Article image
Kaupallinen yhteistyö

06.10.2022
Työelämä ja yrittäjyys

Yritysten synnyttämisen asiantuntijat

TEKSTI: Harri Puhakainen
KUVAT: Matti Hautalahti

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin osana toimiva Uusyrityskeskus Startia on edesauttanut 30-vuotisen historiansa aikana yli 4 500 yrityksen perustamista.

Aina jostakin pitää aloittaa. Sen tietävät erinomaisen hyvin Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian johtaja Tommi Virkama ja yritysneuvoja Tuija Räihä-Pundars.

Menestyvän yrityksen perustamiseen ei ole mitään yhteistä polkua tai salaisuutta. Tapoja ja teitä on yhtä monia kuin on perustettuja yrityksiä.

– Tämä on ollut mahtava paikka työskennellä. Vuosien saatossa olen nähnyt monenlaisten yritysten alkuvaiheet ja erilaisten ihmisten ideat yritystoimintaan liittyen, Virkama ihmettelee vuosien kulumista.

Uusyrityskeskus Startia auttaa kaikenkokoisia yrityksiä

Startia on täyttänyt kuluvana vuonna 30 vuotta. Se ei kärsi lähestyvän keski-iän kriisistä, vaan pikemminkin on kokemuksen myötä muuttunut entistä ketterämmäksi auttajaksi kaikenlaisten ja kaikenkokoisten yritysideoiden sparraajana ja jalostajana.

30 vuotta, yli 10 000 asiakasta ja yli 4 500 perustettua yritystä.

– Tule ajoissa, jo ihan ideointivaiheessa, käymään. Täällä ei vähätellä kenenkään yritysideaa, vaan kaikki otetaan vakavasti, oli sitten kysymyksessä vielä peruskoulussa opiskelevan alaikäisen yritysunelma tai jo pitkään eläkkeellä olleen idea yrittäjyydestä. Ja kaikkea siltä väliltä, Virkama naurahtaa.

– Riittää kun sinulla on jonkinnäköinen ajatus mitä voisit tehdä. Yritysideaakaan ei aina välttämättä tarvita. Joskus pelkän osaamisen pohjalta voidaan alkaa täällä yhteistyössä työstämään sen toteuttamista liiketoiminnaksi, Virkama kertoo.

Suurimmaksi osaksi yritysten perustajille tulee yllätyksenä, kuinka paljon erilaista ”paperityötä” lupineen, ilmoituksineen ja veroasioineen pitää heti yrityksen alkutaipaleella tai jo ennen sen perustamista tehdä.

– Yrityksen liikevaihdon tai myynnin arvioiminen on luonnollisesti hyvin vaikeaa lähes kaikille yrittäjäksi ryhtyville, mutta me autamme tässä ja monessa muussa asiassa, Räihä-Pundars toteaa.

Tuija Räihä-Pundars Uusyrityskeskus Startia
Tuija Räihä-Pundars

Monesti alkavalla yrittäjällä ei ole edes yritysideaa

– Me autamme myös sellaisia, joilla on vain riittävän kova halu ryhtyä yrittäjäksi. Silloin ratkaisu voi olla vaikka valmiin, jo toiminnassa olevan yrityksen ostaminen, Virkama muistuttaa.

Joskus Startian kautta voi löytyä saman alan tai yritysidean kanssa puntaroiva ihminen, josta löytyy sopiva yhtiökumppani.

Yhteiskuntamme kansainvälistyminen ja monimuotoistuminen näkyvät myös Startian arjessa.

– Varmankin viikoittain käymme yrityksen perustamiseen liittyviä asioita läpi englannin kielellä. Meille ei ole myöskään este tulla keskustelemaan, vaikka asuisi muualla, jos suunnitteilla olevan yrityksen toiminta kohdistuu alueellemme. Tai jos asuu täällä ja aikoo kokeilla yrittäjyyttä jossain toisaalla.

– Parhaiten alkuun yritysajatuksensa kanssa pääsee ihan varmasti täällä Alatorilla, varaa rohkeasti aika maksuttomaan perustamisneuvontaan, Virkama vakuuttaa.

Tommi Virkama Uusyrityskeskus Startia
Tommi Virkama

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (2 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset