Article image
Jasmina Uusihanna, Matilda Latva-Nikkola, Minna Rajamäki ja Katri Koskela opiskelevat verhoilualan koulutusta Suomen Yrittäjäopistossa Jari Viitasalon ohjauksessa.
Kaupallinen yhteistyö

19.03.2021
Työelämä ja yrittäjyys

Käsistään kätevä saa paikan

Teksti: Tarja Ranto
Kuvat: Lennol ja Suomen Yrittäjäopisto

Rekrykoulutuksella työllistyy alalle kuin alalle. Ompelijoiden rekrykoulutus lähti liikkeelle Lennol Oy:n Pirjo Pystykoski-Sopasen ideasta.

Suomen Yrittäjäopisto kouluttaa uusia ompelijoita eteläpohjalaisiin yrityksiin. Idean alkuunpanijana toimi yksi yrittäjistä, Pirjo Pystykoski-Sopanen, Lennol Oy:stä.

Yhteistyössä yrittäjyyden voima

Mistä ompelijoiden koulutusidea lähti liikkeelle, Pystykoski-Sopanen?

– Yrittäjyysurani lisäksi olen toiminut myös koulutusmaailmassa ja näin ollen oli luontevaa lähteä hakemaan ratkaisuja työvoimapulaamme sitä kautta. Olemme verkostoituneet yhteistyön merkeissä jo aikaisemminkin eteläpohjalaisten yritysten kanssa ja tiedostettu, että ompelualan koulutusta on vähennetty viime vuosikymmeninä.

– Työntekijöiden eläköitymisiä on joka yrityksessä edessä ja tästä prosessi lähti liikkeelle. TE-toimisto otti aiheesta kopin ja olin yhteyksissä yrityksiin.

– Ideanani oli ”Yhdessä olemme vahvoja” ja tästä sitten innostuimme. On hienoa, että TE-toimistolla on työkalut ja tuotteet tällaisen koulutuksen järjestämiseen.

Pirjo Pystykoski-Sopanen
Lennol Oy:n Pirjo Pystykoski-Sopanen oli aloitteentekijä ompelijoiden koulutuksessa.

– Uutta tässä oli se, että opiskelijoita haettiin yritysryppäänä, jossa ovat mukana Hakola Huonekalu Oy, Jokipiin Pellava Oy, Lapuan Kankurit Oy, Lennol Oy, Ompeluliike Sopiva, Soft-Kaluste Oy ja VM-Carpet Oy. Yrittäjäopistolla oli hyvät valmiudet järjestää niin verhoilun kuin ompelupuolenkin täsmäkoulutusta Teuvan koulutustiloissa. Näin saatiin paketti kasaan.

– Koulutus on herättänyt kovasti kiinnostusta myös muualla päin Suomea ja nyt odotetaankin hyviä kokemuksia tällaisen yhteistyön rakentamisesta. Koulutussisältöjen suunnitelmat on tehty yhdessä yrittäjien ja Yrittäjäopiston kanssa. Näin jokainen yritys saa omiin tarpeisiinsa ja tuotantoonsa paneutuvan täsmäosaajan.

Tavoitteena oli rekrytoida yhteensä kymmenen uutta työntekijää.

– Yritykselle riski on pieni, sillä koulutuksen aikana jo nähdään, millainen työntekijä on työssäoppimisjaksolla. Koulutuksen loputtua yritys rekrytoi osaajat normaalein työsopimuksin.

– Lämpimästi suosittelen verkostoitumista, sillä myös näkyvyyttä niin yrityksille kuin toimialoillekin saadaan yhdessä koulutuksia järjestelemällä. Tämä sopii hyvin monelle toimialalle. Ja vaikka yritykset olisivat kilpailijoita keskenään, se ei tässä haittaa.

– Teoriaosuus hoidetaan Yrittäjäopistolla ja täsmätöitä opetellaan kussakin yrityksessä. Etuna on myös se, että oppilaitos pystyy järjestämään laadukasta koulutusta, kun kyseessä on isompi ryhmä. Näin on mukava tehdä asioita, sillä yhdessä olemme vahvoja, kuvaa Pystykoski-Sopanen.

Ompeluala uuteen nousuun

– Selkeästi on nähtävissä, että kädentaitojen kiinnostus on lähtenyt uuteen nousuun. 1990-luvun alan ”auringonlaskukauteen” nähden toimiala on uudelleen elpymässä. Suomessa on yrityksiä, jotka valmistavat tuotteet kotimaassa ja näihin tehtäviin tarvitaan nyt työvoimaa. Tämä suuntaus näkyy niin vaatetus-, huonekalu- kuin sisustusalalla. Kotimaisen työn arvostus on noussut varmasti myös koronan myötä, kuvaa yritysasiantuntija Anu Havuluoto Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistosta.

Rekrykoulutuksen avulla työnantaja saa hankittua uutta henkilöstöä pienillä kuluilla ja itse koulutuksessa työnantajan apuna on koulutusorganisaatiosta saatava asiantuntemus. Kustannuksista työnantaja maksaa 30 % ja ELY-keskus 70 %. Koulutukseen voidaan valita työttömiä tai työttömyysuhan alaisia henkilöitä.

rekrykoulutus

– Koulutuksen ajalta maksetaan samat etuudet kuin työttömänä ollessa, jonka lisäksi tulee veroton ylläpitokorvaus. Muut mahdolliset korotukset tutkitaan henkilökohtaisesti etuuden maksajan toimesta. Rekrykoulutus on hyvä mahdollisuus saada jalka tukevasti uuden työpaikan oven väliin lyhyellä kouluttautumisajalla.

– Tämä Yrittäjäopiston toteuttama ompelijoille suunnattu Rekrykoulutus oli suosittu, hakemuksia tuli peräti 45 kappaletta, joista yhdeksälle tarjotaan nyt koulutuksen myötä työpaikkaa. Saimme tälle myös hyvin julkisuutta, sillä koulutus on herättänyt kiinnostusta niin Etelä-Pohjanmaan alueella kuin valtakunnallisestikin. Yle teki koulutuksesta nettijutun, jonka lisäksi pääsimme valottamaan asiaa myös heidän radio- ja televisiolähetyksissään, kertoo Havuluoto.

jari viitasalo
Jari Viitasalo vastaa sisustustekstiilien ja vaatetuksen koulutuksesta.

Yrittäjyyden ja kädentaitojen yhdistelyä

– Perinteinen verhoilualan koulutus on ollut hiipumassa jo pitemmän aikaa ja se edellyttää koulutuksen järjestäjältäkin uusia avauksia. Yrittäjäopisto painottaakin nyt kädentaitojen koulutuksissa yrittäjyyttä. Annamme hyvät lähtökohdat toimia yrittäjänä oman ammattitaidon kehittämisen lisäksi, kertoo Jari Viitasalo.

– Tampereella meillä on keväällä alkamassa Yrittäjän ammattitutkintokoulutus, jossa yksi tutkinnon osa on Tekstiili- ja muotialan erikoisammattitutkinnosta. Koulutus on nimeltään Istuvat housut – toimiva yritys. Idea koulutukseen lähti meiltä jo valmistuneilta opiskelijoilta, jotka kaipasivat jatkokoulutusta, ja housuthan ne yleensä ovat se vaikein vaate löytää sopivat.

– Lisäksi suunnitelmissa on toteuttaa sisustustekstiilien valmistukseen liittyvä koulutus ensi syksynä Teuvalla. Tähän koulutukseen sisällytetään myös sisustussuunnittelua. Koulutus tullaan järjestämään siten, että lähipäivät ovat viikonloppuisin Teuvalla (viisi viikonloppua perjantai – lauantai). Muutoin opiskellaan verkossa eli Yrittäjän ammattitutkinnon osat verkossa ja sisustustekstiilien valmistaminen lähi- ja etäopiskeluna.

– Teuvan viikonloppukoulutus on hyvin käytännönläheistä, suunnitellaan ja valmistetaan erilaisia sisustustekstiilejä. Sisustussuunnittelukoulutuksen tuotoksena jokainen opiskelija suunnittelee yksittäisen tilan sisustuksen.

– Molemmat koulutukset on tarkoitettu yrittäjinä jo toimiville tai yritystoimintaa harkitseville, lisäksi sitä tarjotaan meiltä alalle valmistuneille lisäkoulutuksena. Koulutukseen hakeutujalla tulisi olla hyvät ompelutaidot, jotka ovat kertyneet joko harrastuksen, työn tai aikaisemman koulutuspohjan myötä.

Kiinnostaako rekrykoulutus? Kysy lisätietoja:

Jari Viitasalo, jari.viitasalo@syo.fi

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.7/5 - (4 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset