Article image
Vanhusten parissa työskentelevä Kirsti Esala on huomannut, että ikäihmiset ovat usein arkoja pyytämään apua. Tärkeää Esalan työssä on osata kuunnella, keskustella ja olla ihmisen rinnalla.
Kaupallinen yhteistyö

28.01.2021
Terveys ja hyvä elämä

Hyvä ja ihmisarvoinen vanhuus kuuluu kaikille

Teksti: Jaakko Jokela
Kuva: Matti Hautalahti

Helmikuussa käynnistyvä Yhteisvastuukeräys kohdistuu vähävaraisiin vanhuksiin. Seinäjoen seurakunnassa diakonissa Kirsti Esala on tehnyt toistakymmentä vuotta työtä vanhusten parissa.

Esala tapaa vanhuksia kotikäynneillä, hoivakodeissa ja palvelukeskuksissa. Kuuntelun taito ja yhteistyö alueen vanhustyön toimijoiden kanssa on oleellisen tärkeää vanhustyössä. Ikäihmiselle kynnys pyytää apua on usein korkea.

– Tapaan ihmisiä, joilla on elämää elettynä 80, 90 tai jopa yli sata vuotta. Heillä kaikilla on oma elämäntarinansa. Vanhukset ovat tottuneet siihen, että pärjätään omillaan ja avun pyytämiseen on aika korkea kynnys, Esala sanoo.

Esalan työssä tärkeintä on osata kuunnella, keskustella ja vain olla rinnalla. Samalla tapaa omat läheiset voivat olla vanhuksille avuksi.

– Tärkeintä on kohdata ikäihmiset kunnioittavasti, kuunnella, olla läsnä ja ottaa vanhus todesta. Joskus kosketus voi korvata monta pilleriä, Esala sanoo.

Monta tahoa auttamassa

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta osa kohdistuu Seinäjoen seurakunnan alueen vanhuksille. Joukossa on monenlaisia ihmisiä, kuten jokaisessa ihmisjoukossa. Toiset vanhuksista ovat aktiivisia ja osallistuvat erilaisiin tapahtumiin, kun taas toiset ovat neljän seinän sisällä kotona tai hoivakodissa.

– On paljon erilaisia vanhuuden päiviä. Kerran olin erään muistisairaan vanhuksen luona ja hän totesi, että se on hyvä, kun vain istut siinä ja pidät kädestä kiinni, Esala muistelee.

Seurakunta tekee yhteistyötä myös kaupungin ikäkeskuksen, kotihoidon, aikuissosiaalityön ja Kelan kanssa vanhusten hyväksi.

– Sosiaalityö ja Kela ovat ensisijainen apu ja me tulemme sen jälkeen. Jos on isompia hankintoja tai laskuja, niin voimme yrittää myös yhdessä auttaa.

Yhteisvastuu vähävaraisten vanhusten äänenä

Tämän vuoden Yhteisvastuukeräys käynnistyy 7. helmikuuta ja tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä niin Suomessa kuin kehittyvien maiden kriisialueilla.

– Elämässä tulee eteen sairauksia, työttömyyttä ja yllättäviä elämänkäänteitä. Sairauskierre apteekkilaskuineen saattaa suistaa velkakierteeseen. Työelämäaikaan otettuja lainoja onkin vaikea hoitaa, jos työura katkeaa ennenaikaisesti, toteaa Yhteisvastuukeräyksen esimiespiispa Matti Repo.

Vähävaraiset vanhukset ovat usein tilanteessa, jossa vaikeudet kasaantuvat. Köyhyys aiheuttaa helposti terveydellisiä ongelmia, sosiaalista eristäytymistä, yksinäisyyttä ja digisyrjäytymistä.

Kunkin seurakunnan keräystuotosta kaksikymmentä prosenttia jää käytettäväksi ikäihmisten ahdingon helpottamiseen oman seurakunnan alueella.

Lahjoita Yhteisvastuukeräykseen

 • MobilePay
  Lahjoitusnumero: 61123
 • Nettilahjoitus
  yhteisvastuu.fi/seinajoki
 • Tilisiirto
  Kirkkopalvelut ry / Yhteisvastuukeräys
  Viite: 307473
  • Aktia FI82 4055 0010 4148 41
  • Nordea FI16 2089 1800 0067 75
  • Pohjola pankki FI14 5000 0120 2362 28

Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti. Keräyslupa RA/2020/639/Kirkkopalvelut. Lisätiedot keräyksestä yhteisvastuu.fi.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
2/5 - (2 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
seinäjoen seurakunta Seinäjoki

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset