Article image
Älypuhelin on perinyt autosoittimen tehtävät, mutta kännykän käyttäminen tässä tarkoituksessa hieman vanhemmissa autoissa on konstikasta.
16.07.2021
Autot ja liikenne

Kännykästä autosoitin

Juho Kuorikoski

Parikymmentä vuotta sitten autoissa kuunneltiin musiikkia cd-levyiltä, sitä aiemmin C-kaseteilta. Nykyajan autosoitin on kännykkä, mutta millä tavoin musiikki siirretään älypuhelimesta auton äänentoistojärjestelmään?

Myös autosoitin on joutunut keksimään itsensä uudelleen, kiitos älypuhelimien. Käytännössä kaikissa uudenkarheissa autoissa on bluetooth, minkä ansiosta esimerkiksi puhelut ohjautuvat auton äänentoistojärjestelmään, ja kädet pysyvät tiukasti ratissa. Langaton tiedonsiirto mahdollistaa myös musiikin kuuntelun suoraan kännykästä ja tyystin ilman kaapeleita.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Bluetooth on ollut jo pitkään suosittu lisävaruste, mutta aivan joka autosta sitä ei kuitenkaan löydy. Kasettimankat ovat siirtyneet historiaan, mutta monessa kulkupelissä on edelleen cd-soitin, mutta levyt ovat kohdanneet lähestulkoon saman kohtalon kuin kasetit.

Moderneissa tietokoneissa on nykyään enää harvoin cd-asema, joten musiikkilevyjen tekeminen kotikonstein alkaa sekin olla katoavaa kansanperinnettä. Kun vuosituhannen alussa hittimiksauksia poltettiin cd-levyille, nykyään kaikki musiikki on puhelimessa. Tai ei edes puhelimessa vaan verkossa, sillä yksittäisiä musiikkikappaleitaan ei älypuhelimelle enää ladata kuin harvoin.

Koska nykyisin käytössä on enää harvoin fyysistä mediaa, jota autosoitin söisi, on turvauduttava lisävarusteisiin. Joissakin autoissa on erillinen aux-liitin, johon kännykän voi kytkeä kaapelilla, jonka molemmissa päissä on 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Auto ikään kuin ajaa kuulokkeiden virkaa.

Langattomat ratkaisut kuitenkin ovat nykypäivää, ja minkä tahansa auton äänentoisto on mahdollista saada toimimaan puhelimen kanssa ilman kaapeleita. Esimerkiksi bluetoothin saa aux-liittimellä varustettuun autoon lisävarusteena, ja myös radion voi virittää vastaanottamaan musiikkia älypuhelimesta.

FM-lähetin

Varsin suosittu ja edullinen ratkaisu äänentoisto-ongelmiin on FM-lähetin. Kyseessä on yleensä tupakansytyttimeen liitettävä laite, johon älypuhelin liitetään joko langattomasti tai kaapelilla. Laite lähettää musiikin radiotaajuuksilla eteenpäin, ja autoradio viritetään FM-lähettimen taajuudelle. Jotkut lähettimet toimivat myös hands free -laitteina.

FM-lähettimen huono puoli on äänenlaatu. Koska tieto siirtyy radiotaajuuksia pitkin, häiriöt ovat varsin yleisiä. FM-lähetin kuitenkin on edullinen ja helppokäyttöinen ratkaisu, joka toimii käytännössä kaikissa autoissa. Se ei vaadi toimiakseen kuin radion. Laitteiden hintaluokka on kirjava, mikä heijastuu myös niiden laatuun.

Bluetooth-vastaanotin

Jos autossa on aux-liitin, siihen on mahdollista kytkeä 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä varustettu bluetooth-vastaanotin, jonka laitepariksi älypuhelin liitetään. Musiikki matkaa digitaalisena vastaanottimeen, josta se liikkuu kaapelia pitkin auton äänentoistoon ja sieltä eteenpäin kaiuttimille.

FM-lähettimeen verrattuna bluetooth-vastaanotin tarjoaa parempaa äänenlaatua, mutta sen sijoittelu on hankalampaa. Vastaanotin on kytkettävä aux-liittimeen, ja sille on tarjottava myös sähköä. Yksi kaapeli siis korvataan kahdella.

Joissakin automalleissa sähkövirran saa hansikaslokerosta, mistä usein löytyy myös aux-liitin, joten vastaanottimen voi nätisti kätkeä piiloon. Joissakin malleissa molemmat liittimet ovat erillään toisistaan, joten johtosotkulta on hankala välttyä, vaikka musiikki liikkuukin lopulta langattomasti radioon.

Uusissa autoissa autosoitin on käytännössä aina varustettu bluetoothilla, joten langaton yhteys äänentoiston ja älypuhelimen välillä on käytännössä vakiovaruste. Pienellä säädöllä vastaavan toiminnallisuuden saa myös hieman vanhempaan autoon, mutta lopputulos aina enemmän tai vähemmän kompromissi.

Kommentti: Osattiin sitä ennenkin

Cd-soitin autossa oli vielä vuosituhannen taitteessa todellista luksusta. Reissujen aikana musiikki usein raikasi kasettimankasta. Tuskin kukaan vielä tuolloin osasi aavistaa, että Nokian tuotteista alkanut matkapuhelinkehitys johtaisi lopulta siihen, että nykyään tietokone mahtuu taskuun ja on korvannut oikeastaan kaikki erilliset laitteet.

Ennen älypuhelinhuumaa mp3-soittimet ehtivät vallata maailman. Markkinoille tuli cd-soittimia, jotka tukivat formaattia, ja yhtäkkiä yhdelle cd-levylle sai mahtumaan kokonaisen musiikkikirjaston. Tuolloin tarjolla oli myös vaihtoehto, jolla esimerkiksi mp3-soittimen sai kytkettyä autoon, jossa oli kasettisoitin.

Kyseessä oli C-kasetin näköinen lisävaruste, jossa oli 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Mp3-soitin kytkettiin tähän ”kasettiin” ja kasetti lätkäistiin soittimeen. Tämän jälkeen mp3-musiikki soi autossa. Kyseessä on edelleen eräs erikoisimmista virityksistä, joihin olen törmännyt. Kaiken lisäksi tämä patenttiratkaisu oli varsin edullinen, sillä kasettiadapteri maksoi muistaakseni reilusti alle kymmenen euroa.

Itse tyydyin vain ihastelemaan laitetta, joten käytännön kokemusta minulla ei sen toiminnasta ole. Sen sijaan voin vain ihailla insinöörien kekseliäisyyttä. Kysyntää tälle tuotteelle näyttää olevan edelleen, sillä näitä kasettiadaptereita on yhä myynnissä. Sellaisiakin malleja on, joissa on liittimen sijaan bluetooth, joten vanhan soittimen voi päivittää yhdellä lisävarusteella tälle vuosituhannelle.

Harmi vain, että kasettimankat ovat siirtyneet jo historiaan.

Juho Kuorikoski
sisällöntuottaja

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.4/5 - (9 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
autoilu autot musiikki tekniikka

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset