Article image
Laiskan Kartano on majatalo sekä 10-paikkainen matkailuvaunualue maalaiskartanon pihapiirissä, noin 1,5 km päässä huvipuisto PowerParkista.
25.04.2022
Tapahtumat ja matkailu

Laiskan Kartano on majoittanut Karjalan evakkoja ja matkamiehiä

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: Eemeli Jokelainen

Alahärmäläinen Laiskan Kartano on idyllinen majatalo sekä matkailuvaunualue, jonka historia on yhtäkkiä ajankohtaisempi kuin vielä koskaan aiemmin.

Nimi Laiskan Kartano juontaa juurensa sotien jälkeiseen aikaan, jolloin kyseinen maa-alue osoitettiin Karjalasta evakkoon lähteneelle Parkkalin perheelle. Tiedettiin kuitenkin jo etukäteen, että tiluksien maaperä oli hyvin savista ja siksi hidaskasvuista, eli laiskaa kasvamaan. Tilan nimeksi annettiin siis Laiska.

Parkkalin perheen koti valmistui vuonna 1947. Jos maa olikin haastavaa viljeltävää, talotarpeiksi saatiin kuitenkin kunnon tavaraa.

– Tunsin paikallisen miehen, joka oli ollut täällä 17-vuotiaana apumiehenä rakennuksella. Hän sanoi meille, että tässä talossa on Härmän komeimmat hirret, Laiskan tilan nykyinen omistaja, Maria-Liisa Lahti kertoo.

Kartano-lisänimi tulee siitä, että majatalo saunoineen ja karavaanarialueineen syntyi maalaistalon pihapiiriin eli kartanolle.

– Tämä ei ole sellainen iso kartanorakennus, vaan nimi tulee pihapiiristä, jota täälläpäin tavataan sanoa kartanoksi, Lahti selventää.

Laiskan Kartano pihasauna
Vanha pihasauna tarjoaa lempeät löylyt.

Uusi katto ja uudet ikkunat viimeistelivät remontin

Talo oli pysynyt terveenä kaikki nämä vuodet. Nyt talo on saanut uuden katon ja ikkunat. Myös kylpyhuoneosio on kokonaan uusi ja sisäpinnat on uusittu kauttaaltaan.

– Oli helppoa alkaa kunnostamaan, kun tiesimme että tämä on niin hyvin rakennettu ja pohja oli terve, Lahti sanoo.

Vanhoja hirsiä on jätetty myös näkyviin.

– Hirsiä voi ihailla yhä eteisessä ja vintiltä ullakolle mennessä. Hirret ovat kuin uudet, ne eivät ole menneet miksikään, Lahti esittelee.

Katso kuvakarusellin kuvat nykyisin majoitus- ja juhlakäytössä olevasta Laiskan Kartanosta!

Parkkalin perheeseen syntyi neljä tytärtä, jotka kaikki lähtivät aikuistuttuaan työn perässä maailmalle. Osa tyttäristä on vieraillutkin majoituskäyttöön remontoidussa Laiskan Kartanossa.

– He olivat tyytyväisiä siitä, että heidän vanha kotinsa on saanut uuden elämän ja on nyt tällaisessa käytössä, Lahti kertoo.

Laiskan Kartano

Puutarhasta näki, että sitä oli hoidettu suurella rakkaudella.

– Vaikka puutarha oli jo päässyt villiintymään, kolme omenapuuta ja joukko marjapensaita sinnittelivät yhä hengissä, Lahti kertoo.

Kaksi Parkkalin perheen aikaista omenapuuta tuottavat yhä satoa kaikkien Laiskan Kartanossa majoittuvien iloksi.

Vappurieha Laiskan Kartanolla

Laiskan Kartanon pihapiirissä järjestetään vappurieha sunnuntaina 1.5. klo 12-15. Koko perheelle suunnatussa hauskassa tapahtumassa esiintyvät paikkakunnan viralliset hauskuuttajat Impi ja Auvo. Luvassa on myös monenlaista muuta mukavaa ohjelmaa, mm. vappupuheita, pelimannimusiikkia, peräkonttikirppistä, puistojumppaa, myyntikojuja ja lapsille onnenpyörän pyöritystä. Myynnissä itsetehtyjä munkkeja, simaa, kahvia sekä tietenkin makkaroita.

Paikalla on myös paikallisen Annin Marjatarhan myyntipöytä.

Myyntipaikkojen hinta 20 eur, peräkonttikirppispaikka 10 eur.
Paikkavaraukset: Maria-Liisa Lahti, puh. 050 3291716

Os. Myllärintie 10, 62300 Härmä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.6/5 - (9 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset