Article image
Kirjailija Merja Mäki ja laulaja-näyttelijä Vuokko Hovatta toivottavat kaikki tervetulleiksi Karjalasta Seinäjoelle -tarinailtaan Seinäjoen kaupunginteatterille 11.12.2023 klo 18-20. Kuva: Vappu Nalbantoglu.
28.11.2023
Tapahtumat ja matkailu

Karjalasta Seinäjoelle -tarinailta Seinäjoen kaupunginteatterilla 11.12.

Karjalasta Seinäjoelle -tarinaillassa eläydytään evakkojen kokemuksiin musiikin ja kertomusten avulla. Esitystä varten on kerätty siirtokarjalaisten ja heidän jälkeläistensä tosikertomuksia.

Muusikko-näyttelijä Vuokko Hovatta, kirjailija Merja Mäki, näyttelijä Mia Vuorela ja muusikko Antti Kujanpää herättelevät muistoja karjalaisten evakkomatkasta Seinäjoelle 1940-luvulla.

Maanantaina 11. joulukuuta järjestettävässä tarinaillassa Mäki kertoo palkitun Ennen lintuja -romaaninsa päähenkilön, Allin, vaiheista evakkotiellä ja Seinäjoella. Hovatta ja Kujanpää esittävät sota-aiheisia lauluja ja runon. Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijä Vuorela puolestaan antaa äänen siirtokarjalaisille ja heidän jälkeläisilleen lukemalla ennakkoon valittuja evakkokertomuksia.

Tarinaillan esiintyjien esittelyt ja terveiset:

Vuokko Hovatta
Vuokko Hovatta toivottaa yleisön lämpimästi tervetulleeksi koskettavien tarinoiden ja herkän musiikin äärelle. Nenäliinat mukaan! Kuva: Felix Bardy.

Vuokko Hovatta on näyttelijä ja laulaja, jonka sooloura on Ultra Bra -yhtyeen jälkeen jatkunut intohimoisena runouden ja musiikin yhdistämisenä. Hän on jatkanut yhteistyötä Kerkko Koskisen kanssa hänen Kollektiivissaan ja julkaissut 3 soololevyä. 

Näyttelijänä Hovatta on tehnyt suuria päärooleja Helsingin kaupunginteatterissa ja Suomen Kansallisteatterissa. Hän lukee äänikirjoja ja näytteli pääroolin tv-sarjassa Kevyttä yläpilveä vuonna 2020. Lähivuosina hän on kiertänyt Suomea Vuokko Hovatta Kolmisin -yhtyeen solistina. Vuonna 2015 Oksanen ja Hovatta julkaisivat yhdessä Zarkus Poussan kanssa albumin “Voi kuinka myrsky rauhoittaa”. 

tarinailta Mia Vuorela
Mia Vuorela toivottaa yleisön tervetulleeksi sanoin on tärkeää muistaa mennyt ja samalla havaita kaikki hyvä ympärillämme.

Mia Vuorela on edelleen unelma-ammatissaan näyttelijänä. Hän on työskennellyt Seinäjoen kaupunginteatterissa vakituisena näyttelijänä jo 20 vuotta. Vuorelan mielestä teatterin perimmäinen tehtävä on kertoa tarina. Kertoa se niin, että se koskettaa yleisössä istuvaa ihmistä. Näyttelijän ammattitaitoa on se, että sen tarinan osaa kertoa joka ilta kuin se olisi ensimmäinen kerta. Tällä hetkellä Vuorela on mukana musikaalissa Niin kuin taivaassa ja komediassa Kekkosen tytär

Ennen lintuja -romaanin hän luki viime keväänä ja ihastui sen kauniiseen tarinaan ja siihen, miten Merja on sen kirjoittanut, luonut aivan oman maailmansa. Vuorela kertoo olevansa kiitollinen, kun sai kutsun tarinailtaan. Hän sanoo ottavansa mielellään vastaan uusia mahdollisuuksia nousta lavalle ja tuleva tarinailta, oikeiden tarinoiden kanssa on hänelle erityisen arvokas. Henkilökohtaisesti Vuorela kertoo olevansa ihastuksissaan myös siitä, että saa viettää illan Merjan, Vuokon ja Antin kanssa.

tarinailta Merja Mäki
Merja Mäki toivottaa jokaisen tervetulleeksi: kun tarinat kuullaan yhdessä, niiden yllä on vahvana toivo. Kuva: Gummerus.

Merja Mäki on syntynyt Seinäjoella ja hänellä on sukujuuria Käkisalmen maalaiskunnassa. Mäki työskentelee päätoimisesti kirjailijana ja opettaa luovaa kirjoittamista muun muassa avoimessa yliopistossa. 

Mäen ensimmäinen historiallinen romaani ”Ennen lintuja” kertoo talvisodan päätteeksi Laatokan Karjalasta evakkomatkalle lähtevästä Alli Alavasta. Alli päätyy Seinäjoelle, apulaiseksi 29. sotasairaalaan.

Romaani julkaistiin vuonna 2022, kuukausi ennen sodan syttymistä Ukrainassa. Mäki on siitä lähtien tehnyt lukuisia kirjailijavierailuja ja huomannut, että Ukrainassa käytävä sota on aktivoinut uudelleen kansallisen, ylisukupolvisen sotatraumamme. Tilaisuuksissa hänen romaaninsa aiheet herkistävät ja kuulijoilla on tarve puhua sukunsa evakkokokemuksista. 

Tarinaillassa Mäki tahtoo tarjota ihmisille tilaisuuden kokoontua yhdessä historiamme äärelle.  

Karjalasta Seinäjoelle -tarinailta 11.12.

Tervetuloa Karjalasta Seinäjoelle -tarinailtaan Seinäjoen kaupunginteatterille 11.12. klo 18-20.
Karjalasta Seinäjoelle -tarinaillan evakkokertomukset koskettavat Seinäjoen kaupunginteatterin päänäyttämöllä 11. joulukuuta.

Laulaja-näyttelijä Vuokko Hovatta esittää sota-ajan lauluja ja runoja ja kirjailija Merja Mäki kertoo palkitun Ennen lintuja -romaaninsa Allin vaiheista evakkotiellä. Näyttelijä Mia Vuorela antaa äänen evakkojen ja heidän jälkeläistensä tosikertomuksille.

Tarinaillan väliajalla on kahvitarjoilu.

Tilaisuus on maksullinen. Varaa siis lippusi joko verkkokaupasta seinajoenkaupunginteatteri.lippu.fi tai soittamalla lippumyymälään 010 416 2600.

Lämpimästi tervetuloa!

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.3/5 - (6 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
evakot historia Seinäjoen kaupunginteatteri

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset