Article image
Tangomarkkinat Seinäjoella
27.11.2019
Tapahtumat ja matkailu

Tangomarkkinat tavoittelee paikkaa koko kansan kesäjuhlana

Teksti: Harri Puhakainen Kuvat: Joonas Kainulainen, Alina Mustamaa ja Hannele Norja

Seinäjoen Tangomarkkinat tähtää juhlavuoden jälkimainingeissa yhä laajemman yleisön tavoittamiseen. Tahdon asiana on myös yhteistyö paikallisten yrittäjien kanssa.

Seinäjoen Tangomarkkinoiden vuoden 2020 teemana on ”Tango kuuluu kaikille”.

– Haluamme tangon kuuluvan kaikille, mahdollisimman monipuolisesti, Seinäjoen Tangomarkkinoiden uusi hallituksen puheenjohtaja Erkki Välimäki painottaa.

Välimäki kertoo, että organisaatio haluaa vahvistaa Tangomarkkinoiden brändiä koko kansan tapahtumana.

– Me koemme, että tapahtumamme rooliin kuuluu tuoda tangokulttuuria tutuksi mahdollisimman laajalle. Tämän mahdollistaa osaltaan päätapahtumien ohessa järjestettävät maksuttomat tapahtumat.

OmaSP Stadion antaisi tulevaisuudessa Tangomarkkinoille mahdollisuuden järjestää myös ison, tanssimusiikkiin liittyvän stadionkonsertin.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

– Toistaiseksi tapahtumamme luonne on hieman kaukana isoista stadionkonserteista, Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja Martti Haapamäki pohtii.

Pitkään järjestäjät ovat kuitenkin jo puhuneet esimerkiksi maailmalla tunnettujen tangotähtien tuomisesta Tangomarkkinoille.

– Jos tangogenreen kuuluva iso esiintyjä olisi saatavissa tapahtumamme aikaan, on nyt sille kuitenkin olemassa paikka, Haapamäki sanoo.

Lavatanssien muutos

Tangomarkkinat ylläpitää, vie ja levittää tangon ja lavatanssin kulttuuria yhä voimakkaammin kaupungistuvaan maahamme.

Haapamäki pitää lavatanssikulttuurin ylläpitoa tärkeänä asiana.

– Ennen tanssilavat olivat lähes yksinomaan ainoa paikka, jossa pystyi etsimään elämäkumppania itselleen. Nyt se merkitys on vähentynyt, tai jopa poistunut, ja itse tanssista nauttiminen harrastuksena on tullut tilalle. Tanssia lähestytään myös mielekkäänä liikuntamuotona.

Tangomarkkinat tapahtuma
Laulukilpailuun tehdään vuonna 2020 sellainen muutos, että osallistujat saavat laulaa myös oman vapaavalintaisen kappaleen.

Haapamäki näkee tangolla ja Tangomarkkinoilla vahvan roolin jatkossakin.

– Suomalaisen tanssikulttuurin edistäminen on tärkeä osa koko maamme kulttuuriperinnettä – ja meille todellinen sydämen asia.

Tangokatu siirtyy

Keskustan uudistumisen myötä myös Tangomarkkinoiden Tangokatu pääsee osalliseksi muutoksista.

–Uskon, että monivuotiset tangovieraamme kokevat monia muutoksia, mutta kaikki tutut elementit ovat edelleen tallella, Haapamäki lupaa.

Tangokadun ilme on kuitenkin uusissa puissa.

– Siirrymme lähemmäksi kaupungintaloa Kirkkokadulla, ammattikoulun remontin vuoksi.

Uudesta tilasta tulee entistä intensiivisempi.

– Uudessa sijoittelussa ainutlaatuinen tangotunnelmamme tiivistyy, ja joka puolella mihin kääntyy, on jotakin tapahtumaa, Välimäki iloitsee.

Kirkkokadun ja Alvar Aallon kadun risteys tulee olemaan keskellä kaikkea.

– Meille järjestäjille on erittäin mielenkiintoista nähdä miten tangoyleisö uuden tapahtumapohjan vastaanottaa, Haapamäki pohtii.

Haapamäki tietää, että Tangomarkkinoiden kokenut kaarti pystyy muovaamaan käytettävissä olevat tilat toimiviksi käytännössä.

– Sitä olen ihastellut vuosi toisensa jälkeen. Se on sellainen viiden päivän satumaa joka aina rakentuu kuin tyhjästä mutta takana on aina tuhansia työtunteja, tarkkaa suunnittelua ja luovaa hulluutta.

SMOrk näyttäytyy entistä enemmän

Tanssiorkestereiden suomenmestaruuskilpailu on ollut vasta kolme vuotta Tangomarkkinoiden ohjelmistossa. Se on kuitenkin otettu hyvin vastaan muiden tuttujen tangokilpailujen vierelle. Järjestäjät aikovatkin lisätä kilpailuorkesterien esiintymisiä entistä enemmän tapahtumaan.

– Laitamme heidät myös kovempaan testiin, kun he pääsevät esiintymään mm. Tanssitalolle, jossa himotanssijat pääsevät arvioimaan orkesterien taitoja.

Lavatangon suomenmestaruutta ratkovan tanssikilpailun aikataulu on päätetty siirtää viikonlopuksi.

– Tanssikisa siirretään perjantaille, jolloin muualta Suomesta tulevat pääsevät paremmin paikalle osallistumaan kilpailuun sekä seuraamaan sitä, Haapamäki kertoo.

Aiemmin osa tanssipareista on jäänyt pois sen vuoksi, että kilpailu oli keskellä viikkoa. Tangolaulukilpailu kilpaillaan viime vuoden tapaan torstaina Finaalin Karsinnalla, huipentuen lauantaina Kuninkaalliseen Finaaliin.

Erkki Välimäki ja Martti Haapamäki
Erkki Välimäki ja Martti Haapamäki haluavat Tangomarkkinoiden suosion laajenevan.

Uusia yhteistyöavauksia

Yksi uusi askel tangojen suuremmasta näkyvyydestä koko Seinäjoen katukuvassa on Tangomarkkinoiden ja Seinäjoen Yrittäjien aloittama yhteistyö. Seinäjoen Yrittäjien toiminnanjohtaja Kaisa Metsänranta odottaa yrittäjien suhtautumista mielenkiinnolla.

– Haluaisimme saada kaupungin yrittäjät hyödyntämään paremmin turistivirtojen luomia mahdollisuuksia.

Monissa isoissa tapahtumissa koko kaupungista näkyy heti ensisilmäyksellä, että mikä tapahtuma kaupungissa on.

– Olisi hienoa, että heti kun ihminen hyppää junasta pihalle ja tulee tangokaupunkiin, niin heti näkyisi, että missä nyt ollaan.

Tangomarkkinoiden hallituksen puheenjohtaja Erkki Välimäki toivoo Seinäjoen merkittävästi tiivistyneen keskustarakenteen tuovan entistä enemmän karnevaalihenkistä meininkiä tangoille.

– Jokavuotinen Tangoparaatimme on yksi hyvä esimerkki missä on sitä kansanjuhlan tunnelmaa, jota me haluamme tangojen ympärille tuoda mahdollisimman paljon.

Metsänrannan mukaan alueen yrittäjät voisivat tuottaa paljon erilaisia lisäpalveluita tukemaan Tangomarkkinoita ja samalla kehittämään omaa bisnestään.

– Tämä koskee tietysti myös kaikkia muita kaupungissa olevia tapahtumia. Olisimme reilusti ylpeitä eri tapahtumista, joita Seinäjoella järjestetään.

Metsänranta ehdottaa yrittäjille aukioloaikojen laajentamista, uusien palveluiden kokeilemista, sekä tulemista myymään ”ulos”, pois omista totutuista liikepaikoista ja -tiloista.

– Pitäisi osata paremmin hyödyntää sitä, että ihmisiä on paljon liikkeellä. Se toisi viihtyisyyttä kaupunkiin ja saisi sitä kautta entistä enemmän ja useammin myös paikallisia liikkeelle nauttimaan kaupunkikulttuurin luomista mahdollisuuksista.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
kesätapahtumat matkailu Seinäjoki tangomarkkinat tapahtumat

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset