Kaupallinen yhteistyö

01.10.2020
Työelämä ja yrittäjyys

Yrityspalvelukeskus valmiina palvelemaan eteläpohjalaisia yrityksiä

Teksti: EP:n ELY-keskus ja Harri Puhakainen
Kuvat: Matti Hautalahti ja Krista Luoma, video: Matti Hautalahti

Uudenlaisella yrityspalvelujen yhteistyöllä haetaan kasvua ja kehitystä maakuntaan.

Tukeaksemme eteläpohjalaisten yritysten kilpailukykyä ja kansainvälistymistä sekä työmarkkinoiden vetovoimaa työ- ja elinkeinohallinnon yrityspalvelut koottiin saman katon alle Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukseen.

– Yrityspalvelukeskuksesta löytyvät niin työvoiman hankintaan ja koulutukseen kuin yritysten kehittämiseen ja kansainvälistymiseen liittyvät asiantuntija- ja rahoituspalvelut, kertoo yrityspalvelupäällikkö Johanna Olsson.

Yrityksille palvelua uudella tavalla

Yrityspalvelut ovat olleet hajallaan ja yrittäjiltä saadussa palautteessa niiden löytäminen ollut haastavaa, TE-toimiston palvelujohtaja Aki Ruotsala valottaa yrityspalvelukeskuksen
lähtötilannetta.

– Tavoitteenamme on tällä uudella toimintatavalla helpottaa yhä useampaa yritystä löytämään palvelu ja madaltaa kynnystä palveluiden käyttöön.

– Toimintamme perustavoitteita ovat yritysten kasvun ja kansainvälistymisen lisääminen, uusien työpaikkojen synnyttäminen ja osaavien työntekijöiden löytyminen yrityksiin, Olsson summaa yrityspalvelukeskuksen perustamisen tarpeita.

– Palveluita on olemassa yrityksen elinkaaren eri vaiheisiin, alkavasta yrityksestä kasvuun ja kansainvälistymiseen saakka ja myös muihin muutostilanteisiin. Näiden kokoaminen palvelukokonaisuudeksi auttaa kasvutavoitteiden saavuttamista ja ennen muuta palvelee paremmin yrittäjien tarpeita.

Lähellä yritystä

TE-palvelujen yritysasiantuntijat ottavat proaktiivisesti yhteyttä oman alueensa yrityksiin ja selvittävät heidän tarpeitaan. Ratkaisuja etsitään yhteistyössä yrityspalvelukeskuksen asiantuntijoiden kanssa.

– Olemme tiivistämässä Etelä-Pohjanmaalla toimivien elinkeinotoimijoiden välistä yhteistyötä ja näin jatkossa toimijat tuntevat entistä paremmin toistensa palvelut. Näin varmistetaan, että yrittäjä saa tarvitsemansa avun ja ohjataan eteenpäin asiansa kanssa, Olsson esittelee.

Yrittäjän omatoimista tiedonhankintaa ja yhteydenottoa helpotetaan parantamalla palvelujen löytymistä verkossa, jonne ne kootaan yhteiselle alustalle.

Starttaava yritys

– On etuoikeus saada työskennellä omaa yritystä suunnittelevien asiakkaiden parissa, kertoo yritysasiantuntija Anu Havuluoto. Keskustelemme yrityksen erilaisista tarpeista, yrittäjävalmennuksesta, starttirahan soveltumisesta vai olisiko järkevämpää aloittaa sivutoimisesti.

Pohdimme myös, mitä muita kehittämispalveluja voisi hyödyntää. Aluksi on paljon kysymysmerkkejä, ratkaisut löytyvät yksi kerrallaan.

Kehittyvä ja kasvava yritys

– ELY-keskusten yritysten kehittämispalvelut tarjoavat Suomen parhaiden asiantuntijoiden apua pk-yritysten kehittämiseen, räätälöidysti ja edullisesti. Palvelut soveltuvat hyvin yrityksen elinkaaren eri vaiheisiin vaikkapa yritystoiminnan analysointiin, kasvun suunnitteluun, markkinoinnin, talouden,tuottavuuden ja johtamisen kehittämiseen tai innovaatioiden kaupallistamiseen. Lisäksi valmennamme yritysten avainhenkilöitä laadukkailla koulutusohjelmilla, Kari Välimäki muistuttaa.
www.yritystenkehittamispalvelut.fi

Osaavaa työvoimaa

Kun yrityksessänne tarvitaan lisää osaavaa työvoimaa, käänny meidän puoleemme. Autamme sinua löytämään oikean osaajan yrityksesi tarpeisiin, tapoja on monia, mm. voit Ilmoittaa avoimesta työpaikasta www.te-palvelut.fi verkkopalveluun. Kaikki palvelummehan ovat maksuttomia, muistuttaa yritysasiantuntija Eija Hahtokari.

Koulutuksella työntekijöitä

Räätälöimme yrityksille koulutuksia rekrytointitilanteissa, henkilöstön osaamisen lisäämiseksi ja muutostilanteissa. Koulutukset rahoitetaan yhdessä työnantajan ja ELY-keskuksen kesken. Yhdelle tai useammalle henkilölle hankittava Osaajia yrityksiin -rekrykoulutus on hyvä vaihtoehto, vinkkaa TEtoimiston asiantuntija Elina Nurmela.

Kasvua ja uudistumista maaseudun yrityksille

Maaseudun yritystuet tarjoavat mahdollisuuksia aloittaville ja laajentaville yrityksille toimintansa kehittämiseen. Investointitukea voit saada rakentamiseen, koneiden ja laitteiden hankintaan sekä aineettomiin investointeihin.

Yritykset voivat hakea perustamistukea yritystoiminnan aloittamiseen sekä liiketoiminnan merkittävään uudistamiseen, rahoitusasiantuntija Juha Koski toteaa.

Rahoitusta kasvuun ja kansainvälistymiseen

Yrityksen kehittämisavustus pienille ja keskisuurille yrityksille soveltuu monenlaisiin kehittämistarpeisiin, kuten yrityksen teknologiaa parantaviin kone- ja laitehankintoihin, uusien tuotteiden kehittämiseen tai vientimarkkinoiden kartoittamiseen. Tukea suunnataan pääasiassa valmistavalle teollisuudelle tavoitteena edistää maakunnan merkittävien toimialojen uudistumista ja parantaa alihankintaverkostoissa toimivien yritysten kilpailukykyä, toteaa rahoitusasiantuntija Leena Foudila.

Maakunnasta maailmalle

Kansainvälistymispalvelujen tarkoituksena on auttaa maakunnista maailmalle tähyäviä yrityksiä löytämään sopivia tapoja kansainvälistyä. Vientiä aloittaville ja kansainvälisillä markkinoilla
toimintaansa laajentaville yrityksille on tarjolla vienti-, kansainvälistymis- ja rahoitusneuvontaa. Etsimme sopivat työkalut kasvuun ja kansainvälistymiseen Team Finland -verkoston palveluista, Riikka Ylikangas selventää.

Etelä-Pohjanmaan yrityspalvelukeskus

  • Yrityspalvelut on koottu vuoden 2020 alusta yrityspalvelukeskukseen
    Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukseen.
  • Siellä toimivat ELY-keskuksen, TE-toimiston ja Business Finlandin yritys- ja rahoitusasiantuntijat.
  • Palvelut koostuvat neuvonta-, koulutus ja valmennuspalveluista, rekrytoinnin
    tuista, muutosturvasta, sekä erilaisista kasvuun, kehittämiseen ja kansainvälistymiseen
    suunnatuista asiantuntija- ja rahoituspalveluista

YHTEYSTIEDOT:

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
2.7/5 - (7 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset