Article image
Susanna Laine ja HP Parviainen ovat tunteneet toisensa ala-asteen ensimmäiseltä luokalta asti. Kuva: Krista Luoma
29.06.2023
Tapahtumat ja matkailu

Valmiina juontamaan

Teksti: Saara Tuomela
Kuvat: Liekki Promotion

Susanna Laine ja HP Parviainen juontavat tänäkin vuonna Tangomarkkinoiden laulukilpailun. Viime vuoden juonnot ovat vielä hyvin muistissa ja tehtävään lähdetään jälleen innostunein mielin.

Juontajat

Susanna Laine

Maaseutu/kaupunki

Rakastan maaseutua, ja Farmi-ohjelmaa on ihana kuvata kuukausi pellon laidalla poissa hektisyydestä, mutta 11 kuukautta vuodesta asun mielelläni kaupungissa palveluiden lähellä. Ehkä mitään älytöntä suurkaupungin sykettä en enää niin tarvitse. Helsingissäkin asuessa käyn hyvin harvoin keskustassa. Oman asuinalueen palvelut riittävät. Toki kaipaan silloin tällöin New Yorkiin tai Lontooseen musikaaleja ja muuta kulttuuria ihastelemaan.

Festarikonkari/satunnainen vierailija

Selkeästi festarikonkari. Olen juontanut tangomarkkinoiden tapahtumia ensimmäisen kerran melkein 20 vuotta sitten ja tässä vuosien saatossa monia muitakin kesätapahtumia. Viihdyn myös itse vieraana. Mikäs sen parempaa kuin kuunnella livemusiikkia Suomen suvessa ja siemaista lasi valkoviiniä.

Gourmet-ruoka/makkaraperunat

Kun käy oikein hienosti syömässä gourmet-ruokia, niin saa mennä kotiin monesti pyöräyttämään voileivät. Olen rehellisten ruokien ja annosten ystävä. Syön kyllä terveellisesti suurimman osan ajasta, joten makkaraperunoiden sijasta ehkä uudet perunat ja lohi maistuisi vielä paremmin, mutta kyllä festareiden päätteeksi on ihana tempaista makkaraperunat kunnon ketsuppivuorella.

Yömyöhään/ajoissa kotiin

Kyllä kotiintuloaika on klo 03.30. Eli kesäajassa mennään ja suhteellisen aikaisin kotona.

Teltta/hotelli

Tänä päivänä ehdottomasti hotelli. Telttaretketkin on koettu nuoruudessa, mutta kasvot pitää saada pestä juoksevan veden alla ennen kuin käy yöpuulle. Hotelleissa on tullut sen verran oltua, että niiden suhteen on alkanut jo tämä kuuluisa nirsoiluvaihe, mutta Seinäjoella on vain hyviä hotelleja, ja tämä tarina on tosi.

Tanssitaituri/kaksi vasenta jalkaa

Väitän, että olen tanssitaituri. Sen verran Seinäjoen balettikoulun lattiaa tuli 90-luvulla Kampuksella kulutettua, että kyllä jonkinlainen rytmitaju virtaa suonissa. Paras ystäväni Susanna Isotalo pitää Seinäjoen tanssiakatemiaa. Hänen pitämillään aikuislavatanssitunneillakin on tullut treenailtua ihan tässä muutama vuosi sitten. Tanssi on ihana harrastus, käykää kokeilemassa!

Tuttu ja turvallinen/seikkailu

Seikkailuhan se on. Taidan olla vähän adrenaliinihakuinen ihminen, tai näin ovat lähipiirissä kuiskineet. Jos on liian tasaista, niin olen kyllä heti tekemässä jos jonkinnäköistä urasuunnan muutosta tai ostamassa kesämökkiä. Elämässä pitää olla käänteitä.

Suunnittelu/improvisointi

Riippuu tilanteesta. Suunnittelen joitain asioita hyvin. Esimerkiksi viikkoaikatauluni on välillä minuutilleen kaavoitettu. Mutta juontaessa ja esiintyessä nautin siitä, kun ei ihan tiedä mitä on tulossa. Aina sanotaan, että suorassa lähetyksessä voi tapahtua mitä tahansa, ja ehkä 1000 suoraa lähetystä takanani voin tylsästi paljastaa, että niissä ei mitään älyttömiä kommelluksia tapahdu. Tv-tekniikka on tänä päivänä niin laadukasta, että perinteistä kameran edessä sanojen sekaamista lukuun ottamatta kaikki on mennyt ihan hyvin. Kerran ukkonen iski Särkänniemessä melkein lähetysautoon ja kesäohjelman suora lähetys katkaistiin hetkeksi.

Tunteellinen/luja

Tunteellinen taidan olla. Liikutun välillä niin helposti, mutta huutoitkun olen saanut kameroiden edessä pidätettyä.

Jännittäen/rennoin rantein

Tämä vaihtelee usein, mutta sanoisin että rennoin rantein nykyään. Jännitän kaikkia kiitäviä ajoneuvoja ja niiden kyydissä istumista. Mutta lentokoneeseen pystyn nousemaan nykyään, kun teen hengitysharjoituksia ja pidän ajatukset päivänkakkaroissa. Olen kuullut sanottavan, että esiintyessä pitääkin olla pieni jännitys. Väitän tällä kokemuksella, että tuo väittämä ei pidä paikkaansa. Itsellä ainakin kaikki esiintymiset, joissa olen täysin rento, on mennyt parhaiten. Jännitystä ei tarvitse mihinkään kaventamaan ilmaisua.

Temperamenttinen/rauhallinen

Olen näitä molempia. Aamuisin klo 12 saakka olen rauhallinen ja sen jälkeen alan olemaan eläväisempi. Olen rytmiltäni iltaihminen ja aamuisin olen rauhallista ja hyvää seuraa.

Alkukesä/loppukesä

Alkukesä ja sen vaaleanvihreät värit joka puolella. Toukokuun loppu ja kesäkuun alku on ihanaa aikaa Suomessa, kun kaikki alkaa kukkimaan. Sitä näkyä ja huumaavia tuoksuja ei voita mikään.

Seinäjokinen/seinäjokelainen

Seinäjokelainen! Seinäjokelaanen. Son oikeen sanottu.

Juontajat

HP Parviainen

Maaseutu/kaupunki

Molemmat. Työkseni reissaan aika paljon, niin tykkään maaseudun rauhasta, mutta yhtä lailla viihdyn kaupungin sykkeessä. Kaupunki on oman elämäni kannalta parempi. Helsingissä käyn töiden puolesta, ja siellä on enemmän kaupunkifiilistä. Seinäjokea pienempään paikkaan olisi vaikea kuvitella itseäni. Maaseudulle suuntaan lomalle.

Festarikonkari/satunnainen vierailija

Olen käynyt 14-vuotiaasta lähtien Provinssissa. Se on sellainen joka vuotinen perinne. Muutaman kerran olemme olleet Duudsoneiden kanssa festareilla esiintymässä, mutta enemmän olen ollut asiakkaana. Tänä vuonna menemme Jarpin kanssa juontamaan Kuopiorockin. Viime vuonna juonsimme Sussun kanssa Tangolaulukilpailun niin kuin tänä vuonnakin.

Gourmet-ruoka/makkaraperunat

Erittäin mielelläni syön gourmet-ruokaa, mutta oma kiinnostus ruuanlaittoon on niin vähäistä, että itse tehty ruoka kääntyy makkaraperunoihin. Jonkun muun tekemänä gourmet-ruoka ehdottomasti.

Yömyöhään/ajoissa kotiin

Nykyään on mukava tulla järkevään aikaan kotiin. Enää ei tarvitse aamuyön ruuhkiin asti tanhuta. Ennemmin aloittaa tanhuamisen päivällä ja tulee aikaisemmin kotiin kuin menee myöhään kylille ja valvoo aamuyöhön asti.

Teltta/hotelli

Mieluusti hotelli. Tähän ikään mennessä telttaretkiä on tullut koettua niin monta, että nykyään on mukavaa päästä hotelliin, kun saa hyvät yöunet sängyssä ja pääsee suihkuun. Erityisen tärkeä on tietenkin hotelliaamupala. Hotellit ovat tulleet tutuksi myös työreissujen kautta.

Tanssitaituri/kaksi vasenta jalkaa

Ehdottomasti kaksi vasenta jalkaa, että ei ole kyllä minkään näköistä tanssitaitoa. En ole parkettien partaveitsi ja mieluusti pysyn tanssilattioilta pois.

Tuttu ja turvallinen/seikkailu

Valitsen seikkailun, koska elämä, jonka olen saanut kokea omien ystävieni kanssa, on ollut tähän asti jo ihan älytön seikkailu. Ja onneksi se seikkailu siltä osin jatkuu. Seikkailut ovat niitä, jotka jäävät yleensä parhaiten mieleen.

Suunnittelu/improvisointi

Ei pysty valita vain toista. Omassa työssäni hyvät suunnitelmat antavat tukirangan sille, että voi improvisoida. Juontaminen vaatii improvisointia, sillä eri hetkiin ja tapahtumiin pitää pystyä tarttumaan. Kun on päässyt suoria tv-lähetyksiäkin tekemään, niin niissä kaikki tapahtuu tosi nopeasti ja siinä hetkessä, niin niihin pitää pystyä reagoimaan. Mutta jotta voi improvisoida, täytyy suunnitella.

Tunteellinen/luja

On hyvä, että osaa näyttää tunteitaan. Sitä tulisi kaikkien harjoitella ja kokea, sillä se on tosi iso osa meidän ihmisyyttämme. Tänä päivänä ei miestenkään tarvitse olla kovakuorisia. Se on vain rohkeutta ja rikkautta, että osaa näyttää tunteitaan ja myös herkkää puoltaan.

Jännittäen/rennoin rantein

Olen aina suhtautunut moneen asiaan elämässä aika rennoin rantein. Sopiva jännitys kuuluu asiaan, mutta mielellään menen aika löysin rantein asiasta toiseen, niin silloin asiat pääsevät lutviutumaan. Jännitys kuuluu esiintymisessä ja juontamisessa asiaan, mutta se ei saa olla lamauttavaa. Jännitys tarkoittaa itselleni sitä, että olen valppaana ja keskittynyt. Ehkä enemmänkin sellainen valmiustila. Itseään tai elämää ylipäätään ei kannata ottaa liian vakavasti. Jos tulee mokia, ne pitää vain unohtaa ja päästää menemään.

Temperamenttinen/rauhallinen

Olen rauhallinen luonne. Riippuu tietenkin mitä rauhallisella tarkoitetaan. Tykkään vauhdikkaista aktiviteeteista, tekemisestä ja toiminnasta, mutta luonteeltani olen rauhallinen.

Alkukesä/loppukesä

Alkukesä, sillä valoa on niin paljon. Keväällä makein hetki on se, kun puihin tulee lehtivihreä. Se kaikista kirkkain vihreä vaihe. Loppukesästä se on jo sellaista tummanvihreää. Alkukesän kirkkaus, valoisat yöt ja valonmäärä on parasta.

Seinäjokinen/seinäjokelainen

Molemmat käy, mutta itse taidan kyllä pääsääntöisesti sanoa seinäjokelainen. Joo, kyllä mä seinäjokelainen olen ja pysyn.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (5 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset