Article image
Tangolaulukilpailun finaaliin taistelivat itsensä Keijo Hietikko, Heta Halonen, Janne Marja-Aho, Sari Tuliniemi, Tomi Kuusela, Hanne Kivioja, Lauri Ketonen sekä Hanna Hirvonen.
30.06.2022
Tapahtumat ja matkailu

Ketkä kruunataan kuninkaallisiksi?

Teksti: Saara Tuomela
Kuvat: Seinäjoen Tangomarkkinat

Vuoden 2022 tangokuningas ja -kuningatar valitaan Seinäjoella 9. heinäkuuta laulukilpailun huipentuessa finaaliin. Ketkä näistä upeista ehdokkaista saavat tänä vuonna painaa kruunun päähänsä?

1. Mitä Tangokuninkaallisuus toisi elämääsi ja uraasi?

2. Mikä sai sinut kiinnostumaan tangosta?

3. Miksi olisin hyvä Tangokuninkaallinen?

Sari Tuliniemi

Sari Tuliniemi, 43, Kirkkonummi

1. Tangokuninkaallisuus toisi uraani varmasti nostetta ja elämääni täyden, odotetun, muutoksen. Vaikka olen tehnyt keikkoja ihan mukavasti, ei minua oikein kukaan tunne musiikkimielessä. Nyt haluan ääneni kuuluviin isolle yleisölle. Haluan laulaa tunteella, viihdyttää, koskettaa.

2. Minun täytyy varmaan kiittää kotiväkeäni kiinnostuksestani tangoa kohtaan. Tangomarkkinat katsottiin aina. Siskon kanssa leikimme salaa Tangokuningattaria. Se mikä minuun teki jo pienenä suuren vaikutuksen tangomarkkinoissa, oli se iso upea orkesteri! Siihen päälle vielä iso yleisö ja kilpailijat.

3. On ehkä kornia sanoa, mutta tangoon tarvitaan kokemusta. Minulla on ollut iloa, surua ja kokemuksia. Kaikki ne ovat kasvattaneet minua ja kuuluvat laulussani. Olisin hyvä Tangokuninkaallinen, sillä osaan maalata mielenmaisemia ja tulkita. Rakastan seisoa yleisön edessä. Jokainen silmäkulmaan ilmaantuva kyynel kertoo, että olen koskettanut juuri sitä kuulijaa.

Hanna Hirvonen

Hanna Hirvonen, 40, Kajaani

1. Kuninkaallisuus toisi elämääni lisää uusia, ihania, saman musiikillisen kiinnostuksen jakavia ihmisiä. Se toisi upean tukikoneiston luomaa nostetta uralleni ja ennen kaikkea lisää töitä musiikin parissa.

2. Kiinnostuin tangon monimuotoisuudesta. Tangojen tarinat välittävät suuria tunteita ja haastavat niin kuulijansa kuin laulajansa kaikilla eri osa-alueilla. Kyllä Tangon intohimoinen taika tempaa mukaansa.

3. Olen lämmin, hyvän positiivisen asenteen sekä huumorin omaava persoona. Tunnistettava, tangoon sekä iskelmämusiikkiin sopiva laulusoundi. Helposti lähestyttävä ja ihmisläheinen artisti, joka tekee nöyrällä asenteella töitä yleisönsä eteen, sekä nauttii vuorovaikutuksesta tanssivan ja kuulevan kansan kanssa.

Heta Halonen

Heta Halonen, 30, Pori

1. Olen jo nyt saanut kilpailun kautta tutustua mahtaviin uusiin kollegoihin sekä musiikki- ja viihdealan ammattilaisiin. Ajattelenkin, että parhaimmillaan pääsisin luomaan ja hyödyntämään näitä uusia kontakteja oman taiteilijuuden ja artistiuden kehittämisessä sekä esimerkiksi keikkailemaan ympäri Suomea.

2. Laulaminen ja musiikki ovat olleet minulle valtavan tärkeitä niin kauan kuin muistan. Suomalainen tango on kulkenut mukanani pitkän aikaa. Tangossa viehättää etenkin melodioiden ja tekstien katkeransuloisuus, intohimoinen rytmiikka, komeat lauluäänet, taitavat tulkinnat, upeat sovitukset jousi- ja puhallinsektioineen sekä tietysti haitari.

3. Esiintyminen ja musiikin tulkinta ovat intohimojani! Elämyksien ja tunteiden välittäminen on minulle tärkeää. Musiikki on yksi luonnollisimmista keinoista toteuttaa niitä.

Hanne Kivioja

Hanne Kivioja, 39, Jyväskylä

1. Tangokuninkaallisuus täyttäisi elämääni vieläkin enemmän musiikilla! Olen pop/jazz-laulunopettaja, joten laulamisen parissa työskentely on erittäin tuttua. Seuraava tavoitteeni onkin keikkailun lisääminen, johon uskon kilpailun kyllä vaikuttavan.

2. Olen rakastanut tangoa aivan lapsuudestani saakka. Tangomarkkinoiden seuraaminen tv:stä oli aina kesän kohokohta, ja haaveilin, että saisinpa minäkin joskus olla tuolla. Nyt tuntuukin epätodelliselta, että saan olla mukana Tangomarkkinoilla ja esiintyä upeiden muusikkojen rinnalla.

3. Olisin hyvä tangokuninkaallinen siksi, että teen töitä ahkerasti ja nöyrästi samalla pitäen pilkkeen silmäkulmassa. Vaikka työt tehdään tosissaan, huumori on aina mukana kaikessa tekemisessäni ja kohtelen ihmisiä kunnioituksella ja rakkaudella.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy
Lauri Ketonen

Lauri Ketonen, 39, Rauma

1. Uskon Tangokuninkuuden tukevan ja edistävän näyttelijänuraani. Laulukeikkaa olen tehnyt jo jonkin aikaa. Kuninkuus toisi uudenlaisia haasteita ja kokemuksia keikkarintamalle. Freelancerina on tottunut erilaisiin, vaihtuviin työtehtäviin ja kruunu varmasti toisi mielenkiintoisen lisän työrintamalle sekä valtavan määrän uusia, hienoja kokemuksia.

2. Tangomarkkinoita ja Suomen viihdekenttää olen seurannut lapsesta asti, näin ollen myös menestyneet kuninkaalliset ja heidän uransa ovat tulleet tutuiksi. Tangot selvästi ovat meille monelle osa suomalaista mielenmaisemaa. Tangoissa on sopivassa suhteessa jotain lainattua ja jotain aivan meidän omaa.

3. Olisin hyvä Tangokuninkaallinen, sillä minulla on halua ja motivaatiota laulamiseen sekä itseni kehittämiseen artistina. Olen seurannut Tangomarkkinoita pitkään, ja minulla on kokemusta ns. kentältä. Uskon myös näyttelijän ammatin auttavan Tangokruunun tuomissa haasteissa.

Tomi Kuusela

Tomi Kuusela, 32, Mynämäki

1. Olen jo vuosien ajan toiminut kotimuusikkona. Ajattelin, että Tangokuninkuus avaisi sen lopullisen lukon ja pääsisin etenemään muusikon urallani. Rakastan tehdä uutta musiikkia ja esiintymistä (kaikki musiikki genret).

2. Pidän kaikesta musiikista, mutta tangon olen valinnut siksi, että sanoista, musiikista ja hyvästä esiintyjästä välittyy tarina ja tunne. Tango on niin monimuotoista ja jokaisen kappaleen kautta saa tuntea laajan tunnelatauksen, joka musiikissa on tärkeää. Tango on aina kuulunut suomalaisuuden mielenmaisemaan ja haluan olla tätä kulttuuria ylläpitämässä ja edistämässä.

3. Olisin hyvä Tangokuninkaallinen monipuolisuuteni vuoksi. Pystyn muuntautumaan eri tyyleihin helposti. Tango, pop, iskelmä-, bile- ja tanssimusiikki, metalli ja muut genret eivät tuota vaikeuksia soiton tai laulun osalta. Mielestäni ääneni soveltuu hyvin perinteisten sekä modernimpien tangojen tulkintaan. Äänialaa riittää. Tuon aidosti oman persoonani näkyviin. Monet ovat kuvailleet minussa olevan kontrastia.

Janne Marja-Aho

Janne Marja-Aho, 51, Helsinki  

1. Taiteilijaurani aikana olen tehnyt monialaista työtä Suomen ja Euroopan huipputekijöiden kanssa, niin tanssin, teatterin kuin musiikin parissa. Teokset ovat vaihdelleet puhtaasti nykytanssista suuriin musikaaleihin ja teatteriteoksiin sekä soolokonserteista poikkitaiteellisin esitystaideteoksiin.

2. Olen Saarijärvellä, maalaistalossa syntynyt ja kasvanut. Suomalainen tango ja iskelmä ovat olleet iso osa lapsuuttani ja nuoruuttani. Kesäisellä kylän raitilla jo pikkupoikana rallattelin polkupyörän selässä isoon ääneen vuoroin Olavi Virran lauluja tai Katri Helenan Kesän lapsi mä oon -laulua. 

3. Suomalainen tango ja iskelmä pureutuivat jo lapsuudessani DNA:hani. Toivon, että pitkä kokemukseni näyttämöllä niin tanssitaiteen kuin musiikkiteatterin saralla sekä oma henkilökohtainen historiani ovat oiva yhdistelmä, jonka kautta olisin monipuolinen ja hyvä kuninkaallinen.

Keijo Hietikko

Keijo Hietikko, 29, Kurikka (Jalasjärvi)

1. Pelkästään kilpailusta haen näkyvyyttä, uusia kontakteja ja mahdollisia yhteistyökumppaneita. Sitä myöden saisin uralle nostetta. Kuninkuus toisi mukanaan liikkuvan ja monipuolisen työn, jossa voisin myös itse vaikuttaa omaan kehitykseeni ja menestykseeni.

2. Musiikin ja laulun harjoittelu alkoi ammattikoulussa. Musiikkigenrenä oli silloin iskelmä ja tangot. Tangossa on oma dramaattisuutensa ja charminsa. Tango on jäänyt alkuopiskeluajoista mukaani. Tango on myös osa sitä musiikkityyliä, mikä itselle sopii, mitä haluaa tehdä ja kehittää.

3. Minulla on nuoruuden tuomaa intoa ja paloa viedä omaa uraani eteenpäin, jakaa eri tunnetiloja musiikin kautta sekä kehittää lavatanssikulttuuria. Kokemusta minulle on tullut esimerkiksi keikoilla bändin kanssa, trubaduurina sekä karaokevetäjänä. Koen olevani monipuolinen esiintyjä, jolla pyrin vaikuttamaan myös nuoremman sukupolven viihtyvyyteen. Tyylilajit taipuvat tangosta räppiin.

Katso kuvakarusellin kuvat!

Tangokilpailun osallistujamäärät

Vuosi                Osallistujamäärä

1985                 10

1990                 46

1995                 1162

2000                1178

2005                650

2010                 156

2011                 500

2012                 303

2013                 306

2014                 357

2015                 215

2016                 306

2017                 311

2018                 314

2019                 404

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (4 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset