Article image
Lakeuslife-tähdet Emma Kivikangas ja Pauli Laakso ovat mukana Kauhavan kaupungin osastolla kevään Pytinki-messuilla. Messut järjestetään 1.-2.4. Seinäjoki Areenalla.
Kaupallinen yhteistyö

24.03.2022
Koti ja asuminen

Lakeuslife-tähdet Emma ja Pauli etsivät tonttia

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: Pauli Laakso

Ylen syksyllä esittämä Lakeuslife-sarja kertoi kunnianhimoisista ja rohkeista nuorista, joilla ei ole aikomustakaan lähteä maaseudulta. He kokevat, että täällä heillä on kaikki mahdollisuudet tehdä elämästään juuri sellaista kuin he itse haluavat. Maaseudulle haaveilevia tai palaavia onkin yhä enemmän.

Lakeuslife seurasi parikymppisten kauhavalaisnuorten Laurin, Emman ja Paulin sekä Jepualla asuvan Kristiinan elämää vuoden ajan. Sarjan pääpari Emma Kivikangas ja Pauli Laakso kertoivat talonrakennushaaveistaan jo ohjelmassa ja nyt tontin etsintä on käynnissä toden teolla. Emma valmistuu tänä keväänä tradenomiksi ja Paulia pitää kiireisenä niin oma yritystoiminta, kuin työt isän kuljetusyrityksessä.

Kaksi vaihtoehtoa

Emmalla ja Paulilla on kaksi vaihtoehtoa, tai oikeastaan kolme. Pauli on kotoisin Alahärmän Anttilan kylästä ja isän maista olisi lohkottavissa mukava tontti myös nuorelleparille. Myös Alahärmään kaavoitettu uusi Kantolan asuinalue kiinnostaa. Uudehkon omakotitalon ostaminen olisi myös mahdollista, mutta sellaisia ei tahdo olla myynnissä.

– Ehkä se on hyväkin merkki, täällä ei ole niin paljon avioeroja, Pauli tuumaa.

Kyllä tännekin hyvin talli mahtuisi, Kantolan tonttivaihtoehtoja katsastamassa ollut Pauli esitteli.

Palataan siis tonttivaihtoehtoihin. Emma lämpenee asuinpaikkana Alahärmälle, vaikka onkin Kauhavalta kotoisin.

– Ennen yhteiseen kotiin muuttoa asuimme vuoroin minun kotonani ja vuoroin Paulin isän vintillä. Siellä sitä on lankkuportailla istuttu ja syöty mansikkajäätelöä monena kesänä, katsottu maisemaa ja haaveiltu, Emma kertoo.

Anttilaan vetää myös yritystoiminta.

– Siellä on Paulin isän kuljetusyritystoiminta ja vankka pohja perheyrittämiselle, Emma pohtii.

Pisteitä kerää myös läheltä löytyvä ihana uimapaikka.

Paulia yhdistää isänsä Mika Laakson kanssa perheyrityksessä työskentelyn lisäksi myös kiinnostus autojen laitteluun.

Huvivaltion naapuriin

Myös lähempänä Alahärmän keskustaa sijaitseva Kantola houkuttaa.

– Kantola olisi lähellä koulukeskusta, kylää ja kaikkia palveluita. Ja siitä olisi hyvä mennä metsään, kun Haaruksen uusi retkeilyreitistö on siinä lähellä. Ja jokkisrata, intohimoisesti jokkista harrastava Pauli pohtii.

Myös tonttien koot ovat iso plussa.

– Siellä on aivan ihania, metsäisiä tontteja. Ja hyvän kokoisia! Mitä kauemmaksi metsänrantaa mennään ja samalla sitä minun sydänmaisemaani, niin sitä isompia siellä on tontit. Ja lasten olisi kyllä tosi näppärä kulkea sieltä kouluun, Emma sanoo.

Emma haaveissa siintää omakotitalo, jossa olisi korkeat huoneet joihin valo oikein tulvisi sisälle isoista maisemaikkunoista.

Kouluihin on panostettu Kauhavalla paljon ja myös Alahärmän koulukeskus uudistuu ensi vuoden aikaan.

– Kantolasta olisi kyllä nätty kulkea töihinkin, kun se on niin lähellä päätietä, Pauli myöntää.

Kantolan vieressä on myös Suomen parhaaksi huvipuistoksi tituleerattu PowerPark, jossa Pauli kertoo olleensa kesätöissä teini-ikäisenä.

– Ja nythän me käydään siellä joka kesä huvikauden päättäjäisissä, se on aivan traditio jo, Pauli sanoo.

Katso kuvakarusellin kuvat Kantolan uudesta asuinalueesta Alahärmässä!

Koti on tärkeä

Vaikkei tonttikauppoja ole vielä tehtykään, se on kuitenkin päätetty, että Härmään jäädään.

– Täällä on niin turvallista, ei tarvitse pelätä. Ja jos tenaviakin ajattelee, niin täällä niiden on tosi hyvä kasvaa, Emma lisää.

Talo aiotaan rakentaa vain kerran. Senkin takia se pitää niin tarkasti miettiä. Se on sitten loppuelämän koti, Emma sanoo.

Emma kertoo olevansa kotihiiri. Sen mitä kiireiltään ehtii, sillä sen lisäksi, että Emma opiskelee ja työskentelee päivisin POP Pankissa palveluneuvojana, kalenteria täyttävät luottamustoimet Kauhavan kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa sekä eri toimikunnissa. Lisäkiireitä tuovat paikka Kuntayhtymä Kaksineuvoisen hallituksessa sekä tänä vuonna alkaneet maakuntavaltuuston tehtävät.

– Mutta kotona ollessani rentoudun. Tykkään sisustaa, laittaa ruokaa ja leipoa, Emma kertoo.

Paulia työt vievät välillä ympäri Suomea, samoin autourheiluharrastus. Jokkiksessa ovat mukana myös Emman isä ja veli.

– Se on meillä koko perheen yhteinen harrastus, Emma sanoo.

Eri yhteistyökumppanit ovat kiinnostuneita talomme rakennusaikeista ja odottavat innolla, että pääsevät mukaan projektiin. Tästä tulee varmasti meidän kaikkien yhteinen juttu, kun on sen aika, Pauli kertoo.

Perheyrityksessä kuorma-autoa ajavan Paulin päivät kuluvat vasikkoja maitotiloilta keräillen ja vieden niitä kasvattamoihin. Illat täyttää oma yritystoiminta. Jo kahdeksan vuotta Phoolivlog-nimellä Youtubea tehnyt Pauli tekee video- ja somemarkkinointia myös yrityksille.

Yrittämisen kannalta Härmänseutu ja Kauhava ovat Paulin mielestä parasta mahdollista seutua.

– Täällä on paljon elinvoimaisia yrityksiä ja tästä on lyhyt myös Seinäjoelle, Vaasaan, Pietarsaareen ja Kokkolaan, Pauli sanoo.

Tilaa harrastuksille ja yritystoiminnalle

Talon lisäksi Emma haaveilee omasta kasvihuoneesta ja kasvimaasta, Pauli tallista.

Kummallekin on selvää, että koti tulee olemaan myös tulevaisuudessa työpaikka. Pihapiiriin pitäisi mahtua myös toimistotilat ja pakkaamo, sillä nykyisessä rivitalokodissa Paulin Röis-tuotemerkin varastot valtaavat jo olohuonettakin.

– Ja tallista tehdään sitten kunnon kokoinen! Emma saa valita aivan sellaisen sohvan kuin haluaa mutta kompressorista päätän minä, Pauli sanoo.

Paras paikka

Omakotitontteja Huutokaupat.com -palvelussa

Kauhavan kaupunki myy ilman pohjahintaa neljä upeaa omakotitonttia Huutokaupat.com -palvelussa, yhden tontin jokaisesta kaupunginosasta.

Tontit ovat huudettavissa Huutokaupat.com -palvelussa 19.4.2022 klo 18 saakka (tai 3 minuuttia viimeisen tarjouksen jälkeen).

www.kauhava.fi/huutokaupat

Kantolan asuinalue Alahärmä

Kantolan uusi asuinalue

Kantolan uusi asuinalue rakentuu metsäiselle ja rauhalliselle alueelle Huvivaltio PowerParkin läheisyyteen.

Täällä ei tonttikoossa nuukailla ja rakentaminen on joustavaa! Katso vapaana olevat tontit alla olevasta kartasta.

Kantola tontit Alahärmä

Emman ja Paulin vinkit Alahärmään

Tervetuloa Alahärmään! Lakeuslife Emma ja Pauli vinkkaavat lempipaikoistaan.

Haaruksen retkeilyreitistö

  • Mukavia reittejä niin maastopyöräilyyn, kävelyyn, lumikenkäilyyn kuin hiihtoonkin. Haaruksesta löytyy myös hyvä hiekkapohjainen uimaranta. Silloin tällöin myös avantouinti- ja saunomismahdollisuus ja retkeilijöitä ilahduttava pop-up vohvelikahvila.

Huhtamäen koulun pururata ja laavu

  • Tänne mennään yhä uudestaan ja uudestaan. Tosi hieno paikka ja hienot näkymät Hunurijärvelle.

Köykkäri

  • Hienoa ja kuvauksellista lakeusmaisemaa, on lakiaa ja joenrantaa. Täältä löytyy monesti Lakeuslife-sarjassakin esiintynyt talli, jossa Pauli rakentelee autoja yhdessä Alarannan Jonin kanssa. Myös suuri osa Paulin videoista syntyy täällä.

Hyvät harrastusmahdollisuudet

  • Täällä on ihan mahtavaa, että joka harrastukseen löytyy oma aktiivinen seuransa. Se on sitten vain omasta aktiivisuudesta kiinni, että etsit sopivan seuran ja lähdet mukaan toimintaan. Ei tule aika pitkäksi!

Kylät

  • Maaseudulla meitä viehättävät myös kylät. Eri kyläyhdistysten toimintaa kannattaa seurata, sillä ne järjestävät monenlaisia mielenkiintoisia tapahtumia. Tärkeää on myös se vahva yhteisöllisyydentunne, mikä täällä on.

Katso LAKEUSlife Yle Areenasta

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.9/5 - (11 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset