Article image
Teiden huono kunto aiheuttaa paitsi rengas- ja vannevaurioita myös rasittaa voimakkaalle kulumiselle autojen alustarakenteita.
Kaupallinen yhteistyö

27.03.2020
Autot ja liikenne

Tuulilasi- ja rengasvauriot lisääntyvät lauhan talven jälkeen

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Jenna Koivisto ja Matti Hautalahti

Tuulilasi- ja rengasvauriot lisääntyvät, kun tiestö on huonossa kunnossa lauhan talven jälkeen.

Jokakeväinen murhe autoilussa Suomessa on teiden kärsimät routavauriot. Syksyn ja poikkeuksellisesti koko talven märkä ja sateinen sää kulutti päällysteitä aikaisempia vuosia enemmän. Teiden reiät syntyvät kahdella tavalla. Tiessä olevaan pieneen reikään pääsee kostealla säällä vettä. Jäätyessään vesi laajenee ja irrottaa päällystettä, synnyttäen reiän.

Auton rengas painaa tienpintaa painuksiin siinä olevan reiän kohdalla. Kun pinta painuu, reiän sisällä oleva vesi ei mahdu liikkumaan, jolloin pienet reiät voivat suurentua hyvin nopeasti. Routavaurioita on todennäköisesti enemmän kuin koskaan aiemmin. Se on jo nyt näkynyt myös LähiTapiolan Etelä-Pohjanmaan vahinkoilmoituksissa.

Tuulilasi- ja rengasvauriot työllistävät Lähitapiolan Janne Koskilahtea, Sari Vuolletta ja Pekka Puotista erityisesti keväisin.
LähiTapiolan Janne Koskilahti, Sari Vuolle ja Pekka Puotinen pyrkivät neuvomaan asiakkaita vahinkojen välttämiseksi.

– Jos ajat autolla monttuun, jonka epäilet vaurioittavan autoa, pysähdy kuvaamaan tapahtumapaikka. Kuvaaminen ei ole välttämätöntä, mutta kun se on puhelimen kameralla, helppo tehdä, niin suosittelemme sitä, LähiTapiolan Etelä-Pohjanmaan vahinkotarkastaja Janne Koskilahti neuvoo.

Tiessä oleva monttu aiheuttaa usein rengas- ja vannevaurion.

– Tieltä suistumisia ei ole minun tarkastamissani vahingoissa käynyt, mutta yleensä matka tyssää tuohon monttuun ajamiseen, Koskilahti pohtii.

Autopalveluvakuutus korvaa pääsääntöisesti matkan jatkamisen taksilla tai vuokra-autolla määränpäähän asti.

Jos on sijaisautovakuutus, niin sitten saa korvattavassa vahingossa auton käyttöönsä siksi ajaksi kuin korjauksessa menee, LähiTapiolan myyntipäällikkö Sari Vuolle tarkentaa.

Rikkinäinen tuulilasi
Tiestä irtoavat kivet ovat lisänneet merkittävästi tuulilasivahinkojen kasvua.

Tuulilasivaurioissa piikki

Leuto talvi ja lumettomat tiet on näkynyt selvänä piikkinä tuulilasivahingoissa. Nastat irrottavat lumettomilta teiltä kiviä, jotka sitten osuvat tuulilasiin ja aiheuttavat vahingon.

– Kasvua on 30 % viime vuoden tammikuussa tapahtuneisiin vahinkoihin verrattuna, LähiTapiolan kehitysjohtaja Pekka Puotinen tarkastaa tilastoista.

Tuulilasiin tullut reikä, kivenisku ja halkeama kannattaa korjauttaa heti.

– Meillä tämä on tehty helpoksi. Heti vain lasiliikkeeseen korjauttamaan lasi. Lasiliike lähettää sitten meille tiedon, mitä siinä on tehty ja me korvaamme vahingon jos korvausehdot täyttyvät, Koskilahti neuvoo.

LähiTapiola maksaa tuulilasivaurion paikkauksen kokonaan.

– Jos lasi pitää vaihtaa, vakuutuksenottajalta menee sitten omavastuu. Korjaaminen on hyvä menetelmä. Turhaan ei kannata koko lasia vaihtaa, jos reiän voi vielä hartsilla korjata, Koskilahti opastaa.

Tuulilasivahinkoja vältetään parhaiten pitämällä maantiellä ajettaessa turvaväli oikean mittaisena.

– Jos tienpitäjä on merkinnyt, että tiessä on vaurioita, se kannattaa myös ottaa ajotavoissaan huomioon, Puotinen muistuttaa.

Koskilahden mukaan tienpitäjä siirtää tienpinnan vahinkomerkillään vahingonvastuuta autoilijalle.

– ELY-keskuksen on korvattava vahinko, jos tienhoidossa on tapahtunut laiminlyönti tai virhe.

Kaupunkiliikenteessä tuulilasivahinkoja ei pienempien nopeuksien vuoksi niin paljon synny. Kivet eivät lentele yhtä isolla voimalla.

Varoituskolmio
Jokakeväinen murhe autoilussa Suomessa on teiden kärsimät routavauriot.

Ilmoita tievaurio

Välittömästi toimenpiteitä vaativista, turvallisuutta vaarantavista maanteiden ongelmista kannattaa ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle soittamalla numeroon 0200 2100 (24 h/vuorokaudessa). Tieliikennekeskus välittää ilmoitukset alueurakoitsijalle, joka päättää toimenpiteistä tielle asetettujen laatuvaatimusten perusteella.

Kätevä tapa saada vaivatta yhteys Tienkäyttäjälinjalle ja hoitaa paikannus saman tien, on ladata kännykkään hätänumeron 112-sovellus.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset