Article image
17.08.2023
Tapahtumat ja matkailu

Uumajan vinkit

Teksti ja kuvat: Liina Hautanen

Wasalinen uusi Aurora Botnia -laiva on innostanut yhä useampia vierailemaan Uumajassa. Maissa kannattaakin viipyä ainakin päivä tai pari, sillä Uumaja on mukava kaupunki, jossa on paljon nähtävää. Katso tästä Uumajan vinkit!

Onnistuneen reissun tukikohta on hyvä hotelli. Uumajasta löytyy useitakin hyviä vaihtoehtoja. Yksi parhaista lienee aivan Uumajan keskustassa sijaitseva U&Me Hotel. Huoneet ovat siistejä ja sängyt erinomaisia. Hyvien unien jälkeen vastassa on monipuolisuuttaan notkuva aamupalapöytä, jonka tarjonta on lähellä brunssia. Myös erityisruokavaliot on huomioitu hyvin ja monet tarjottavat ovat luomua.

U&me hotel Uumaja

U&Me hotellin panoraamaikkunoista avautuu näkymä joko kaupungin tai joen suuntaan. Jos mahdollista, huone kannattaa varata jokinäkymällä. Vastarannalla näkyy viehättäviä ruotsalaishuviloita ja maisemaa on mukava katsella myös yövalaistuksessa.

uumajan vinkit u&me hotelli uumaja

U&Me hotelli on osa arkkitehtuuriltaan palkittua kulttuuritalo Väveniä ja hotellin viihtyisyyttä lisäävätkin samasta rakennuksesta löytyvät kaupunginkirjasto, taidehalli, naishistorian museo ja Folkets Bio -elokuvateatteri. Kirjaston lukusalissa on mukava käydä selailemassa päivän paikallisuutiset tai pelaamassa vaikka erä shakkia tai muita saatavilla olevia lautapelejä.

Hotellin ala-aulassa sijaitsevasta Kulturbageriet-ravintolasta on helppo tilata pitsat iltanälkään, mutta lähistöltä löytyy myös monia muita tutustumisen arvoisia paikkoja. Hotellin edustalla olevissa vanhoissa puurakennuksissa sijaitsevat Tapas Bar Deli ja kalaravintola sekä -kauppa Två Fiskare ovat kumpikin rentoja ja persoonallisia paikkoja, joissa on mukava piipahtaa.

Uumajan ravintolatarjonta on hyvä ja lisää ruokaravintoloita löytyy erityisesti Rådhusesplanadenin ja Kungsgatanin varrelta. Etnisiä ruokapaikkoja löytyy erityisesti rautatieaseman lähistöltä, kuten herkullista intialaista ruokaa tarjoileva Gandhi.

Paikallisten suosikki Sjöbris

Mukavan parinsadan metrin kävelyn päässä hotellilta löytyy Uumajanjoen rantaan pysyvästi parkkeerannut ravintolalaiva Sjöbris. Sjöbris on kaikkien paikallisten suosiossa ja iltaisin vapaata pöytää voi joutua hieman odottamaan, mutta tunnelma on korkealla ja ruoka mutkatonta ja hyvää.

Katso kuvia Sjöbris-ravintolalaivasta!

Kävellen pärjää hyvin

Uumajan keskusta on sen verran pieni, että kaikki on sopivasti kävelymatkan päässä. Keskustasta löytyy monia mukavia pikkuputiikkeja, lasten suosikkilelukauppoja sekä tietysti Åhlensin tavaratalo. Kirpputoreista kannattaa katsastaa ainakin Röda Korset (Rådhusesplanaden 10-12), Pryl 1900 (Kungsgatan 92) sekä MVG-gallerian alakerrassa sijaitseva Revolt (Kungsgatan 52-54).

Keskustan ulkopuolelta löytyy lisäksi iso Avion-ostoskeskus vanha kunnon Ikea naapurinaan.

Uumajan charmi näkyy sen pikkuputiikeissa. Kun kiireiseltä Kungsgatanilta astuu sisään paperikauppaan, aika tuntuu seisahtuvan. Tiskin takana istuva rouva tervehtii tulijaa ystävällisesti ja jatkaa kaikessa rauhassa origamiensa taittelua.

Uumajan vinkit Sandbergs pappershandel

Yli satavuotias Sandbergs Pappershandel (Kungsgatan 59) on toiminut jo vuodesta 1921.

Viehättävästä Frukthörnanista löytyy suklaaherkkuja maailman joka kolkasta. Pieni suklaapuoti on yksi kaupungin vanhimmista kaupoista.

Kurkista sisään suklaapuotiin!

Ostosten lomassa on mukava piipahtaa leivoskahveilla. Nya Konditorietissa kannattaa nousta suoraan kakkoskerrokseen, sillä yläkerran sali henkii juuri sitä tunnelmaa, mitä arvokkaalta 1920-luvun puurakennukselta voi odottaa. Vitriinistä löytyvät kaikki ruotsalaisleivosten klassikot.

Nya Konditoriet sijaitsee Kungsgatanilla. Katso kuvat!
Uumajan vinkit

Näe ja koe Uumajassa

Uumajassa kannattaa poiketa myös Navet-kylpylään, josta löytyy kylpyläpuolen lisäksi pitkä allas myös kuntouimareille. Navetin erikoisuus on 100 metrin pituinen pelillistetty vesiliukumäki, hauska kokemus niin pienille kuin isommillekin hurjapäille. Kylpylä on myös silmiinpistävän siisti, täällä on ilo käydä!

Kahden ruotsalaisveljeksen, Michael ja Samuel Åhdénin elämäntyö, Guitars – The Museum, on niin ikään vaikuttava paikka. Åhdénit ovat keränneet vuosikymmenten aikana satoja vintage-kitaroita, jotka nyt ovat kaikkien nähtävillä museossa.

Uumajan vinkit

Uumajan kaduilta löytyy myös paljon taidetta. Yllä olevassa kuvassa Sean Henryn Standing Man, joka vartioi Raatihuoneentoria.

Raatihuoneentorilta joelle päin levittäytyy hyvin hoidettu Raatihuoneenpuisto, joka on kesäisin suosittu piknikpaikka. Jos hyvä tuuri käy, joillain seurueilla on soittimia mukana ja saat puistokävelylläsi nauttia myös live-musiikista.

Uumajan vinkit

Vinkki!

  • Ennen Uumajaan matkustamista kannattaa liittyä myös paikallisiin Facebook-ryhmiin. Niistä saa hyviä menovinkkejä ajankohtaisiin tapahtumiin.

Tapahtumavinkkejä: Händer i Umeå
Kirpputorivinkkejä: Loppistips i Umeå med omnejd

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.4/5 - (33 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
kesäloma matkailu risteily Ruotsi uumaja wasaline

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset