Article image
Pitkään Kanadassa pappina toiminut Olavi Hepomäki on huomannut, että omassa kylässä tai asuinalueella tapahtuva seurakunnan toiminta koetaan läheiseksi. Ihminen kaipaa pienempiä yhteisöjä ja yhteenkuuluvuutta.
Kaupallinen yhteistyö

21.08.2020
Terveys ja hyvä elämä

Vapaaehtoistyön peruskurssilta eväät hyväntekoon

Teksti: Jaakko Jokela
Kuvat: Matti Hautalahti

Syyskuun alussa järjestettävä vapaaehtoistoiminnan peruskurssi antaa hyvät valmiudet vapaaehtoistyöhön.

Seinäjoen alueseurakunta järjestää syyskuussa vapaaehtoistyön peruskurssin, joka on hyvä yleiskurssi vapaaehtoistyöstä. Kurssilla käydään läpi vapaaehtoistyön perusperiaatteita ja se on tarkoitettu kaikille vapaaehtoistoimintaan osallistumista harkitseville, vapaaehtoisina toimiville ja toiminnasta kiinnostuneille.

– Kurssilla käydään läpi esimerkiksi vapaaehtoisen velvollisuuksia ja oikeuksia sekä kerrotaan, millaisia vapaaehtoistyön tehtäviä seurakunnalla on tarjota. Kurssi antaa hyvät eväät vapaaehtoistoimintaan, sanoo Seinäjoen alueseurakunnan kappalainen Olavi Hepomäki.

Kurssi antaa hyvät eväät vapaaehtoistoimintaan.

Kurssilla on kouluttamassa Hepomäen lisäksi diakoni ja vapaaehtoistyön koordinaattori Johanna Piuhola. Kurssi kestää yhteensä kuusi tuntia ja se pidetään kahtena päivänä, joista ensimmäinen on lauantaina 5. syyskuuta. Ylistaron kappeliseurakunnassa järjestetään vastaava kuuden kerran kurssi elo-/syyskuun aikana.

Oma kylä on tiivis yhteisö

Vapaaehtoiset ovat merkittävässä roolissa esimerkiksi Seinäjoen seurakunnan aluevastuuryhmissä, joita on yhteensä kuusi eri puolilla kantakaupunkia.

– Isoa seurakuntaa ihminen ei helposti käsitä yhteisöksi, vaan kaipaa pienempiä kokonaisuuksia, kuten kylää tai omaa asuinaluetta, jossa voi helpommin tuntea yhteenkuuluvuutta, Hepomäki sanoo.

Hepomäki on mukana Honkakylän aluevastuuryhmässä. Aluevastuuryhmien tarkoituksena on järjestää oman alueen ihmisille aktiviteettejä ja tapahtumia.

– Monesti ihmiset ovat eläneet kylissä pidempään ja heillä on sukujuuret siellä, joten sitä kautta kylät ja niissä tapahtuva toiminta koetaan läheiseksi. Seurakunnan työntekijöiden rooli on olla tukemassa toimintaa ja kyläläiset ovat pääroolissa, Hepomäki painottaa.

Olavi Hepomäen omat juuret ovat ruotsinkielisellä Pohjanmaalla.

– Olen syntynyt Pedersören kunnassa, maanviljelijäperheen poikana ja papiksi minut on vihitty Lapualla. Pisimpään olen kuitenkin papin tehtävää hoitanut ulkomailla, Kanadassa. Ensin Ontarion Sudburyssä ja sitten Etelä-Ontarion Cambridgessä, josta alkuvuodesta palasin Suomeen ja aloitin Seinäjoen seurakunnassa.

vapaaehtoistyö
Seinäjoen alueseurakunnan kappalainen Olavi Hepomäki rohkaisee ihmisiä miettimään, millainen vapaaehtoistyön muoto itselle parhaiten sopisi.

Lisää vapaaehtoistyöntekijöitä kaivataan

Seinäjoen seurakunnan toiminnassa on mukana paljon innokkaita ja aktiivisia vapaaehtoisia, mutta myös lisää tekijöitä kaivataan.

– Kyllä uusille vapaaehtoistyöntekijöille on selvästi tarvetta. Myös seurakunnan työntekijöillä on hyvä olla kekseliäisyyttä, miten moni asia voitaisiin tehdä vapaaehtoisvoimin, Hepomäki sanoo.

Vapaaehtoisen ikäjakauma on laaja. Suurin osa nuorista on kuitenkin sijoittunut rippikoulun piiriin.

– Nuoria vapaaehtoisia ei näe kovin paljon muualla kuin rippikoulun piirissä. Meillä on toiveena saada isosia mukaan esimerkiksi jumalanpalveluselämään ehtoollisavustajiksi, Hepomäki kaavailee.

Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi, Seinäjoki

Aika: 1. päivä la 5.9. klo 10‒13
Paikka: Kismus (Kalevankatu 12)
Sisältö: Kurssi antaa laajan kuvan seurakunnan vapaaehtoistoiminnasta keskustelujen ja erilaisten harjoitusten avulla. Maksuton kurssi on tarkoitettu kaikille vapaaehtoistoimintaan osallistumista harkitseville, vapaaehtoisina toimiville ja toiminnasta kiinnostuneille.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen: olavi.hepomaki@evl.fi, p. 044 764 9384 tai johanna.piuhola@evl.fi, p. 050 370 9945.

Vapaaehtoistyön koulutus, Ylistaro

Aika: 26.8.‒30.9. ke klo 18.30‒20

Paikka: Ylistaron srk-talo (Markinsalontie 2 b)

Sisältö: Kaikille kiinnostuneille 6 koulutusiltaa vapaaehtoisuudesta seurakunnassa. Iltojen teemoja käydään läpi Raamatun näkökulmasta eri asiantuntijoiden johdolla. Iltoihin ei tarvitse ilmoittautua. Osallistumalla kaikkiin kuuteen koulutusiltaan, saat todistuksen ja pienen muistamisen.

Lisätietoja: maaria.anttoora@evl.fi, p. 044 735 6281.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
seinäjoen seurakunta Seinäjoki vapaaehtoistoiminta

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset