Article image
Haitermaalainen evakko odottelee lastausvuoroaan. Kuva: Sotamuseo, valokuvaaja Sot.virk. Kauko Kivi, 1944.
24.10.2023
Tapahtumat ja matkailu

Mitä muistoja ja kokemuksia sinulla on evakoista?

Kerro meille tosikertomuksia perheesi tai sukusi evakkovaiheista. Tältä sivulta voit lukea lukijoidemme muistoja ja kertomuksia. Osa muistoista pääsee myös Seinäjoen kaupunginteatterin Karjalasta Seinäjoelle -tarinaillan esitykseen mukaan.

Kerro evakkomuistosi

Nimi
Nimi ja sähköposti eivät ole pakollisia. Yhteystiedot kerätään mahdollista yhteydenottoa varten. Voit tutustua myös tietosuojaselosteeseemme.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tarinoita otetaan vastaan

Kuka hyvänsä voi kirjoittaa tosikertomuksia perheensä ja sukunsa evakkovaiheista ja lähettää niitä yllä olevalla lomakkeella. Pointti julkaisee muisteloja ja niitä on esillä Ennen lintuja -esityksen yhteydessä Seinäjoen kaupunginteatterin aulatiloissa.  Karjalasta Seinäjoelle -tarinaillan esitykseen valittujen kertomusten kirjoittajiin otetaan yhteyttä 20. marraskuuta mennessä. Kaikki evakkotarinoita tai sukunsa muistoja jättäneet saavat etukoodin Ennen lintuja -lippujen lunastukseen.

Ennen lintuja -näytelmä Seinäjoen kaupunginteatterissa

Vuosi 1940. Suomi evakuoi kansalaisiaan Karjalasta. Nuoren Allin täytyy jättää Laatokka ja samalla haave kalastajan ammatista, jota hän on vaalinut perheensä vastustuksesta huolimatta.

Alli lähtee evakkomatkalle jalan – tiineen lehmän ja hienohelmaisen veljenvaimonsa kanssa. Raskas taival tuo vieraalta tuntuvan kälyn lähelle ja Alli oppii, että lujimmat liitot solmitaan yllättävien ihmisten kesken. Tämän hän saa kokea vielä monesti, kun pääsee perille ja työskentelee sotasairaalassa Seinäjoella.

Myös sodassa on kyse tutuista ja vieraista; rakkaudessa puolestaan siitä, miten nämä asemat vaihtuvat. Ennen lintuja kertoo itsekkyyden voittamisesta, jotta rakkaus olisi mahdollista. Ennen lintuja kuvaa myös sitä, miten kipeät perhesuhteet kärjistyvät vieraalla maalla. Se paljastaa, miten kaipuu on kipeintä silloin, kun se on toteutumattomien toiveiden täyttämää. Koti on paikka, missä olemme tervetulleita ehdoitta. Mutta onko sellaista kotia missään? 

Ennen lintuja -näyttelijät Teemu Koskinen ja Aija Pahkala. Kuva: Jukka Kontkanen

Koskettava selviytymistarina

Ennen lintuja on kaunis ja koskettava selviytymistarina, jossa nuoren naisen elinvoima saavuttaa sankaruuden mitat ja näkyy kykynä huolehtia heikommista. Allin evakkotaival rinnastuu matkaan lapsuudesta aikuisuuteen — onhan kasvaminenkin sopeutumista ja luopumista, uskallusta astua tuntemattomaan. Alli uhmaa yhteisön sääntöjä sekä kotona että evakossa. Mutta kun Alli löytää paikkansa, Seinäjoki lakeuksineen näyttäytyy viljavana maana, jolla on varaa ja sydämen avaruutta ottaa vähäväkiset vastaan. 

Seinäjoen kaupunginteatterissa kantaesityksensä 11. marraskuuta 2023 saava Ennen lintuja on itsenäinen, visuaalinen ja intensiivinen teatteriteos, joka pohjaa Merja Mäen romaaniin, mutta ei edellytä sen tuntemista. Näytelmän on dramatisoinut Iira Halttunen, sen ohjaa Hanna Ojala.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Merja Mäki ja Seinäjoen kaupunginteatteri. Tapahtumaa on tukenut Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut sekä Kordelinin säätiö.

Karjalasta Seinäjoelle -tarinailta Merja Mäki
Kuva: Vappu Nalbantoglu

Karjalasta Seinäjoelle -tarinailta 11.12.

Tervetuloa Karjalasta Seinäjoelle -tarinailtaan Seinäjoen kaupunginteatterille 11.12. klo 18-20.

Karjalasta Seinäjoelle -tarinaillan evakkokertomukset koskettavat Seinäjoen kaupunginteatterin päänäyttämöllä 11. joulukuuta.

Laulaja-näyttelijä Vuokko Hovatta esittää sota-ajan lauluja ja runoja ja kirjailija Merja Mäki kertoo palkitun Ennen lintuja -romaaninsa Allin vaiheista evakkotiellä. Näyttelijä Mia Vuorela antaa äänen evakkojen ja heidän jälkeläistensä tosikertomuksille.

Tarinaillan väliajalla on kahvitarjoilu.

Tilaisuus on maksullinen. Varaa siis lippusi joko verkkokaupasta seinajoenkaupunginteatteri.lippu.fi tai soittamalla lippumyymälään 010 416 2600.

Lämpimästi tervetuloa!

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3.7/5 - (6 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
historia Seinäjoen kaupunginteatteri teatteri

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset