Kaupallinen yhteistyö

04.11.2020
Terveys ja hyvä elämä

Etätyöt siirsivät työhyvinvointi-valmennuksen verkkoon parissa päivässä

Teksti: Hannele Norja
Kuvat: Matti Hautalahti

Etätyöt tarjosivat Kuortaneen Urheiluopistolle mahdollisuuden kehittää ja uudistaa toimintaansa. Poikkeuksellisen vuoden takia etävalmennukselle ja tyhyetäpäiville tuli äkkiä kysyntää.

Yrityksissä alettiin melko pian etätöihin siirtymisen jälkeen miettiä, miten työhyvinvointia voidaan uudessa tilanteessa tukea. Tämän pisti merkille myös Kuortaneen Urheiluopiston asiakkuuspäällikkö Katja Ranta-aho.

– Kävijämäärät työhyvinvointisivuillamme lisääntyivät, kun yritykset lähtivät etsimään työhyvinvoinnin toteuttamisen eri vaihtoehtoja. Ajattelutapaan on tässä asiassa tulossa iso murros, Ranta-aho uskoo.

Vielä keväällä kerrottiin etätyön positiivisista vaikutuksista, mutta syksyn aikana on alettu raportoida pitkittyneen poikkeustilan negatiivisista vaikutuksista. Kuortaneella tehtiin nopeasti kokonaan uusia palveluja etänä toteutettaviksi.

– Se oli hyppy kylmään veteen meillekin, mutta asiantuntijamme ovat selvinneet hyvin niin uuden tekniikan kuin kameran edessä toimimisen kanssa. Hoidimme toimintatavan muutoksen käytännössä parissa päivässä.

Kokemukset kannustavat

Työhyvinvointia tukeva etätoiminta jakautuu kahteen osa-alueeseen, työhyvinvointivalmennustoimintaan ja tyhy-/virkistyspäiviin.

– Valmennustoimintamme sisältää hyvinvointikartoituksia ja henkilökohtaista tukea elämäntapamuutokseen. Pystymme toteuttamaan valmennukset nyt täysin etänä.

Tähänastiset kokemukset työhyvinvoinnin etätyhypäivistä ovat osoittautuneet toimiviksi.

– Vaikka korona vei meidät etätoimistoihin ja kokoontumisia on rajoitettu, meillä on silti halua viettää aikaa yhdessä ja saada vertaistukea työkavereilta. Etänä toteutettu tyhypäivä voi sisältää opastusta omaan hyvinvointiin tai työergonomiaan kotitoimistoissa. Etänä voidaan huoltaa kehoa, rentoutua tai tehdä vaikkapa ryhtitarkastus itselleen. Uusia sisältöjä tulee jatkuvasti.

Uusia tekniikoita ja välineistöä käyttäen Kuortaneen Urheiluopiston tavoitteena on tulevaisuudessa viedä ihmiset koneen äärestä myös ulos viettämään tyhypäivää etänä.

Katja Ranta-aho toteaa Kuortaneen Urheiluopiston mukautuneen nopeasti poikkeusoloihin.

Työhyvinvointia ei tarvitse unohtaa

Ranta-aho jännittää mitä etätöiden aikana käyttöön otetuista uusista tavoista jää käyttöön.

Yritysten mukautuessa etäyhteyksiin on Urheiluopiston tarjonta herättänyt kiinnostusta myös maakunnan ulkopuolella aiempaa enemmän.

– Kyselyjä on tullut yrityksiltä ympäri Suomen, Ranta-aho toteaa.

– Pystyimme nopeasti mukauttamaan työhyvinvointitoimintaamme poikkeusolohin, mikä antaa meille hyvät mahdollisuudet uudistaa ja kehittää toimintaamme. Uskon, että ”uusi normaali” on yhdistelmä uutta ja vanhaa.

Työhyvinvointivalmennuksissa viikoittainen etävalmennus esimerkiksi puhelimen kautta on ollut käytössä jo vuosia. Nyt ollaan lähdetty tekemään uutta ja parempaa sisältöä myös tähän.

– Vuoden alussa lanseeraamme uuden etävalmennusjärjestelmän nimeltään Motivaattori, joka auttaa asiakasta tekemään oikeita valintoja joka päivä. Ohjelman sisältö määräytyy omien tavoitteiden ja muutosvalmiuden kautta, tämä on täysin uutta ja uskomme sen parantavan tuloksia huomattavasti, Ranta-aho iloitsee.

Osa etätoiminnasta säästyneistä euroista kannattaisi sijoittaa työhyvinvointiin.

Ranta-ahoa huolestuttaa keväisten ja kesäisten sairaslomien määrän kääntyminen tilanteen pitkittyessä jälleen hienoiseen nousuun. Sairastaminen tulee yrityksille kalliiksi.

– Yritysten on nyt hyvä huomata, että työhyvinvointia pystyy hoitamaan täysin etänä. Vaikka poikkeusajat jatkuisivatkin, ihmiset tarvitsevat tukea omaan hyvinvointiin. Työelämän kokonaiskuormitus on nyt niin suurta, että ajoissa annettu tuki säästää paljon euroja. Osa etätoiminnasta säästyneistä euroista kannattaisi sijoittaa työhyvinvointiin, Ranta-aho sanoo.

Etänä voidaan huoltaa kehoa, rentoutua tai tehdä vaikkapa ryhtitarkastus itselleen.

FAKTA:

  • Työhyvinvointipalvelut muodostavat merkittävän ja voimakkaasti kasvavan osan Kuortaneen Urheiluopiston toiminnasta.
  • Toteutettu vuodesta 1950 lähtien.
  • Palveluja ovat pitkäkestoiset työhyvinvointivalmennukset sekä tyhy- ja virkistyspäivät yritysten, järjestöjen ja kuntien henkilökunnille.

Kuortaneen Urheiluopiston työhyvinvointivalmennukset:

  • Tarjotaan koko Suomen alueelle.
  • Tavoitteena on antaa avaimet itsensä ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin johtamiseen.
  • Työhyvinvointipalveluja käyttää vuosittain yli 2 000 ihmistä.
  • Yrityksille tarjotaan lisäksi kokouspalveluja, nyt myös hybridikokouksina.

Kiinnostuitko? Lue lisää: www.kuortane.com/tyohyvinvointivalmennus/

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.2/5 - (5 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
etätyö hyvinvointi kuortane työhyvinvointi

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset