, Schauman sanoo.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.9/5 - (14 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
käsityöt puutyöt pylväs rakentaminen

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset