Article image
Lakean Isännöitsijä Jari Halla-aho ja projektipäällikkö Ari Nyman ovat mukana toteuttamassa Lakean ensimmäistä lämmitysmuodon vaihdosta öljylämmityksestä maalämpöön.
22.04.2021
Koti ja asuminen

Maalämpöinvestointi harkintaan

Teksti ja kuvat: Harri Puhakainen

Ympäristöystävällisyys ja maalämpöinvestoinnin lyhentynyt takaisinmaksuaika jouduttavat öljylämmityksen hylkäämistä.

Pohjanmaalta kotoisin oleva Lakea on rakennuttanut Suomeen yli 12 500 asuntoa. Samaan aikaan kun Lakea on laajentanut toimintaansa ympäri Suomea, on hiilineutraalisuuden merkitys kasvanut rakentamisessa ja asumisessa entistä suuremmaksi.

– Juuri noista syistä mekin nyt selvitämme mahdollisuutta siirtyä öljylämmityksestä maalämpöön omistamamme luhtikerrostalon kohdalla Vaasan Metsäkalliossa, Lakean projektipäällikkö Ari Nyman selventää.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Lakean omistaman vuokratalon öljylämmityslaitteisto ei ole lähelläkään ikänsä loppupäätä, mutta silti maalämpöinvestointi vaikuttaa järkevältä ratkaisulta myös taloudellisesti.

– Laskelmiemme mukaan sen takaisinmaksuaika tulisi tässä kohteessa olemaan seitsemästä kymmeneen vuoteen. Siihen ei ole edes laskettu mukaan valtion mahdollisesti maksamaa energia-avustusta öljylämmityksestä pois siirtymisestä.

Maalämmön tehokkuus lisääntynyt

Lakea oli teettänyt omasta kohteestaan jo aiemmin selvityksen maalämpöön siirtymisestä.

– Muutamassa vuodessa pumppujen hyötysuhde on noussut niin, että kun silloin olisimme joutuneet porauttamaan kahdeksan kaivoa, niin uusimman selvityksen mukaan meille riittää tämän talon osalta viisi kaivoa, Nyman toteaa.

Vastaavalla tavalla maalämpölaitteistojen huolloista ovat isot omistajayhtiöt pystyneet nipistämään kustannuksia pois.

Hiilineutraalisuuden merkitys on kasvanut rakentamisessa ja asumisessa entistä suuremmaksi.

– Meillä tavallinen huoltoyhtiö hoitaa perustarkastukset muiden talohuoltotoimiensa ohella. Isommat laitehuollot ja mahdolliset korjaukset sitten ovat niihin erikoistuneiden toimijoiden käsialaa, Lakeassa isännöitsijänä toimiva Jari Halla-aho kertoo.

Lakealla on ennestään isännöinnissä yli 200 huoneistoa joissa lämmitysmuotona on maalämpö.

Maalämpöinvestointi ei tuo vuokrannostopaineita

Vaikka maalämpöön siirtyminen on investointina kerrostaloyhtiössä iso, ei Lakean laskelmien mukaan se lisää paineita korottaa talon asukkaiden vuokria.

– Kun lämmityskulut pienenevät, ei ainakaan niiden puolesta ole tarvetta korottaa asukkaiden vuokria tulevaisuudessa, Nyman sanoo.

Öljyllä lämmitettyjen talojen lämmityskustannukset ovat luonnollisesti täysin riippuvaisia öljyn hinnasta. Öljyn hinta taas on maailman markkinoilla vaihdellut aika tavalla.

Öljyn reaalihinta on ollut korkeimmillaan 1980- ja 2010-lukujen alussa. Tällä hetkellä öljyn hinta on kohtuullisen alhaalla. Vuosi sitten koronakriisin päästessä vauhtiin barrelin hinta oli vain 20 dollaria. Nyt ollaan 60 dollarissa ja korkeimmillaan hinta oli 147 dollaria barrelilta vuonna 2008.

Energia-avustus

  •  Valtion energia-avustuksen määrä on yleensä noin 50 % hankkeen kokonaiskustannuksista tai 4000 € / asunto.
  • Avustuksen saamisen edellytyksenä on, että rakennuksen remontinjälkeinen e-luku on rivitaloissa 36 % ja kerrostaloissa 32 % parempi kuin alkuperäisten rakenteiden laskennallinen e-luku.
  • ARA voi myös myöntää suuremman 6000 €:n avustuksen, mutta se edellyttää lähes nollaenergiataloa ja tulee harvoin kyseeseen taloyhtiöiden kohdalla.
  • Rivi- ja kerrostaloissa energia-avustuksen hakijana on aina oltava asunto-osakeyhtiö. Yksittäinen asunto ei voi hakea avustusta.

Lähde: www.ara.fi/fi-FI/Lainat_ja_avustukset/Energiaavustus/Taloyhtiot

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
energia lakea lämmitys maalämpö taloyhtiö

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset