Article image
Duolingo näyttää ja tuntuu erittäin pelimäiseltä.
07.07.2021
Tekniikka ja pelit

Kännykkä kieltenopettajana

Juho Kuorikoski

Erilaisia kännykkäsovelluksia löytyy nykyään joka lähtöön. Ne ovat tehokkaita myös opetuskäytössä. Suosittu Duolingo tarjoaa pelillistetyn kokemuksen kielten opiskelusta. Motivaatio uuden oppimiseen pysyy yllä, kun sitä ruokitaan leikin avulla.

Lähes jokainen osaa englantia, ja nykynuoriso puhuu sitä jo erittäin sujuvasti. Englanti alkaa olla perusedellytys sille, että digitaalisessa maailmassa pärjää. Pakko on hyvä konsultti, joten kolmannen kotimaisen kohdalla kielitaito kehittyy käytännössä itsestään.

Tällä on varjopuolena se, että monien tutkimusten mukaan taidot äidinkielessä rapistuvat. Kielitaito kapeutuu bittimaailman valtakielen ympärille. Kansainvälistyvässä maailmassa englanti riittää pitkälle, mutta kielitaitoa tarvitsee jokainen.

Opi pelaamalla

Koska pelit opettavat englantia, ne voivat tarjota avun myös muiden kielten opiskeluun. Duolingo-niminen sovellus tuo kieltenopiskeluun pelillisiä elementtejä, jotka pitävät harjoittelumotivaatiota yllä. Sovellus kannustaa lyhyeen päivittäiseen harjoitteluun, ja oppimismenetelmä perustuu lyhyisiin kursseihin, joita käyttäjä suorittaa omaan tahtiinsa.

Aivan ensiksi käyttäjä valitsee haluamansa kielen. Englannin osaaminen on Duolingossakin joiden kielien kohdalla vaatimus, sillä esimerkiksi saksan opintoja varten lähdekielen on oltava englanti.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Ensimmäiset kurssit keskittyvät perusasioihin. Käyttäjä esimerkiksi järjestelee irtosanoista käännöslauseen, tunnistaa äänteet oikein tai puhuu esimerkkilauseen kännykän mikrofoniin. Eteneminen on nopeatempoista, ja kurssit ovat juuri sopivan pituisia.

Opiskelu on helppo mahduttaa osaksi päivärutiinia, sillä viisi minuuttia riittää päivittäisen oppimistavoitteen täyttämiseksi. Tarvittaessa sovellus myös muistuttaa olemassaolostaan, joten päivittäisestä käytöstä tulee nopeasti tapa.

Duolingo palkitsee päivittäisen opiskelun. Koska sovellus sisältää pelillisiä elementtejä, kurssien suorittamisesta ja tasaisesta opiskelusta kertyy pisteitä ja erilaisia palkintoja. Pisteitä tarvitaan uusien oppimistasojen avaamiseen.

Kurssi mainoskatkoilla

Duolingo on maksuton, mutta tällöin sovellus esittää käyttäjälle mainoksia. Virheet vievät pelien tapaan ”elämiä”, jolloin käyttäjän on odotettava tietty aika, että ne palautuvat. Sovelluksesta on tarjolla myös ilman mainoksia oleva maksullinen versio, jota voi käyttää ilman verkkoyhteyttä, ja joka mahdollistaa suoran pääsyn kaikkiin harjoituksiin.

Duolingon opetusmenetelmä perustuu hauskuuteen. Lyhyiden kurssien suoritus on nopeaa. Uusia sanoja ja kielioppia esitellään vähitellen, ja tavoitteena on, että käyttäjä itse ymmärtää sanat ja oppii niiden yhteydessä kieliopin sen sijaan, että sitä tankattaisiin kirjoista.

Käyttäjiä sovelluksella on maailmalla yli 300 miljoonaa. Työkalu ei korvaa perinteistä kielenopetusta, mutta toimii sen tukena tarjoten hauskan tavan esimerkiksi uuden kielen perusteiden opiskeluun.

WordDive ja Mondly opettavat kieliä Duolingon tapaan.

Muitakin vaihtoehtoja

Duolingo ei suinkaan ole ainoa kieltenopiskeluun tarkoitettu kännykkäsovellus. Suomessa kehitetty WordDive on Duolingon tavoin pelillistetty kieltenoppimissovellus, joka lupaa nostaa käyttäjänsä kielitaidon seuraavalle tasolle noin kolmessa kuukaudessa.

Alussa käyttäjä suorittaa tasokokeen, joka mittaa senhetkisen osaamisen. Tämän jälkeen sovellus alkaa tarjota tehtäviä, joiden määrä ja suoritusaika on optimoitu käyttäjän omaan tahtiin. Suorituksista palkitaan pistein ja palkinnoin, joka lisää motivaatiota opiskeluun.

Duolingosta WordDive eroaa opiskeltavien kielten lukumäärässä. Tarjolla on englanti, saksa, espanja, ranska, ruotsi, japani, viro, venäjä ja italia. Duolingon kielivalikoimassa on yli sata eri kieltä.

Kokeiluaika ja kuukausimaksu

WordDive tarjoaa ensimmäisen opiskeluviikon maksuttomana kokeiluna, minkä jälkeen sovelluksen käyttäminen maksaa noin kymmenen euroa kuukaudessa.

WordDivea muistuttava Mondly tarjoaa 33 eri kieltä opiskeltavaksi. Käyttäjä tekee aluksi tasokokeen, joka mittaa lähtötason. Mondlyn erikoisuutena on Chatbot, jonka kanssa voi harjoitella keskusteluja. Juttelu tapahtuu mikrofonin välityksellä.

Mondlyn ilmaisversio on ominaisuuksiltaan karsittu. WordDiven tavoin viikon kokeilujakson jälkeen sovellus maksaa noin kymmenen euroa kuukaudessa. Molemmat sovellukset ovat saatavilla iOS- ja Android-käyttöjärjestelmille

Kommentti: Ich bin ein Nerd

Olen aina halunnut opiskella saksaa, mutta laiskuus ja kapinointi tekivät nämä haaveet tyhjiksi yläasteella ja lukiossa tuntui siltä, että aloittaminen on jo myöhäistä. Työelämässä englannilla on pärjännyt pitkälle, ja pohja sen opiskelulle rakentui jo nuorena, kiitos peliharrastuksen.

Jos pelit olisivat olleet saksaksi, oppia olisi taatusti karttunut aivan eri tavalla. Peleissä eteneminen edellytti kielitaitoa, joten usein tietokonepöydällä oli sanakirja, josta pystyi katsomaan, mitä jokin sana tarkoitti. Olen oppinut englannin kepin sijaan porkkanalla.

Olin varsin skeptinen Duolingon suhteen, sillä erilaisia oppimissovelluksia on ollut maailman sivu. Kun pelien päätarkoitus on viihdyttää, opetuspeleillä pitäisi opettaa. Jo lähtökohtakin kuulostaa pahviselta.

Parin viikon tekstijakso muuttui kuitenkin lähes päivittäiseksi rutiiniksi. Duolingon tarjoamat harjoitteet ovat lyhyitä ja nopeatempoisia, joten kymmenkunta minuuttia päivässä riittää vallan mainiosti siihen, että kielitaito hiljakseen kehittyy.

En ymmärrä saksan kieliopista tuon taivaallista, enkä sitä vielä osaa puhuakaan. Ymmärrys sen sijaan kielen toiminnasta on karttunut, ja oikein tiukassa paikassa pystyisin varmaankin tilaamaan itselleni ainakin kahvin.

Pelimäinen aikuisopiskelu sopii minulle, kun nyt ei tarvitse päntätä kokeisiin. Vaikka Duolingon kaltaiset sovellukset eivät yksistään riitä kattamaan oikeaa kieltenopiskelua, ne ovat todennäköisesti hyvin tehokkaita työkaluja sen tukemiseen. Jos omassa nuoruudessani olisi ollut tällaista tarjolla, ehkä saksaa olisi tullut opiskeltua koulussakin.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (6 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
kännykkä matkapuhelin sovellus

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset