Article image
Toni Tuomisen ja Jenny Lammin pitkäaikainen haave on käymässä toteen. Oman kodin rakentaminen Alahärmän uudelle Kantolan asuntoalueelle päästään aloittamaan ensi vuonna.
Kaupallinen yhteistyö

15.10.2021
Koti ja asuminen

Paluumuutto on yhteinen unelmamme

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: Jenna Koivisto

Toni Tuominen ja Jenny Lammi muuttivat opiskelujen perässä välillä muualle, mutta yhteinen tavoite ja unelma oli aina selvä. Sitten kun oman talon rakentaminen on ajankohtaista, palataan takaisin Alahärmään.

Alahärmässä jo pitkään odotetut Kantolan alueen tontit tulevat myyntiin 26.10. Toni Tuominen ja Jenny Lammi aikovat olla ensimmäisten joukossa, kun tontteja aletaan jakamaan. Aluetta ei ole turhaan kehuttu Härmän Vegasiksi. Tulevilla asukkailla on kaikki huvitukset lähellä, sillä Kantola sijoittuu sekä PowerParkin raviurheilukeskuksen että huvipuiston naapuriin, valtatie 19 länsipuolelle.

Takaisin kotiin

Tuominen on kotoisin Alahärmästä kuin myös avopuoliso Jenny Lammi. Opiskelut veivät nuorenparin neljäksi vuodeksi Kuopioon.

– Minun kotopaikkani on Knuuttilanraitilla Voltissa, missä isälläni on ollut pieni maatila. Kun on saanut kasvaa nuoruutensa maalla, niin kyllä se veri vain vetää tänne takaisin. Ja nykyäänhän tämä on sellainen sopiva sekoitus maaseutua ja kaupunkia, Tuominen sanoo.

Kuopiossa Tuominen opiskeli rakennusinsinööriksi ja Jenny farmaseutiksi.

– Kuopiossa ihmiset olivat juuri sellaisia lupsakoita, kuin aina sanotaankin. Saimme paljon uusia kavereita ja viihdyimme hyvin. Tarkoituksenamme oli kuitenkin alusta asti, että palaamme tänne takaisin, Tuominen kertoo.

Jenny Lammi ja Toni Tuominen

Opintojen jälkeen nuoripari asettui muutamaksi vuodeksi Seinäjoelle.

– Hankimme alkuun rivitaloasunnon Seinäjoelta. Ajatuksena oli kuitenkin aina, että kun rakentamaan aletaan, niin sitten palataan Härmään, Tuominen sanoo.

Kantola oli tähtäimessä jo pitkään

Rakentamaan pääsemistä ehdittiin jo hieman odottaakin.

– Viime vuonna aloimme jo kysellä Kantolan tonttien perään. Kyllä tätä odotettu on ja meillä oli haaveena päästä aloittamaan rakentaminen jo vaikka tänä vuonna, Tuominen kertoo.

Kantola Alahärmä

Työt ovat tuoneet Tuomista jo kohta vuoden verran Kauhavalle, sillä hän toimii työnjohtajana Kauhavan uuden hyvinvointikeskuksen rakennusurakassa.

– Olen asennoitunut niin että töitä tehdään siellä missä niitä on ja voi hyvin olla, että välillä pitää ajaa kauemmaksikin. Kantolan sijainti lähellä valtatietä onkin hyvä, siitä on molempien hyvä lähteä töihin.

Kantola tarjoaa mukavan kokoisia tontteja

Tuominen ja Lammi antavat arvoa myös sille, että molempien vanhemmat asuvat Alahärmässä.

– Kyllähän se ratkaisee, että täällä on perhettä ja kavereita lähellä. On sitä tukiverkkoa ympärillä, Tuominen miettii.

Kantolassa viehätti myös tonttikoot. Uusi asuntoalue nousee entisen Peikkometsän alueelle.

– Täällä tontit ovat mukavan kokoisia, vähän isompia kuin normaalisti. Löytyy vähän korkeusvaihteluakin ja alueena Kantola on metsäinen ja suojainen. Ja mukavalla paikkaa, tästä ei ole pitkä matka oikein mihinkään. Koulut, kaupat ja palvelut ovat kaikki kävelymatkan päässä, Tuominen listaa.

Kantola Alahärmä
Kantolassa kaikki palvelut ovat kävelymatkan päässä. Kouluun pääsee kulkemaan turvallisesti Myllärintien alikulun kautta. Myös hyvät lenkkimaastot ja pururata löytyvät läheltä. Kuva: Kauhavan kaupunki.

Alahärmään valmistuu uusi Kirkonkylän koulu vuonna 2023. Samasta pihapiiristä löytyy myös Härmän lukio.

Tuominen ja Lammi tunnustavat, että kotiinpaluu tuntuu juhlalliselta.

– Kotiinpaluu on ollut meille sellainen yhteinen haave aina. Ei sitä välillä ehtinyt niin paljoa edes ajatella, kun oli päällekkäin niin paljon kaikkea. Ensin oli opiskelut ja sitten piti saada töitä ja onneksi olemme molemmat saaneetkin. Mutta onhan tämä nyt mahtava asia, että nyt on mahdollisuus päästä rakentamaan ja elämäntilanne on nyt sellainen, että pystytään muuttamaan, Tuominen iloitsee.

– Ja kun on lähtenyt lukemaan itseään rakennusinsinööriksi, niin kyllä se on ollut ajatuksissa aina, että itsellekin pitää tupa saada tehtyä. Saa sitten tehdä oman näköisensä, Tuominen lisää.

Toni Tuominen ja Jenny Lammi RoadHouse PowerPark
Kauppahallimainen Road Housen ostoskeskus tulee olemaan Tuomisen ja Lammin lähikauppa.

Täällä on palvelut elokuvateatterista karting-rataan ja ravintoloihin, ja silti täysin oma rauhansa.

Paikka katseltuna

Suosikkitonttikin on jo katseltuna.

– On meillä sieltä vaihtoehtoja jo katseltuna. Kyllä me ensimmäisten joukossa aiomme olla varauksia tekemässä. Toivottavasti saadaan sellainen, mistä olemme haaveilleet, Tuominen paljastaa.

Kiviä on käyty potkimassa alueella jo useammankin kerran.

– Onhan siellä tullut pyörittyä. Olen piirtänyt karttaohjelmaan tontit, että näkee missä tonttien rajat kulkevat ja minkä näköisiä tontit ovat luonnossa. Ettei tarvitse aivan sikaa säkissä ostaa, Tuominen nauraa.
Tulevasta kodista on tehty jo useampiakin luonnoksia.

– Tilatarpeet olemme miettineet, mutta oikeastaan sitten vasta pääsen piirtämään lopullisia kuvia, kun tontti ratkeaa. Tontin ilmansuunnat vaikuttavat siihen, minne reunalle tonttia rakentaa, joten talon muotoa joutuu varmastikin vähän pyörittelemään. Tontin varauksen jälkeen täytyy pikaisesti aloittaa suunnittelu, jotta ensi vuonna päästään rakentamaan.

RoadHouse Powerpark

Rakentamisen aloittaminen tietää Tuomiselle töitä myös omalla työmaalla.

– Rakennuskustannukset ovat lähteneet tänä vuonna markkinatilanteiden vuoksi ylöspäin, joten talopakettienkin hinnat ovat nousseet. Aika paljon yritetään tehdä itse alusta lähtien, Tuominen toteaa.

Työjärjestys on selvä.

– Ensin talo ja sen jälkeen piha. Ja kyllähän se nyt autotalli pitää laittaa, jossa saa sitten värkätä ja pihasaunakin mahdollisesti jossain vaiheessa.

Piha saa jäädä ainakin alkuun luonnontilaiseksi.

– Nämä ovat niin isoja tontteja, että näihin saa väistämättäkin jäämään myös metsäistä kohtaa, Tuominen iloitsee.

Talon väriä ei ole vielä päätetty.

– Sen saa Jenny sitten päättää.

Kantolan asuntoalue Alahärmä
Miltä kuulostaisi koti huvipuiston naapurissa? Kantolassa se on mahdollista.

Täällä on tilaa

Härmään muutossa Tuominen haaveilee myös vanhojen harrastustensa aktivoimisesta.

– Nämä opiskelu- ja työvuodet ovat olleet niin hektisiä, että harrastukset ovat vähän jääneet taka-alalle, mutta toivon että Härmään muutettuamme pääsisin mahdollisesti jatkamaan lentopallon parissa jollain muotoa, Tuominen kertoo.

Urheilu eri muodoissaan ja etenkin sulkapallo on myös pariskunnan yhteinen harrastus, ja he iloitsevatkin Alahärmään juuri valmistuneesta uudesta liikuntakeskuksesta, Härmä Areenasta.

Kaikkein eniten pariskunta kuitenkin odottaa pääsyä maaseudun rauhaan.

– Härmässä pystyy olemaan omassa rauhassa, pois kaupungin vilskeestä. On avaraa ja enemmän tilaa. Alahärmä on vähän sellainen sekoitus, täällä on kaupungin palvelut elokuvateatterista karting-rataan ja ravintoloihin, ja silti täysin oma rauhansa, Tuominen päättää.

-Ja kyllä ne Kuopion kaveritkin tulevat sitten kylään ja huvipuistoon. Tykkäävät käydä täällä Pohjanmaalla, Tuominen lisää.

Häiden suunnittelu on odottanut vielä vuoroaan koronan vuoksi, mutta lähitulevaisuudessa siintää myös kunnon härmäläiset häät.

Kantola
Paraspaikka.fi

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.7/5 - (23 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset