Article image
Seinäjoen seurakunnan puistopäällikkö Esko Karttunen ihastelee seurakuntakeskuksen eteen istutettuja tetenarsisseja (Tete á tete).
Kaupallinen yhteistyö

14.05.2020
Koti ja asuminen

Kevään väriloisto pilkahtaa esiin

Teksti: Jaakko Jokela
Kuvat: Matti Hautalahti

Vuoden hortonomiksi valittu Seinäjoen seurakunnan puistopäällikkö Esko Karttunen suosittelee tutustumaan Törnävän kirkon puiston alppiruusuihin ja atsaleoihin kesäkuussa.

Seinäjoen seurakunnan viheralueilla kevätsiivous on tehty ja hoitohautojen kunnostus hautausmailla on alkanut. Kevään kukkien väriloisto alkaa pian näkymään eri alueilla.

– Tällä viikolla olemme tehneet havukasvien, alppiruusujen ja puiden istutusta, kertoo Seinäjoen seurakunnan puistopäällikkö Esko Karttunen.

Hän suosittelee ihmisiä tutustumaan Seinäjoen seurakunnan hautausmaihin sekä Törnävän kirkon puistoon.

– Kaikki neljä seurakunnan hautausmaata ovat miljööltään erilaisia ja hyvin hoidettuina antavat kokemuksia niin kasveista kuin paikkakunnan historiasta. Kirkkopuistoista erityisesti Törnävän kirkon puistoon istutetut alppiruusut ja atsaleat on kukinnassa ollessaan kesäkuussa kokemuksen arvoisia.

Tetenarsisseja (Tete á tete).

Kotipihoissa vilkasta

Kevät ja koronapandemian vuoksi lisääntynyt kotiaika on saanut ihmiset yhä aktiivisemmiksi omissa puutarhoissaan.

– Nyt kun ei pääse matkustelemaan normaaliin tapaan, niin pihoja ja ympäristöä laitetaan kuntoon ja viihtyisämmäksi. Ensimmäinen työvaihe on pihan haravointi talven jäljiltä ja kasvi-istutusten suojausten poisto, Karttunen sanoo.

Routaa ei talven jäljiltä juurikaan ole, joten havujen ja pensaiden istutustyöt on ollut mahdollista aloittaa aikaisemmin kuin normaalisti.

– Tämä näkyy ainakin puutarhamyymälöissä, joissa havukasvit ovat käyneet hyvin kaupaksi. Kasvien oikea sijoittelu, kasvupaikan valinta ja riittävä lannoitus sekä kastelu antavat hyvän pohjan puutarhan hoitoon, Karttunen vinkkaa.

Puistopäällikkö on myös Vuoden Hortonomi

Hortonomien Yhdistys ry on valinnut Karttusen Vuoden Hortonomiksi. Puistopäällikkönä työskentelevän Karttusen vastuualueelle kuuluvat seurakunnan hautaustoimi, krematorio Törnävällä ja neljä hautausmaata.

– Vastuullani ovat myös hautainhoitorahasto hoitohautoineen, seurakunnan metsätalous, peltoalueiden vuokraus, seurakunnan kiinteistöjen viheralueet sekä kaavoitukseen liittyvät työt, Karttunen kertoo.

Karttunen aloitti Seinäjoen seurakunnan puistopäällikkönä helmikuussa 1995. Hän opiskeli puutarhuriksi Kuopion lähellä Muuruvedellä. Turun Kauppilan puutarhakeskuksesta Karttunen haki jatko-opiskelemaan Hämeen ammattikorkeakouluun Lepaalle ja valmistui vuonna 1993 hortonomiksi.

Kevät on upeaa aikaa, kun luonto herää talven jälkeen kukkaan. Suosikkikasvejani ovat kirsikat, erityisesti pilvikirsikka, omenapuut sekä alppiruusut.

Puistopäällikkö Esko Karttunen
Hortonomien Yhdistys ry on valinnut puistopäällikkönä työskentelevän Esko Karttusen Vuoden Hortonomiksi.

Karttusen vinkit kodin kukkaistutuksiin

  • Toukokuun vaihtelevat säät vaikuttavat kesäkukkien käyttöön, mutta esimerkiksi perinteisistä orvokeista löytyy nyt paljon uusia ja iloisia värejä kotipuutarhaan ja amppeleihin.
  • Muratit kestävät myös kylmää ja niitä voi yhdistellä istutuksiin näin toukokuussa.
  • Kasvilavat ovat käytännöllisiä ja niihin on helppo yhdistellä koriste- ja hyötykasveja.
  • Vanhanajan pelargonit ovat saaneet taas huomiota ja ansaitsemaansa arvostusta.
  • Kasvien yhdistelyllä, esimerkiksi havukasvit, perennat, kesäkukat, köynnökset ja sipulikukat samassa istutusryhmässä, saadaan vaihtelua ja näyttävyyttä keväästä syksyyn.
Seurakuntapastori Anna Saaristo

Hautausmaapapista juttuseuraa

Seinäjoen seurakunnan seurakuntapastori Anna Saaristo työskentelee ainakin toukokuun ajan hautausmaapappina. Saaristo kiertää Törnävän, Ylistaron, Nurmon ja Peräseinäjoen hautausmailla.

– Olen siellä sitä varten, että minun kanssani voi tulla juttelemaan. Asia voi olla jokin erityinen tai sitten voi tulla juttelemaan ihan niitä näitä. Tapaamisen voi halutessaan varata myös etukäteen, Saaristo sanoo.

Seinäjokinen Saaristo on työskennellyt Seinäjoen seurakunnassa pappina kolmetoista vuotta.

– Olen aina ollut tosi kiinnostunut hautausmaista ja niiden tutkiminen on minulle yksi harrastus. Mielelläni kuuntelen ihmisten tarinoita sekä muistoja vainajista. Kävijöillä on varmasti paljon sellaista tietoa, jota minulla ei ole, joten opin samalla itsekin.

Hautausmaapappi on pääsääntöisesti tavattavissa hautausmailla arkisin kello 12-16. Tarkemmista ajoista ja paikoissa ilmoitetaan viikoittain kirkollisissa ilmoituksissa, jotka julkaistaan viikoittain Eparissa sekä perjantaisin Ilkka-Pohjalaisessa.

Saaristo kirjoittaa kokemuksestaan blogia Seinäjoen seurakunnan verkkosivuille.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset