Article image
Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Anne Niemi.
Kaupallinen yhteistyö

06.10.2022
Työelämä ja yrittäjyys

”Jokainen kuluttaja voi olla kuntapäättäjä”

Teksti ja kuvat: Noora Mykkänen

Lokakuussa vietetään perinteistä yrittäjäkuukautta, jolla halutaan nostaa esiin yrittäjyyden merkitystä.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien teema tälle vuodelle on ”Osta elinvoimaa”. Tällä halutaan kannustaa jokaista lisäämään paikallisten palveluiden käyttöä ja siten pitämään asuinkuntansa elinvoimaisena.

– Jokaisen kuluttajan on tärkeä ymmärtää, ettei ole yhdentekevää, mistä tuotteita ja palveluita ostaa. Kun ostamme paikalliselta yrittäjältä, autamme palveluiden ja työpaikkojen pysymistä omalla paikkakunnalla myös tulevaisuudessa. Palvelut säilyvät vain silloin, kun niitä käytetään, kertoo Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Anne Niemi.

Mitä enemmän paikkakunnalla on yrityksiä ja palveluita, sitä enemmän on myös elinvoimaa.

Ei kannata odotella, että kunpa joku tekisi jotakin parannuksia oman asuinkunnan elinvoimalle, kun asiaan voi helposti vaikuttaa itse lisäämällä paikallisten palveluiden käyttöä. Tavallaan jokainen kuluttaja voi olla kuntapäättäjä, sillä jokainen ostopäätös vaikuttaa siihen, miten kuntasi tulevaisuudessa menestyy, Niemi toteaa.

Verotulot ovat kuntien merkittävin tulonlähde ja tärkeää on, että niitä saadaan muuten kuin veronkorotuksilla.

– Kun ostamme paikalliselta yrittäjältä, veroeurot jäävät kotikuntamme hyödyksi toisin kuin esimerkiksi ulkomaisesta verkkokaupasta ostaessa. Kun meistä jokainen lisää paikallisten palveluiden käyttöä, yritykset pystyvät luomaan paikkakunnalle uusia työpaikkoja. Tämä taas johtaa siihen, että työllisyys lisääntyy ja työpaikat voivat houkutella paikkakunnalle myös uusia asukkaita. Lisääntyneet työpaikat ja uudet asukkaat sitten taas tuovat lisää verotuloja ja nämä kaikki yhdessä johtavat siihen, että kotikuntamme pysyy elinvoimaisena. Kun puhutaan paikallisten palveluiden käytön lisäämisestä, puhutaan yksilötasolla aika pienistä jutuista, mutta juuri niillä pienillä teoilla saamme ison pyörän pyörimään, Niemi kannustaa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3.7/5 - (3 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset