Article image
Energiankulutus on yksi syksyn kuumista puheenaiheista.
22.09.2022
Koti ja asuminen

Miten säästää kodin energiaa?

Teksti: Hanna Hattar

Miten säästää kodin energiaa? Energiankulutus on yksi syksyn kuumista puheenaiheista. Millä tavalla energiankulutusta voi vähentää ja mistä lähteä liikkeelle? Energianeuvonnan alueellinen asiantuntija Lea Hämäläinen antaa vinkkejä säästämiseen.

Kysymykseen siitä, miten säästää kodin energiaa, ei löydy poppakonsteja vastaukseksi. Parhaat säästöt syntyvät perusohjeilla. Niiden kertaus on aina ajankohtaista, mutta erityistä kiinnostusta ohjeet herättävät nyt, kun sähkön hinnat ovat nousseet huimasti.    

– Kotitalouksissa eniten energiaa vievät kodin ja lämpimän käyttöveden lämmitys. Lämmitystä pienentämällä kulutukseen saadaan iso säästö. Etenkin sähkölämmitteisessä talossa se näkyy myös välittömästi rahallisena säästönä, Lea Hämäläinen kiteyttää.

Kaihtimet ja verhot kannattaa pitää auki aurinkoisella säällä
Kaihtimet ja verhot kannattaa pitää auki aurinkoisella säällä.

Vuotavatko ikkunat?

Liikkeelle kannattaa lähteä ikkunoiden ja ovien tarkistamisesta. Ovatko tiivisteet kunnossa? Eihän päivä paista sisälle ovesta?

– Tärkeää on, ettei energiaa karkaa harakoille. Tiivisteet kannattaa vaihtaa, jos vanhat tiivisteet vuotavat. Jossain vaiheessa ulko-oven vaihtaminen uuteen saattaa olla järkevä investointi, Hämäläinen neuvoo.

Käytä sälekaihtimia

Jos talossa on sälekaihtimet, kannattaa niitä käyttää. Myös verhot ajavat saman asian.

– Kun aurinko paistaa, käännetään kaihtimet tai verhot niin, että aurinko lämmittää sisälle. Pimeämmällä kaihtimet voi kääntää kiinni, mikä eristää ja pitää lämpöä sisällä.

Kodin sisätiloissa kannattaa totutella viileämpään huoneilmaan
. Eihän huoneissa ole liian kuuma? Totuttele viileämpään huoneilmaan. Laske vaikka aste kerrallaan alaspäin ja tunnustele.

Säädä termostaatit

Jos talossa on sähkö- tai vesikiertoisia lämmityspattereita, kannattaa ne tarkistaa ja säätää. Toimivatko patterit? 

– Huoneiden lämpötila kannattaa tarkistaa lämpötilamittarilla. Eihän huoneissa ole liian kuuma? Totuttele viileämpään huoneilmaan. Laske vaikka aste kerrallaan alaspäin ja tunnustele. Pidä huoneet +20 asteen lämpötilassa, makuuhuoneet +18 asteessa, Hämäläinen vinkkaa.

Ilmalämpöpumppua on suositeltavaa käyttää, jos sellainen on talossa. Lämmityspatterit kannattaa säätää pienemmälle ja säätää niiden lämmitys siten, että lämmitys alkaa vasta siinä vaiheessa, kun pumppu ei jaksa enää pitää huoneita lämpiminä.

Onko käyttämättömiä huoneita?

Asutko isossa kiinteistössä, jossa osa huoneista on käyttämättöminä?

– Huoneiden lämpötilaa kannattaa laskea alaspäin – pikkuhiljaa. Noin +15 astetta voi toimia käyttämättömissä huoneissa. Pidä ovi suljettuna viileämpiin huoneisiin, jolloin lämmin ja viileä ilma eivät sekoitu. Seuraa, ettei kosteutta ala kertyä viileämpiin huoneisiin, Hämäläinen neuvoo.

Lyhennä suihkussa olo aikaa
– Mieti miten pitkään pidät suihkun hanaa auki. Lyhennä suihkussa olon aikaa. Sulje hana saippuoinnin ajaksi.

Lyhennä suihkussa olon aikaa

Lämpimän veden kulutus on iso osa kotien energiankäytön piirakkaa. Siihen on helppo vaikuttaa.

  • Mieti miten pitkään pidät suihkun hanaa auki. Lyhennä suihkussa olon aikaa. Sulje hana saippuoinnin ajaksi. Havainnoi, ehtiikö kylpyhuone höyrystyä suihkussa olon aikana. Se kertoo usein siitä, että suihkussa ollaan turhan kauan.

Projektipäällikkö Lea Hämäläinen vastaa alueellisesta energianeuvonnasta Lapualla sijaitsevassa Thermopolis Oy:ssä. Energia-alan asiantuntijayritys palvelee julkisyhteisöjä, yrityksiä ja kuluttajia kestävän kehityksen ja konsultoinnin palveluilla ja antaa puolueetonta energianeuvontaa eri tahoille Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Energianeuvonta on Energiaviraston rahoittamaa ja kuluttajille maksutonta.

Säästä myös näistä

  • Käytätkö liettä vai uunia? Liesi kuluttaa vähemmän sähköä. Uunin lämpöä voi käyttää useampien ruoka-ainesten esi- ja jälkilämmitykseen.
  • Sammuta valot.
  • Viihdelaitteiden valmiustilat – irrota etenkin vanhempien laitteiden johdot pistorasioista.

Älä säästä tästä

Koneellista ilmanvaihtoa ei tule sulkea, vaikka energiankulutusta halutaan vähentää. Koneellinen ilmanvaihto poistaa talon sisäilmassa olevaa kosteutta, jota syntyy perusasioista kuten hengityksestä, suihkussa käynnistä ja pyykinpesusta. Ilmanvaihdon sulkeminen työntää kosteuden helposti vääriin paikkoihin ja pilaa rakenteita. Älä siis säästä tästä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (3 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
energia energianhinta energiatehokkuus lämmitys säästö

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset