Article image
Rakennustyömaalla on hiekkalaatikko, jossa erityisesti 3-vuotias Viivi-tytär viihtyy isänsä kanssa. Äitinsä Mia Hakasen sylissä oleva 1-vuotias Vili seurailee vielä vierestä.
21.05.2021
Koti ja asuminen

Jo toinen taloprojekti

Teksti ja kuvat: Jaakko Jokela

32-vuotias Juha Laukkanen on pian muuttamassa jo toiseen omakotitaloon, jonka rakennustöissä hän on vahvasti ollut mukana.

Ensimmäisen omakotitalon Juha Laukkanen rakensi vajaa kymmenen vuotta sitten Vaasan Koskisuolle. Nyt uusi talo kohoaa Mustasaareen.

– Teimme ensimmäiseen taloon paljon hommia isän kanssa, mutta tähän uuteen taloon aikaa on mennyt vielä enemmän. Ensimmäisessä projektissa isona apuna oli aikuiskoulutuskeskuksen porukka, Laukkanen kertoo.

Laukkanen on itse tehnyt pitkää päivää tontilla reilun vuoden ajan, kun taas puoliso Mia Hakanen on pääosin hoitanut perheen 1-vuotiasta Viliä sekä 3-vuotiasta Viiviä.

– Meillä on ollut paljon muutoksia tässä vuoden aikana. Ensin muutimme ja Vili syntyi, myöhemmin oma työnkuvani vaihtui ja Mia sai uuden työpaikan. Kaiken lisäksi korona on sekoittanut pakkaa, Laukkanen kertoo.

Apu tärkeää

Ilman lähipiirin ja ammattirakentajien apua talo ei toki olisi pystyssä.

– Koronan vuoksi varsinkin viime vuoden keväällä oli hankalaa pyytää apua, kun esimerkiksi paappa kuuluu riskiryhmään, Laukkanen sanoo.

Ensimmäisen taloprojektin aikaan Laukkanen oli reilu parikymppinen.

– Silloin kaveripiirissä ei ollut vielä lapsiperheitä tai omia rakennusprojekteja juurikaan, joten apua oli helpompi saada.

Apua on toki nytkin tarvittu ja moni tuttu on ollut auttamassa. Erityisesti isä ja paappa.

– Monesti avuksi riittää se, että pitää laudasta kiinni. Tiettyjä hommia vaan ei voi tehdä yksin, Laukkanen toteaa.

taloprojekti
Juha Laukkanen on nyt rakentamassa toista omakotitaloon kymmenen vuoden sisään.

Unelma toteutuu

Omakotitalon päävärinä on musta.

– Minun unelmanani on ollut saada musta talo jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Nyt unelma vihdoin toteutuu, Hakanen iloitsee.

Taloon tulee isot ikkunat, jotka ulottuvat lattianrajaan saakka.

– Isot ikkunat tuovat valoa, mutta kesäisin toki myös lämpöä sisälle. Sen vuoksi asensimme aurinkosuojakalvot laseihin, jottei taloa tarvitse niin paljon viilentää, Laukkanen perustelee.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Talossa käytetään maalämpöä.

– Valitsimme maalämmön, koska se on uusiutuvaa energiaa, energiatehokasta ja käyttökuluiltaan kustannustehokas isoissa neliömäärissä, Laukkanen sanoo.

Puukuitueristeen eli villojen kannalta ratkaisu on hengittävä ja hyvin ääntä eristävä.

– Talo on tehty pitkästä tavarasta ja puu luonnollisesti hieman elää. Sen vuoksi laitoimme villat puhallettuna, jotta puun ja villojen väliin ei jää pieniä rakoja, vaan puhallusvilla täyttää ne ja eristää kunnolla.

Villat rakennuksessa ovat hengittäviä ja hyvin ääntä eristäviä. Isot ikkunat tuovat valoa muun muassa olohuoneeseen.

Oma saunarakennus

Talon yhtenä erikoisuutena on erillinen tilava saunarakennus, jossa on myös iso tv-huone.

– Saimme saunarakennuksen toteutettua, sillä tontti on iso ja rakennusalaa riitti. Saunarakennukseen on kiva perheen kanssa mennä saunomaan tai katsomaan vaikka elokuvaa, Laukkanen kertoo.

Tontti on 1 700 neliötä ja sijoittuu kauniin mäntymetsikön viereen.

– Tontti on iso ja suojaisa, mutta silti tästä on hyvät yhteydet niin Sepänkylän kuin Vaasan keskustaan. Vieressä on ruokakauppa, bensa-asema ja erittäin hyvät liikuntamahdollisuudet. Päiväkoti ja ala-aste ovat myös suhteellisen lähellä.

Paljon urakointia vaatinut taloprojekti on pian valmis.

– Onhan se ollut rankkaa olla töissä päivät ja tontilla illat sekä viikonloput. Mia taas on joutunut hoitamaan lapsia pääosin yksin. Nyt voitto jo häämöttää, Laukkanen toteaa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset