Article image
Kuva: Krista Luoma / Seinäjoen Tangomarkkinat
29.06.2023
Tapahtumat ja matkailu

Seinäjoen Tangomarkkinoiden tuomaristo: Hurmatkaa yleisö!

Teksti: Hannele Norja
Kuva: Seinäjoen Tangomarkkinat

Iloinen, utelias, kiinnostunut ja odottavainen mieli. Niillä eväillä Seinäjoen Tangomarkkinoiden tuomaristo lähtee työhönsä.

Kysymykset:

 1. Millä mielellä lähdet tuomarointiin?
 2. Onko tuomaroitaviin artisteihin syytä tutustua etukäteen? Jos on, niin oletko ehtinyt ja miten?
 3. Mitä tangokuninkuus/kuningattaruus vaatii?
 4. Mitä haluat tuomarina sanoa niin artisteille kuin yleisölle?

Marko Maunuksela

tuomariston pj., laulaja, tangokuningas 2010, näyttelijä, juontaja

 1. Toimiminen tuomariston puheenjohtajana on kunniatehtävä, johon lähden erittäin positiivisella mielellä. Haluan nähdä ja kuulla kilpailijoista sen heidän valloittavimman puolen.
 2. Kannattaa tutustua myös ennakkoon. On hyvä tietää taustoistakin jotain. Saimme jokaisesta kilpailijasta jo hyvin kattavan infopaketin. Jonkin verran tulee tutustuttua laulajiin esimerkiksi somen kautta.
 3. Ei ole onneksi olemassa standardia, millainen kuninkaallisen tulisi olla. Laulu on pääosassa, mutta kyllä nykyään vaaditaan myös sosiaalisia taitoja. Ehdottomasti tärkeintä on olla mieleenpainuva, osaava laulaja, valloittava persoona ja tulkitsija.
 4. Olkaa kilpailijat ainutlaatuisia omia itsejänne, olkaa laulajia ja artisteja, jotka jäävät yleisön mieleen. Aitous on parasta. Ole sinut itsesi kanssa ja uskalla avata itsesi kovassa paineessa.
  Yleisölle: vaikka oma suosikkinne sattuisi putoamaan viime metreillä, annetaan silti reilusti kannustus kisassa jatkaville ja voittajalle. Tehdään finaalista finaalin arvoinen.

Eija Kantola

iskelmälaulaja, tangokuningatar 1992, Syksyn sävel -voittaja 1994

 1. Oikein hyvällä, iloisella ja odottavaisella mielellä. Meillä on todella mukava ja monipuolinen tuomarijoukko. Kiva saada olla mukana.
 2. Mielestäni on hyvä tutustua etukäteen ja tuomaristolla onkin ollut mahdollisuus kuulla kilpailijoita jo neljä kertaa ennen finaalia. Siinä saa jo melko monipuolisen kuvan kilpailijan taidoista. Olen myös seurannut kilpailijoita somessa.
 3. Paljon työtä, hyviä istumalihaksia, sekä sitä, että ottaa selvää asioista, joista ei tiedä. Aina on joku, jolta voi kysyä. Meitä ”vanhoja” kuninkaallisiakin on yli 60, niin kannattaa rohkeasti kysellä neuvoja.
 4. Artisteille paljon tsemppiä kisaan, olkaa aitoja, tulkitkaa laulunne hyvin ja hurmatkaa yleisö! Yleisölle terveisiä, että kannustakaa rohkeasti kilpailijoita, taputtakaa, huutakaa, tömistelkää, mutta ennen kaikkea nauttikaa hienoista esityksistä ja eläkää täysillä mukana. Nähdään Tangoilla!

Katri Ylander

laulaja, Idols-kisan kakkonen 2005

1. Olen lähtenyt suurella innolla ja mielenkiinnolla mukaan. Saan kuulla uusien kykyjen taitoa ja intoa ja olla tsemppaamassa. On haasteellista tehdä valintoja ja vertailla.

2. Olen katsonut kilpailijoiden laulupätkiä karsintavideon lisäksi, myös kilpailijoiden itsensä kertomina tietoja mm. heidän mahdollisesta aiemmasta laulutaustastaan.

3. Vaaditaan sekä laulutaitoa, että laulajan kontaktia yleisöön, läsnäoloa laulussa ja esiintymishetkessä. Uskallusta rohkeasti olla auki ihmisten edessä. Jos laulajassa osuu kohdalleen ”se jokin” kokonaisuutena, se kiinnittää huomion. Tunteen kuulee laulusta läpi.

4. Artisteille: jännittäminen kuuluu asiaan. Anna sen toimia polttoaineena. Yritä nauttia, olla oma itsesi ja olla läsnä yleisön kanssa. Mieti, mitä laulat ja mitä haluat esiintymiselläsi välittää. Jos jatkopaikkaa ei tule, jatka laulamista ja hae vaikka uudelleen ensi vuonna, kaikki kilpailukokemukset ja esiintymiset ovat tärkeitä. 

Yleisölle: kannustetaan artisteja ja ollaan heidän puolellaan, nautitaan musiikista kokoontumalla yhteisen asian ympärille.

Marco Bjurström

koreografi, ohjaaja, tanssinopettaja, viestintäkouluttaja

 1. Hyvällä mielellä ja kiinnostuneena. Kisa on hieman eri mallinen tänä vuonna. On kiva olla mukana kehittämässä tangokisaa laulukilpailun suuntaan.
 2. En halua tutustua osallistujiin etukäteen, ettei tule ennakkoajatuksia. Pääasia on esiintyminen ja kommunikointi yleisön kanssa. Minulle on harkittu ja tarkoituksellinen asia, että seuraan vain live-esiintymisiä.
 3. Se vaatii hirveän paljon asioita. Pitää olla taitava musiikissa, tekninen osaaminen on tärkeää. Kuninkaallisuus on myös viihdyttäjän työtä ja vaatii monipuolisuutta. Luontevuus näyttämöllä on tärkeää, se vaatii hermojen hallintaa, kykyä rentoutua ja ottaa siitä hetkestä kiinni missä on. Sosiaaliset taidot ovat hirvittävän merkityksellisiä.
 4. Ei pidä yrittää kopioida ketään. Pitää luottaa persoonaansa ja ääneensä. Nuoren ei tarvitse yrittää olla keski-ikäinen parikymppisenä. Yleisöltä vaaditaan samoja asioita. Tangolaseja ei kannata pitää silmillä, eikä etsiä kuninkaallisista sitä muottia mitä tuhannen vuoden ajan on ollut. Pitää katsoa eteenpäin. Kun laulajia putoaa kisasta pois, on hyvä, että heillä on puolustajansa. Se on artistille tärkeää.

Antti Ketonen

laulaja

 1. Olen erittäin otettu, että minua kysyttiin valitsemaan uusia kuninkaallisia. Fiilikset on erittäin hyvät.
 2. Nyt on jo kahdet karsinnat suoritettu, joten olen ehtinyt jo tutustua kilpailijoihin. Mahtavia laulajia on osallistunut kisaan ja siitä tulee erittäin kovatasoinen. Valmistun laulunopettajaksi Complete Vocal Institutesta Kööpenhaminasta ja on jo tämän vuoksi ollut tosi makeeta olla tuomaroimassa. Olen luvannut antaa jokaiselle halukkaalle finalistille laulutunteja ennen Tangomarkkinoita.
 3. Koko paketti ratkaisee. Isossa roolissa ovat laulu, esiintyminen ja yleisön kanssa vuorovaikutus.
 4. On tulossa huikea kisa. Mielenkiinnolla odotan, ketkä ovat seuraavat tangokuninkaalliset, jotka pääsemme valitsemaan.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (2 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset