Article image
03.11.2021
Tekniikka ja pelit

Älykello ranteessa voi korvata puhelimen

Teksti: Juho Kuorikoski
Kuva: Wikimedia Commons

Älykellojen suosio on viime vuosina ollut hurjassa kasvussa. Älykello voi jo nyt korvata kännykän, mutta parhaiten se toimii älypuhelimen kaverina.

Moderni digitaalinen kello sisältää matkapuhelimista tuttuja älyominaisuuksia. Kello ilmoittaa tekstiviesteistä ja sähköposteista, ja sillä voi halutessaan hallita vaikkapa Spotifyn soittolistaa. Ensimmäisen sukupolven älykellot olivat lähinnä kännykän apulaitteita, mutta modernit aikaraudat toimivat tarvittaessa myös puhelimina.

Kelloja muistuttavat rannepuhelimet ovat maailmalla suosittuja alakoululaisten käytössä. Kun puhelin on ranteessa kiinni, se harvemmin menee hukkaan. Koululaiskellot muodostavat vielä vain pienen osan älykellojen kokonaismenekistä.

Älykellojen kysyntä on kokonaisuudessaan kuitenkin kasvanut rakettimaista tahtia. Teleoperaattori DNA raportoi, että kellojen myyntimäärät ovat vuosina 2019-2020 nousseet peräti 95 prosenttia. Suosion taustalla on laajempi hyvinvointibuumi. Terveellisen ruokavalion ja liikunnan ympärille on lyhyessä ajassa syntynyt monenlaisia teknisiä ratkaisuja.

Hyvinvoinnin tarkkailu kiinnostaa

Ranteeseen ostetaan älyä sisältävä vekkari yleensä kuntoilun ja hyvinvoinnin vuoksi. Tähän käyttöön soveltuvat myös erilaiset hyvinvointirannekkeet, mutta älykelloihin verrattuna niiden ominaisuuspatteri jää pieneksi.

Oman hyvinvoinnin optimointi on ollut jo pitkään nosteessa. Älypuhelimet pitävät kirjaa kuljetuista askelista, mutta älykellot vievät tätä ajatusmallia pidemmälle. Kellon ihoa vasten tulevassa osassa on antureita, joilla voidaan mitata sykettä. Näin kello pitää kirjaa päivän aktiivisuudesta. Osa kelloista mittaa myös unta ja erityisesti sen laatua.

Älykello on avuksi myös aktiiviselle liikkujalle. Lenkin askel- ja kilometrimäärät kirjataan automaattisesti ylös, kuten myös syke ja poltettujen kalorien määrä. Liikuntasuorituskohtaisia tietoja voi verrata aiempaan aktiivisuuteen, ja kellojen sovellukset tarjoavat myös vertailudataa aikaisempiin suorituksiin.

Jos itselleen haluaa asettaa pidemmän ajan tavoitteita vaikkapa lenkkien keskimääräisen pituuden kasvattamiseksi, älykello sekä hyvinvointisovellukset mahdollistavat tämän.

Uuden ajan digitaalikello

Ulkonäöltään älykello ei juuri poikkea perinteisestä rannekellosta. Kellotauluja on olemassa niin pyöreitä kuin neliskanttisiakin. Yhdistävä tekijä älykelloissa on digitaalinen näyttö, joka lähestulkoon aina toimii älypuhelimen tapaan kosketuksella.

Markkinoilla on itsenäisesti matkapuhelimena toimivia älykelloja, mutta suurin osa malleista toimii parhaiten matkapuhelimen kanssa. Älykello yhdistetään puhelimeen bluetooth-yhteyden avulla, joten tiedonsiirto onnistuu langattomasti.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Vaikka hyvinvointiominaisuudet ovat älykellojen kovin myyntivaltti, tarjoavat ne myös helpotusta arkeen. Älykello voi ilmoittaa pienellä värähdyksellä saapuneesta sähköpostista tai viestistä, jonka voi lukea kellotaululta sen sijaan, että kaivaisi puhelimen taskusta.

Yhdessä asiassa älykellot tosin eroavat edeltäjistään. Kun perinteiseen rannekelloon riittää, että pariston vaihtaa kerran vuodessa, älykello pitää ladata viikon-parin välein. Vaikka lataustahti ei ole lähelläkään älypuhelimen vaatimaa lähes päivittäistä lataamista, on se kuitenkin merkittävästi enemmän kuin sellaisissa kelloissa, joista äly puuttuu.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
aktiivisuus älykello älypuhelin kellot liikuntaharrastus

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset