Article image
Kaupallinen yhteistyö

06.10.2022
Työelämä ja yrittäjyys

Helppoa kuin heinän teko

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Jenna Koivisto

Seinäjoen Go On on työllistänyt jo tänä vuonna yli 500 henkilöä uusiin työtehtäviin.

Työntekijöitä ei löydy mistään. Meillä olisi heti paikka usealle tekijälle. Maksamme työntekijöillemme palkkion, jos nämä löytävät meille työntekijän.

Nuo ovat tuttuja lauseita valtaosassa Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan yrityksiä.

– Sitähän mekin kuulemme jatkuvasti, kun me olemme yhteydessä työnantajiin tai he meihin, Seinäjoen Go On Yhtiöiden yksikönjohtaja Jani Vainio hymähtää.

Jani Vainio Seinäjoen Go On
Jani Vainio

Tekijöistä on huutava pula

– Jokainen sen tiedostaa. Ei niitä vain ole. Toisaalta koko ajan on myös yrityksiä, jotka joutuvat lomauttamaan, vaikka vain lyhyeksi ajaksi, kun tarjous ei tuonut kauppaa tai työt jostakin muusta syystä vähentyvät.

Go On löytää lomautetulle työntekijälle parhaimmillaan paikan saman päivän aikana riippuen tietysti ammatista ja osaamisesta.

Go On

Asenteiden muututtava

Ohutlevy- ja puusepänteollisuus sekä maatalous ovat Vainion mukaan olleet Etelä-Pohjanmaalla suurimmissa vaikeuksissa löytää uusia päteviä ja osaavia työntekijöitä.

– Noidenkin alojen yrityksiä olemme pystyneet nyt auttamaan joko kotimaisilla tai ulkomaisilla työntekijöillä.

Vainio muistuttaa, että monesti hyvä työntekijä pystyy sopeutumaan toisiinkin tehtäviin, kuin, missä hänen aikaisempi ammattikokemuksensa on.

Seinäjoen Go On

– Meiltä meni yksi hitsari töihin ja kuukauden päästä hän oli plasmaleikkaaja, koska siellä oli koneelle tarve, hitsari kokeili sitä ja sen jälkeen yritykselle haettiin uusi hitsari, Vainio kertoo mainion esimerkin.

Liian usein yritykset jäävät kiinni siihen ajatukseen, että kerran haettiin, eikä ketään löytynyt.

Kun osaavasta työvoimasta on akuutti jatkuva pula, on Vainion mielestä asenteiden rekrytoinneissa muututtava.

– Jos yritys ei löydä omien hakukanaviensa kautta työvoimaa, kannattaa miettiä voisivatko henkilöstöpalveluja tarjoavat yritykset ratkaista noita ongelmia.

Työnhakijoiden tilanteet vaihtuvat koko ajan, ja vaikka edellisellä kerralla tekijää ei saatu, ei se estä, etteikö tekijä löytyisi nyt.

– Liian usein yritykset jäävät kiinni siihen ajatukseen, että kerran haettiin, eikä ketään löytynyt.

Go On

Maatalousyrittäjillä huutava pula

Teollisuuden tilauskirjat ovat täynnä, mikä on aiheuttanut sen, että Go On Yhtiön välittämät teollisuuden työpaikat ovat kaikki vakituisia työsuhteita.

– Aika usein on niin, että meidän kauttamme otetaan yksi tekijä joko suorana rekrytointina tai niin, että tekijä on työsuhteessa meihin ja tekee sitten työnsä asiakasyrityksessä. Hetken päästä yritys havaitsee, että pystymme löytämään osaavia tekijöitä. Sitten haetaankin useampaa kerralla.

Seinäjoen Go On

Maatalouden puolella yrittäjillä voi syntyä yhtäkkinen tarve tekijöistä esimerkiksi sairastumisen vuoksi.

– Maatalouteen pitää olla osaavia tekijöitä. Haettavilla henkilöillä pitää olla kokemusta, sillä monikaan yrittäjäpari ei ehdi koko ajan opastamaan eri työvaiheiden tehtäviä.

Kari Hiipakka
Kari Hiipakka

Kalusteteollisuuteen työvoimaa

Yli 70 vuotta Jurvassa toiminut perheyritys E J Hiipakka Oy on kasvanut parin viime vuoden aikana uusien tilausten myötä. Hiipakka myy teollisuuteen tarvikkeita ja kiintokalustekomponentteja sekä valmistaa huonekaluja ja loistoristeilijöiden hyttikalusteita.

– Meillä on tällä hetkellä noin 50 henkilöä työssä. Tekijöiden tarve kasvoi ja saimme siihen hienosti apua Go On Seinäjoen henkilöstöltä, Hiipakan toimitusjohtaja Kari Hiipakka kertoo.

– Olemme löytäneet heidän kauttaan työntekijöitä mm. tuotannon kokoonpanotehtäviin ja varastoon.

Hiipakka on tottunut etsimään työntekijöitä eri kanavia myöten ja muun muassa yhdessä työhallinnon kanssa toteutetut rekrytointikoulutukset ovat auttaneet työvoiman saamisessa.

– Olemme olleet hiukan varovaisia ulkomaisen työvoiman palkkaamiseen lähinnä kielitaito-ongelmien vuoksi. Nyt kuitenkin kokeilimme Go On:in kanssa yhteistyössä ukrainalaisten palkkaamista.

Se on ollut onnistunut kokeilu, vaikka yhteisen kielen puute jonkun verran vaikeuttaa työskentelyä.

-Vaikka vain pari kuudesta tekijästä puhuu englantia, olemme tyytyväisiä, että päätimme heidät palkata.

Seinäjoen Go On rekrytointipalvelut
Seinäjoen Go-On Yhtiöiden henkilökunta on valmiina palvelemaan.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3.2/5 - (4 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset