Timo Mäkinen nimettiin Härmän Kylpylän ravintolatoimen kehitysjohtajaksi
Härmän Kylpylä palkkasi paikallisen huippukokin ravintolatoimen kehitysjohtajaksi. Pesti on täysin uusi, mutta koko maakunnan yhteiseksi hyvinvointikeitaaksi tähtäävä kylpylä koki tarvitsevansa sitä.
Tehtävään valittu Timo Mäkinen omaa monipuolisen ja mielenkiintoisen työhistorian. Mäkinen on toiminut keittiömestarina, lounas- ja catering-yrittäjänä sekä viimeisimpänä elintarviketeollisuuden tuotekehityksen parissa.
Työt Härmän Kylpylällä Mäkinen aloitti ensimmäisen kerran jo 16-vuotiaana.
– Laitoin täällä ensimmäistä kertaa astianpesukoneet pyörimään 16-vuotiaana kesätyöntekijänä. Armeijan jälkeen aloitin keittiöllä jo vakituisena ja tämähän oli niin mahtava talo, että sain suorittaa kaikki opiskelunikin opintovapaina täältä käsin, Mäkinen kertoo.
Keittiömestariopinnot veivät välillä Tampereelle ja Helsinkiin ja erikoistumisopinnot vielä Ouluunkin, mutta Ylihärmä on pysynyt aina Mäkisen kotipaikkana.
Yrittäjyys tuli suunnittelematta
Mäkinen viihtyi kylpylähotellin keittiömestarina aina vuoteen 2004 saakka. Sitten tuli aika kokeilla jotain muuta. Lehtiuutinen Härmän Sepässä lopettaneesta lounaskahvilasta vei Mäkisen ikään kuin vahingossa yrittäjäksi.
– Minulta alettiin kysellä, että enkö alkaisi siihen jatkajaksi ja niin sitten heittäydyin yrittäjyyteen. Se lähtikin sitten niin hyvällä laululla liikenteeseen, että noin neljä vuotta siitä yritys laajeni niin että meillä oli Lounasravintola ja 4 henkilöstöravintolaa paikallisissa tehtaissa. Teimme kahdeksan hengen porukalla 600-700 lounasta päivässä sekä juhla-, kokous- ja catering-palveluita, Mäkinen kertoo.
Hyppy tuotekehityksen puolelle
Yrittäjävaihe jäi taakse 2014, kun paikallinen elintarvikevalmistaja Domretor otti yhteyttä. Työt Domretorilla alkoivat tuotantopäällikkönä ja jatkuivat tuotekehityspäällikön roolissa.
– Teimme teollisuuden alihankkijana valmisruokatuotteita ja komponentteja monelle toimijalle, Mäkinen kertoo.
Mieleen on jäänyt erityisesti premium-luokan Mestari Forsman sekä Olo-valmisruokasarjojen ja Härkiksen kehitystyöt yhdessä kollegojen kanssa.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.Golfkentältä kylpylään
Mäkinen viihtyi ruokateollisuuden parissa, mutta sitten golfkentällä alkoi tapahtua. Härmän Kylpylän toimitusjohtaja Jan-Erik Hagfors kysyi Mäkiseltä golfinpeluun lomassa, voisiko Mäkinen ajatella palaavansa kylpylälle töihin.
– En oikein sanonut siihen mitään, kun ensimmäisen kerran toukokuussa asiasta keskusteltiin, Mäkinen muistelee.
– Myöhemmin Hagfors esitti speksit ja siinä vaiheessa minäkin kiinnostuin. Ajattelin, että olisipa kiva tulla taas ihmisten ilmoille ja nimenomaan tähän taloon, koska täällä on tosi kiva ja ammattitaitoinen porukka, Mäkinen sanoo.
Päätös on tuntunut oikealta.
– Ihan niin kuin olisin kotona, vaikka olen työpaikalla, Mäkinen iloitsee.
Korona tyhjensi parkkipaikat
Vaikka Mäkinen ehti olla välillä muualla töissä peräti 19 vuotta, Härmän Kylpylä on pysynyt Mäkiselle tärkeänä paikkana. Ensimmäinen koronakesä jäi mieleen siitä, kuinka ohiajaessa tuntui kamalalta nähdä lähes tyhjät parkkipaikat.
– Nyt tulee taas hieno fiilis, kun piha on täynnä autoja, Mäkinen sanoo.
Mäkinen haluaa uudessa pestissään ennen kaikkea olla tukemassa henkilöstöä.
– Nyt pitää saada koronavuosien jälkeen palautettua henkilöstölle usko omaan tekemiseen, että päästään henkisesti voitolle taas tässä asiassa. Ammattitaitoahan tältä porukalta kyllä löytyy, Mäkinen kuvailee.
Koko maakunnan yhteinen olohuone
Kehitysjohtajan työnsä Mäkinen aikoo aloittaa jalat maassa.
– Pikkuhiljaa edetään. Aion olla paljon läsnä ja luotan siihen, että tässä päästään vielä mukavaan tavoitteeseen. Mäkinen sanoo.
Lähtöasetelma on hyvä.
– Mehän olemme tässä sadan kilometrin säteellä ykköstanssipaikka. Kyllä tässä töitä on, se on ihan satavarma. Mutta brändi on hyvä ja pikaruokapuoli on vähän opettanut paikallisia nuoriakin käymään täällä, Mäkinen jatkaa.
Mäkisen toiveena on, että Härmän Kylpylästä muodostuisi koko maakunnan yhteinen olohuone.
– Olemme juuri uudistaneet sekä a´la carte -listamme että buffet-pöytämme tarjonnan. Olisi hienoa, että perheet tulisivat viettämään tänne aikaa, kylpemään, saunomaan, liikkumaan ja testaamaan ruokiamme, Mäkinen esittelee.
Mäkisen ajatuksena on kerätä asiakaspalautetta ja katsoa prosessia nimenomaan asiakkaan näkökannalta.
– Me voimme olla tyytyväisiä tekemiseemme vasta, kun asiakas tulee meille toisen tai kolmannenkin kerran.
Vähintään yhtä tärkeänä uusi kehitysjohtaja näkee henkilöstötyytyväisyyden.
– Vanha viisaus sanoo, että jos on jonoa takaovella, niin on etuovellakin. Kun henkilökunta puhuu hyvää omasta työpaikastaan, niin ei sen parempaa markkinointia ole olemassakaan, Mäkinen sanoo.
Grillit kuumaksi
Idealistalla on monenlaisia tapahtumia.
– Olen käynyt monta kertaa Pärnun grillifestivaaleilla ja sellaisia haaveilen myös tänne meille. Grillausta, lähipanimoiden tuotteita, käsityöläis- ja ruokakojuja, juustonvalmistajia ja kaikkea, Mäkinen kuvailee.
Ensi kesänä terassilla grillataan.
– Haluan vähän savua, käryä ja näköä terassille. Ensi kesänä siis pystytämme grillit terassille ja kokkaamme siellä BBQ-herkkuja, Mäkinen lupaa.
Ylipäätään Mäkinen näkee tilausta kesätapahtumille, joihin ruoka ja juoma kuuluisivat oleellisesti.
– Aikoinaanhan meillä oli täällä Heinähässäkkä-nimellä kulkeneet heinänseivästyksen SM-kilpailut. Oli ruokaa ja baaria, amerikanrautoja pihan täydeltä ja bändi soittamassa. Pieniäkin tapahtumia pitää vain sitkeästi jatkaa ja jatkaa, niin niistä voi tulla isoja, Mäkinen sanoo.
Jos ei mitään yritä, niin ei mitään saa, Mäkinen tiivistää elämänfilosofiansa.
– Pyrin aina tekemään päätöksiä, nehän ei aina välttämättä ole aina oikeita, mutta sitten vain muutetaan. Joku päätös pitää kuitenkin aina tehdä, muuten asiat jäävät kellumaan, Mäkinen kiteyttää.
Uudessa pestissään Mäkistä mietityttää eniten se, miten keittiöltä pois pysyminen mahtaa onnistua.
– En ole ollut tyyliltäni organisaatiojohtaja, vaan teen mielelläni liikaakin itse. Lisäksi tykkään ruoanlaitosta, joka paikassa. Minulla on paha taipumus, että jos olen vaikka missä rippi- tai ylioppilasjuhlissa, niin huomaan hetken päästä olevani naisten kanssa keittiöllä. Janne lupasi kuitenkin tulla vetämään minut niskasta pihalle, jos niin käy liian usein, Mäkinen nauraa.
Vinkkipuhelin täydessä käynnissä
Mäkisen siirtyminen takaisin Härmän Kylpylään on otettu ilolla vastaan.
– Puhelin on soinut aika tiuhaan ja olen saanut vinkkejä ja ideoita. Se on yllättänyt minut täysin, mutta se tuntuu mukavalta. Juuri eilen yksi tuttu asiakas sanoi minut nähdessään, että sinähän sovit tänne kuin sinappi nakkiin, Mäkinen kertoo.
Ja mikä tärkeintä, siltä Mäkisestä itsestäänkin tuntuu.
Ravintola-alan työntekijöiden riittävyys huolettaa
Mäkistä huolettaa oppilaitosten nykysuuntaus, jossa suuri osa opetuksesta tapahtuu verkko-opintoina sekä työpaikoilla.
– Se on ongelmallista sen vuoksi, että harvoinhan meiltä ravintolatyöntekijöiltä löytyy opettajan ammattitaitoa. Mutta parhaamme teemme ja mielellämme tarjoamme harjoittelupaikkoja, Mäkinen sanoo.
Mäkinen toivoo kuitenkin, että oppilaitoksissa lisättäisiin ammattilaisten toteuttamaa lähiopetusta.
Yhteistyö oppilaitosten kanssa tärkeää
Mäkinen on ollut yhteydessä oppilaitoksiin heti ensimmäisinä työviikkoinaan ja kertonut, kuinka monipuolisen työssäoppimispaikan Härmän Kylpylä pystyy tänä päivänä opiskelijalle tarjoamaan.
– Meillä on täällä niin laaja portfolio. Opiskelija pystyy katsomaan, olisiko hänestä burgerihommiin, pitsanpaistoon, buffettiin vai a´la carteen ja ohjaamme sitten niihin töihin, mitkä häntä eniten kiinnostavat, Mäkinen kuvailee.
Ravintola-ala on menettänyt paljon työntekijöitä koronapandemian vuoksi. Mäkinen ymmärtää alalta lähteneitä.
– Kun on oppinut tässä välillä vaikka teollisuudessa arkitöihin, niin onhan siitä aika vaikea palata lauantai-illan vuoroihin. Siitäkin huolimatta, että ravintolaväki on hyvin sitoutunutta ja yhteishenki on kova.
Opiskelijamääriinkin Mäkinen toivoisi nousua.
-Muistan vielä sen ajan, kun asia oli aivan toisin päin. Opiskelijoita oli niin paljon, etteivät harjoittelupaikat riittäneet. Kun olisikin joku kultainen keskitie, mutta kun aina mennään laidasta laitaan, Mäkinen pohtii.
Lue myös
Enemmän liveä kuin Teamsia
Mäkinen liputtaa live-tapaamisten puolesta.
– Toivon että kaikki yritykset ja yhdistykset lähtevät kokouksissa taas siihen käytäntöön, jossa ne ovat olleet. Pois Teamsista, yhteisen ruokapöydän äärelle. Meillä on todella herkullinen joulubuffet ja jos haluaa varata tilan vain omalle porukalleen, Bankettiin on suunniteltu vielä astetta juhlallisempi joulupöytä, jonka äärelle mahtuu 60 henkilöä.
Lähempänä joulua joululounaalla on luvassa myös elävää musiikkia Katariina Koivusalon tunnelmallisen laulun myötä.
-Siitä on tulossa kiva, rauhallinen jouluruokailu, Mäkinen vinkkaa.