Article image
Kuortaneen Säästöpankkisäätiön avustus näkyy muun muassa Kyrkösjärven laavulla ja liikuntareitillä.
29.06.2023
Tapahtumat ja matkailu

Kruunun arvoiset kavaljeerit

Teksti: Minna Saloranta
Kuvat: Matti Hautalahti

Tangomarkkinoita ei rakenneta ilman kavaljeereja. Laajassa ja monipuolisessa kumppaniverkostossa on sekä paikallisia että valtakunnallisia toimijoita.

Tangomarkkinoiden toimitusjohtaja Pasi Ojala pitää tavoitteena pitkäjänteistä yhteistyötä, joka on hyödyksi molemmille.

– Jokaisen kanssa pyritään keksimään räätälöityjä juttuja. Kaikki yhteistyökumppanit ovat tärkeitä, ja kaikilla on tapahtuman kannalta merkitys. Ilman heitä ei tapahtumaa olisi.

Lisäksi tänäkin vuonna toistakymmentä seuraa kerää varoja Tangomarkkinoilla muun muassa leirintäalueita pyörittäen.

Alueen Säästöpankkisäätiöt mukana

Kuortaneen Säästöpankkisäätiö ja Töysän Säästöpankkisäätiö aloittivat viime vuonna kolmivuotisen yhteistyön Tango- ja viihdemusiikin edistämisyhdistyksen kanssa. Jo aiemmin molemmat säätiöt ovat tukeneet oheistapahtumia.

Töysän Säästöpankkisäätiö, Seinäjoen lentoasema
Yksi Töysän Säästöpankkisäätiön suurista tukikohteista on tällä hetkellä Seinäjoen Lentoaseman toiminnan ylläpito.

– Säätiöidemme perustehtäviä on alueen elinvoimaisuuden tukeminen ja kehittäminen. Näemme, että Tangomarkkinat on varsin merkittävä juttu alueellisesti. Se on pohjalaisten ja koko maankin kesätapahtuma, joka kerää väen samalle kirkolle, sanoo Kuortaneen Säästöpankkisäätiön puheenjohtaja Simo Haarajärvi.

Toivottavasti paikallisetkin lähtevät liikkeelle. Ohjelmaa on kyllä kaikille.

Aino Lamminmäki

– Jokainen kävijä jättää rahaa alueellemme, mikä tukee koko palvelu- ja matkailuelinkeinoa, kauppaa ja seurojen vapaaehtoistoimintaa. Haluamme olla turvaamassa, että tämä perinne jatkuu. Koronan jälkeen näkyvyyden saaminen on erittäin tärkeää, sanoo Töysän Säästöpankkisäätiön puheenjohtaja Aino Lamminmäki.

Haarajärvi uskoo, että on haastavaa rakentaa tapahtumaa, kun aina toivotaan uutta, mutta silti pitäisi tuntua tutulta ja turvalliselta. Lamminmäki antaakin tunnustusta sille, miten tapahtuman eteen jaksetaan tehdä työtä kehityshakuisesti.

Kuortaneen Säästöpankkisäätiön avustus näkyy muun muassa Kyrkösjärven laavulla ja liikuntareitillä. Kuva: Jukka Sysilammen arkisto

– Tämän tyyppisiä hakemuksia, joissa on tehty ajatustyötä eteenpäin, kaipaan muiltakin lisää. Tangomarkkinoilla on positiivinen hönkä.

Säätiöiden tuki monessa mukana

Kuortaneen ja Töysän Säästöpankkisäätiöt ovat mukana lukemattoman monien eteläpohjalaisten arjessa, sillä niiden taloudellinen tuki mahdollistaa monenlaista toimintaa, kehitystä, harrastusta ja tapahtumaa.

Töysän säästöpankkisäätiö
SeAMKiin perustettu Töysän Säästöpankkisäätiön tutkimusrahasto jakoi viimeksi kesäkuun alussa merkittävän rahoituksen maakunnan yrityksien kilpailukykyä ja maakunnan hyvinvointia edistäviin tutkimushankkeisiin. Kuvassa vasemmalta säätiön puheenjohtaja Aino Lamminmäki, OmaSP:n toimitusjohtaja Pasi Sydänlammi sekä lahjoitusta vastaanottamassa SeAMKin rehtori Jaakko Hallila ja vararehtori Elina Varamäki. Kuva: SeAMKin kuva-arkisto

Kuortaneen Säästöpankkisäätiö tuki viime vuonna noin sataa yhdistystä ja toimijaa yhteensä 400 000 eurolla. Töysän Säästöpankkisäätiö jakoi alueellaan 430 000 euroa. Sekä vuosittain jaettavat summat että hakemusten määrä ovat molempien mukaan kasvaneet. Tyytyväinen tuen saaja on heidän mielestään parasta palautetta.

– Hakemuksista välittyy kuva alueen aktiivisuudesta. Onneksi sellaista on. On myös hienoa nähdä ihmisten into tehdä kökällä, kun avustuksella saadaan hankittua tarvikkeet. Sekin näkyy, että kunnat eivät enää pysty tukemaan järjestöjen toimintaa kuten ennen, sanoo Lamminmäki.

– Hämmästyttävää on nähdä, kuinka paljon on yhdistyksiä, seuroja ja muita yhteisöjä. Koronavuosien jälkeen toiminta on palautumassa entiseen malliin ja ehkäpä vähän siitä ylikin. Aina on kuitenkin tilaa uusille ja uudenlaisille hakemuksille, kannustaa Haarajärvi.

Kyrkösjärven liikuntareitin liikkujat voivat nauttia Kuortaneen Säästöpankkisäätiön tuella rakennetuista puitteista muun muassa uudella laavulla. Järvilaavun vihkiäisissä nauhaa leikkaamassa liikuntatoimenjohtaja Jari Mäkelä (vas), Lakeuden Ladun ja Polun Esko Vieri ja Kuortaneen Säästöpankkisäätiön Jukka Sysilampi. Katso kuvakarusellin kuvat! Kuvat: Jukka Sysilammen arkisto

Jokainen hanke hakijalleen tärkeä

Lamminmäki ja Haarajärvi tietävät, että jokainen kohde on hakijalleen tärkeä. Nuoriin panostetaan paljon molemmissa säätiöissä.

– Yksi kohde, jonka tärkeyden tunnen sydämessäni, on tutkimusrahastomme, joka kehittää SeAMKissa Etelä-Pohjanmaan painopistealueita, sanoo Lamminmäki.

– Meillä yksi merkittävimmistä kohteista oli viime vuonna kehityshanke ihmisen suorituskyvyn ja hyvinvoinnin mittaamisen menetelmistä Kuortaneen urheiluopistosäätiön kanssa, kertoo Haarajärvi.

Yhdessä säätiöt rahoittavat tällä hetkellä isolla panoksella muun muassa Pohjanmaan Liikunnan ja Urheilun (PLU) digitaalisen sisällön tuotannon studion toteuttamista.

Seinäjoen Tangomarkkinoiden yhteiskumppanit:

Pääyhteistyökumppanit

 • Seinäjoen Energia
 • Eepee
 • Oma Säästöpankki
 • Kuortaneen Säästöpankkisäätiö/Töysän Säästöpankkisäätiö
 • Seinäjoen kaupunki
 • Wasaline
 • Vantaan kaupunki
 • Ilkka-Pohjalainen
 • Atria
 • Kouvolan Lakritsi

Muut yhteistyökumppanit

 • Seinäjoki Areena
 • I-Print
 • Seura
 • Hymy
 • Sevas Kodit
 • Sedu
 • Gramofoni
 • Radio Pooki
 • Team SimiSami
 • Teosto
 • Piiri
 • TapahtumaTV Eveo
 • Semio
 • J. Rintajouppi
 • Keskustaksi
Timo Nisula Kouvolan Lakritsi
Tangot on aina ollut iso tapahtuma Seinäjoella, ja sitä sen pitää olla vielä 50 vuoden päästäkin, sanoo yhteistyökumppaniksi tänä vuonna lähteneen Kouvolan Lakritsin veturi Timo Nisula. Kuva: Antti Karppinen.

Tango ja laku ne yhteen sopii

Mitä yhteistä on tangolla ja lakritsilla?

– Intohimo, vastaa Timo Nisula – lakutehtailija nimestään huolimatta.

Kouvolan Lakritsi on tänä vuonna yksi Tangomarkkinoiden pääyhteistyökumppaneista. Kumppanuus on luontevaa, sillä jokaisesta lakupalasta löytyy murunen Etelä-Pohjanmaata. Siitä ei pääse mihinkään, kun yrittäjä on kotoisin Nurmosta.

Lakutehtailijan yrittäjyyden juuret ovat puolestaan legendaarisessa Tuppiksessa Seinäjoella. Se oli hänen isänsä perustama antikvariaatti, josta sai kaikkea jännää.

Yrittämistä hyvällä maulla

Nisula on aiemmalla urallaan lanseerannut markkinoille kymmeniä brändejä. Lakutehtaan ohjaksiin vuonna 2008 astuessaan hän päätti, että siitä tehdään jotain elämää suurempaa. Työssä on tarvittu eteläpohjalaista asennetta ja otetta.

Mahtavasta tuotteesta on tullut design-vientituote ja gourmet-ruoanvalmistuote. Markkinat ja vienti ovat rajussa kasvussa. Tuote on voittanut kolmena perättäisenä vuonna maailman parhaan lakritsin tittelin. Nimitys on kuitenkin jälkijunassa, sillä oikeasti kyseessä on universumin paras laku.

Ai kuinka niin universumin paras? No, tuskin tuota tarvitsee Avaruuden pääkaupungissa selittää.

Hänelle on tärkeää, että yrityksestä jää ihmisille hyvä maku. Kouvolan Lakritsi on hyvien puolella, tekee hyvää ja kokeilee innokkaasti uutta. Mutta lakritsin reseptiin ei kajota.

– Se on juuri 60-luvulla päivitetty.

Sydämillä mukana Tangoilla

Tangomarkkinoille lähtee Kouvolasta laatikoittain lakusydämiä jaettavaksi. Lakua voi myös ostaa Jymy-Jusseilta, jonka nuorisotoiminnalle tuotto menee.

– Tangomarkkinat on ikoninen juttu. Siksi päätimme tulla sinne. Tangot on hyvän mielen tapahtuma, jonka tyyppisiä ei juurikaan ole muita.

Nisulalle itselleen Tangot on tärkeä kohtauspaikka.

– Siellä näkee taatusti kaverit, joita ei muuten koskaan tapaa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (1 vote)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset