Article image
Uudelleenkoulutuksen jälkeen Pertti Käkelä on nyt toiminut jalkaterapeuttina muutaman vuoden.
14.02.2020
Työelämä ja yrittäjyys

Vakuutusyhtiö koulutti uudelle alalle

Teksti ja kuvat: Hannele Norja

Vakuutusyhtiö koulutti Pertti Käkelän uudelle uralle, kun kuntohoitajan työt kävivät liian raskaiksi. Jalkaterapeutin työ testattiin kropalle sopivaksi, ja uusi työ on tuntunut muutenkin omalta.

Asiakkaan asemaan asettuminen ei ole ongelma Härmän kuntokeskuksen jalkaterapeutti Pertti Käkelälle. Omakohtaiset kokemukset antavat siihen hyvän pohjan.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

– Kouluaikana haaveeni oli kokin ammatti. Lääkäri tyrmäsi sen hyvissä ajoin. Alarangan skolioosi painoi iskiakseen ja vei jalat hetkellisesti alta jo yläasteikäisenä. Jalat olivat muutaman viikon tunnottomat. Kokin seisomatyö olisi ollut liikaa, Käkelä muistelee.

Nuori kuitenkin tervehtyy nopeasti.

– En suostunut jäämään surkuttelemaan tilannetta. Keskityin fyysiseen harjoitteluun.

Harjoitteista oli apua, ja oppivelvollisuuden jälkeen kouluaikaiset kesätyöt muuttuivat ympärivuotisiksi. Maatilojen isännät saivat ripeästä työntekijästä erinomaista apua ja rakennuksilla tarvittiin aina hyvää työntekijää.

– Sekalaisten töiden ohella olin kuusi vuotta mittamiehenä Tielaitoksella.

Kolari vaurioitti

Vuonna 1983 tapahtunut autokolari vaurioitti kaula- ja rintarankaa.

– Silloin tarvittiin tosissaan hierojia, fyssareita, osteopatiaa ja paljon jumppaa, Käkelä muistelee.

Tietyöt loppuivat aikanaan. Sattumalta samaan aikaan Härmän kuntokeskukseen haettiin kylpyläapulaisia. Käkelä oli toinen valituista.

– Talo koulutti alalle, ja parin työssäolovuoden jälkeen kävin kuntohoitajakoulun Kokkolassa. Koulun jälkeen palasin takaisin Härmään, vakituiseen työhön.

Ennen pitkää kuntohoitajankin työ kävi ruhjoontuneelle kropalle liian vaativaksi. Vanhat vammat alkoivat oirehtia yhä enemmän. Työpoissaoloja alkoi kertyä.

– Jalatkin meni taas alta.

Käkelä kiittelee työnantajaa, joka antoi silloin mahdollisuuden kevennettyyn työhön. Raskaat työmenetelmät saivat jäädä.

Innolla uuteen

Reilun viiden vuoden päästä tilanne meni niin huonoksi, ettei kevennetyt kuntohoitajan työtkään enää hoituneet.

– Kun eläkevakuutusyhtiö myönsi erilaisten tutkimusten, testien ja lausuntojen jälkeen koulutustuen, pystyin aloittamaan jalkaterapeutin opinnot. Työnantaja myönsi opintovapaata koko koulutuksen ajaksi.

Opiskelujen aikana hän keskittyi tehokkaasti myös fyysiseen kuntoutukseen.

Jalkaterapeutiksi Käkelä valmistui jouluna 2016. Hän esitti opiskelun aikana valmistelemansa kuntoutukseen liittyvän jalkaterapiasuunnitelman Härmän kuntokeskuksen hoidolliselle johdolle. Se poiki mahdollisuuden aloittaa jalkaterapeutin toimen. Suunnitelma on toiminut niin hyvin, että jalkaterapiatyöhön ollaan palkkaamassa nyt toista terapeuttia.

-Omien vaivojeni kanssa olen siitä onnellisessa asemassa, että talo on täynnä asiaan kuuluvaa tietotaitoa. Vain pieni vinkki, ja neuvoja satelee, Käkelä naurahtaa.

Itse koetusta apua muille

Rankavaurioista johtuva krooninen kipu vaivaa Pertti Käkelää päivittäin. Hän on oppinut olemaan niin, ettei enää kiinnitä kipuun paljonkaan huomiota.

-Realiteetit pitää ymmärtää, ja asiat koetaan aina yksilöllisesti. Silti koen, että juuri omakohtaisten kokemusten takia asiakkaan tsemppaaminen on jotenkin helpompaa.

Käkelä kertoo ottavan toisinaan omia kokemuksiaan esille esimerkiksi ryhmäluennoilla tai asiakkaan henkilökohtaisella vastaanotolla.

-Jos yksittäinen asiakas on ymmällään siitä, mitä uskaltaa tehdä ja mitä ei, silloin on helppo puhua omista kokemuksista. Ja siitä, että pitää vain jaksaa yrittää ja tehdä asioita suunnitellusti, vaikka välillä tuskastuisikin itseensä.

Käkelällä on kokemusta myös siitä miltä tuntuu, kun joutuu luopumaan itselle mieluisista asioista.

-Jossain vaiheessa otti tunteisiin, kun sosiaalisena ihmisenä jouduin kieltäytymään työpaikan jalkapallo- ja salibandyhöntsästä. Hiihtokin piti jättää selkärangan oireiden takia. Nyt omiksi lajeiksi ovat jääneet pyöräily, maasto- ja porraskävely sekä kuntosaliharjoittelu ja paussijumppa.

Opiskelujen takia jäi aikanaan myös pitkään kestänyt valmennustyö.

-Valmensin kavereiden kanssa junnuikäisten painia, jalkapalloa ja salibandya Isossakyrössä. Lisäksi fysiikkavalmensin paria miesten salibandyjoukkuetta Nurmossa.

Tulevaisuus

Jos on Pertti Käkelä joutunut jättämään monia asioita taakseen, uusiakin on suunnitelmissa.

-Haaveenani on ylempi ammattikorkeakoulututkinto. Opinnot kestäisivät 2-3 vuotta työn ohessa. Hakuaika on tulossa keväällä. Siitä voisi jatkaa edelleen pedagogisia opintoja, Käkelä pohtii.

-On hyvä olla jotain varalla, jos kroppa lakkaa toimimasta. Silloin suu luultavasti edelleen toimii.

Kaikki mitä irti lähtee

Käkelä pitää sotaveteraaneja ja -invalideja värikkäimpinä asiakkainaan. Nykyään enemmistö asiakkaista on Kelan kuntoutusasiakkaita, mutta veteraaneja käy kuntoutuksessa edelleen.

Käkelä muistelee toista kuntokeskuksen aikaista työviikkoaan. Asiakkaana ollut sotainvalidi kävi kylpytakki päällä kysymässä mitä yrttivesikylpyä varten pitää ottaa pois.

-Kaikki mitä irti lähtee, hän huikkasi altaan reunalta.

Hetken kuluttua asiakas ilmestyi kylpyammeen viereen ilman toista kättä ja toista jalkaa.

-Valitteli, että joutui jättämään toisen silmän paikoilleen, kun sitä ei voi upottaa veteen.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
2.2/5 - (4 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
ammatinvaihto opiskelu työelämä työllisyys ura

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset