Article image
Jouko Keto pääsi uudestaan kuvaamaan luontoon lonkkien tekonivelien asentamisen jälkeen.
05.11.2020
Terveys ja hyvä elämä

Tekonivelleikkaus kannattaa tehdä mieluummin ajoissa kuin myöhään

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Matti Hautalahti

Jouko Keto sai liikuntakyvyn takaisin molempien tekonivelien laiton jälkeen. Tekonivelleikkaus jätti myös kivut leikkauspöydälle.

Tekonivelleikkaus pohdituttaa monia. Uskaltaako laittaa tekonivelen lonkkaan? Sitä vaasalainen Jouko Ketokin pohti kuumeisesti viisi vuotta sitten lopputalvesta.

Keto oli harrastanut koko ikänsä liikuntaa.

– Olen potkinut jalkapalloa yli 40 vuotta, niin kyllä liikunta ja liikkuminen on huikean tärkeä elämäntapa.

Nyt Kedon molemmissa lonkissa on tekonivel ja liikunta on palannut piristämään arjen fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

– En tiedä miksi ne kuluivat loppuun. Luu oli kuulemma vahvaa, ettei se ainakaan ollut syynä. Ehkä nämä futiksessa tulevat ääriliikkeet sitten saivat aikaan reaktion, jossa nivelet alkoivat kulumaan ennen aikojaan.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Nivunen kipeytyy lonkan kuluessa

Suomessa tehdään vuosittainen lähes 24 000 polven tai lonkan tekonivelien ensiasennusleikkausta. Suurimman osan kohdalla oman nivelen kuluminen tai särkyminen on aiheuttanut pitkään kipuja ennen leikkaukseen päätymistä.

– Olisin vaatinut leikkausta aiemmin, jos olisin tiennyt sen seuraukset. Kun tekonivelleikkaus oli tehty, kivut jäivät leikkauspöydälle ja pystyin taas harrastamaan liikunta entiseen malliin, Keto muistelee.

Kivut jäivät leikkauspöydälle.

Graafikkona työskentelevä Keto harrastaa luontovalokuvausta muun liikunnan ohella. Lonkan loppuun kuluminen esti arjen tärkeät harrastukset. Keto laskeskelee, että ehti kärsiä kivuista ja sen tuottamista liikuntarajoitteista yli vuoden ennen Vaasan keskussairaalassa tehtyä leikkausta.

– Se oli ihan turhaa. En voinut käytännössä kävellä luonnossa kipujen takia. Lopulta myös autoon meneminen ja poistuminen alkoi olla vaikeaa.

tekonivelleikkaus

Tekonivelleikkaus onnistui loistavasti

Heti leikkauksen jälkeen Keto pääsi harrastustensa pariin ja pystyi myös olemaan töissä ilman sairauspoissaoloja.

– Olin todella tyytyväinen, varsinkin, kun kivut ja liikkumisen rajoittuminen oli jo kestänyt niin pitkään.

Neljä vuotta sujui vanhaan malliin, kunnes myös toinen lonkka tuli tiensä päähän.

– Kun tähän toiseen lonkkaan tuli samat nivusen kipeytymisen oireet, sanoin heti, että en ala syömään tulehduskipulääkkeitä jatkuvasti, vaan laitetaan sinnekin tekonivel.

Toisen leikkauksen jälkeinen aika ei sujunut niin vaivattomasti kuin ensimmäisen.

– Ilmeisesti jokin hermopinne jäi siinä leikkauksessa. Se tuli todella kipeäksi, mutta on nyt rauhoittunut, keväällä leikkauksessa ollut Keto kertoo.

Tekonivelen käyttöikä keskimäärin 15 vuotta

Tekonivelleikattujen keski-ikä Suomessa on 65-70 vuotta. Noin kolmasosa uusista lonkan keinonivelistä asennetaan työikäisille eli alle 65-vuotiaille. Polven tekonivelistä reilusti alle kolmasosan saavat työikäiset potilaat.

Tekonivelen lasketaan kestävän keskimääräisesti 15 vuotta, joten uusintaleikauksen riskien välttämiseksi leikkaus on vasta viimeinen hoitokeino.

– En pelännyt tai ajatellut koko tekonivelen loppuun kulumista ja sen seurauksena tulevaa uusintaleikkausta. Tärkeintä oli saada kivuttomia päiviä ja mahdollisuus elää haluamaani arkea, nyt 58-vuotias Keto sanoo.

Uusintaleikkausten määrät kasvavat vuosittain, mutta asennettujen tekonivelien lukumäärään suhteutettuna tekoniveliä uusitaan vuosi vuodelta vähemmän. Asennusmäärät ovat kolmen vuosikymmenen kuluessa laskeneet lonkan reilusta viidestä ja polven neljästä prosentista yhden prosentin tuntumaan.

Polven tekonivelillä luku on noin 0,7 prosenttia. ja lonkan tekonivelillä puolestaan 1,1 prosenttia koko asennuskannasta.

Faktaa tekonivelistä

  • Yleisin syy tekonivelleikkaukselle on pitkälle edennyt nivelrikko, johon leikkauksettoman hoidon keinot eivät enää tehoa.
  • Tekonivelten eli implanttien valmistusaineina ovat kobolttikromi, teräs, keraami, titaani ja kovamuovit.
  • Todennäköisyys sille, että nivelen kanssa ei tule mekaanista ongelmaa ensimmäisten 10 vuoden aikana on yli 95 prosenttia.
  • Paras lääke lonkan tai polven nivelrikkoon on liikunta. Nivel kaipaa voitelua, ja liikunta voitelee sitä.

Kysyimme:

Kuinka paljon Coxassa ortopedi tekee tekonivelleikkauksia vuoden aikana?
Kokoaikaisesti työskentelevät ortopedit tekevät 300–400 tekoniveltä vuodessa. Osa-aikaisilla on minimitavoite 100 tekonivelleikkausta vuodessa.

Kuinka usein ortopedin pitää operoida tekonivel, että osaaminen säilyy kiitettävällä tasolla?
Riittävä leikkausmäärä riippuu aiemmasta kokemuksesta. Tekonivelleikkauksia tulisi tehdä vähintään viikoittain, jotta työtuntuma on hyvä.

Miten nykyiset tekonivelet kestävät?
Tekonivelen kestoa mitataan usein uusintaleikkausten vaaralla. Nykyisillä polven ja lonkan tekonivelillä on n. 5% vaara uusintaleikkauksesta 10 vuoden kuluessa ja n. 15-20% vaara uusintaleikkauksesta 20 vuoden kuluessa.

Voiko tekonivelen kestoa pitkittää ja mikä lyhentää sen käyttöikää?
Tekonivelen uusintaleikkausvaaraan voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Kovia iskuja, hyppyjä ja kuormituksia sisältävät liikuntalajit, kuten pallopelit saattavat lyhentää tekonivelen käyttöikää.

Kysymyksiin vastasi Tekonivelsairaala Coxan johtava ylilääkäri Teemu Moilanen.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.3/5 - (47 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
hyvinvointi terveys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset