Article image
Härmä Golfin kenttä uudistuu heinäkuussa kun kentälle avataan Suomen ensimmäinen 12-väyläinen puistogolfkenttä. Kuva: Ville Piri.
29.06.2022
Tapahtumat ja matkailu

Suomen ensimmäinen 12 väylän puistogolfkenttä avataan Ylihärmään

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: Ville Piri & Liina Hautanen

12-väyläisen puistogolfkentän kiertämiseen menee vain pari tuntia, joten harrastamaan ehtii hyvin vaikka iltaisin töiden jälkeen. Härmä Golf on uudella kenttätyypillään edelläkävijä koko Suomessa, sillä maailmalla suosituksi noussutta väylämäärää ei löydy meiltä vielä mistään muualta.

Härmä Golfin kenttä muodostui aikaisemmin yhdeksästä väylästä ja täyteen pelikierrokseen kenttä kierrettiin kahteen kertaan. Heinäkuussa valmistuvat kolme uutta väylää laajentavat kentän 12-väyläiseksi kokonaisuudeksi.

– Yhdeksän väylän jälkeen jää usein tunne, että voisihan tässä vähän enemmänkin kiertää, mutta täysi 18 väylän kierros on jo niin pitkä, että siihen pitäisi varata koko päivä. Meille tulee pelaajia ympäri maakuntaa, joten matkatkin ottavat oman aikansa. 12-väyläiset golfkentät ovat yleistyneet etenkin Ruotsissa, Iso-Britanniassa ja USA:ssa ja ajattelimme että se voisi olla sopiva väylämäärä meillekin, Härmä Golfin hallituksen puheenjohtaja Erkki Rintala kertoo.

Erkki Rintala Härmä Golf
Erkki Rintala toimii Härmä Golfin hallituksen puheenjohtajana.

Kentästä ja pelaajien määrästä riippuen 18 väylän kiertäminen kestää reilut neljä tuntia. Yhdeksän väylää kiertää parhaimmillaan puolessatoista ja 12 väylää kahdessa tai kahdessa ja puolessa tunnissa.

Entistä nuoremmat löytäneet golfin

12 väylän kierros on odotettu uutuus etenkin nuorten pelaajien keskuudessa.

– Meillä on sillä lailla mukava tilanne, että myös nuoret pelaajat ovat löytäneet golfin ja heitä tulee lajin pariin yhä enenevissä määrin. Ja kyllähän tämä palvelee myös kiireisiä harrastajia, joilla pelaaminen meinaa muuten jäädä vähiin. Tämän ehtii tulla kiertämään töidenkin jälkeen, Rintala toteaa.

Golf on muutenkin hyvässä kurssissa tällä hetkellä.

– Koronapandemian myötä ulkoliikunnan harrastaminen ylipäätään kasvoi ja myös golfin pariin saatiin uusia pelaajia. Golf onkin tänä päivänä rekisteröityneillä harrastajilla mitattuna yli 157 000 pelaajallaan Suomen suurin laji, Rintala sanoo.

Suomen golfliiton vuosikertomuksen mukaan 23 500 uutta tai palaavaa jäsentä rekisteröityi pelaajiksi vuonna 2021, mikä tarkoitti 15 prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Suurin uusien ja palaavien jäsenten ikäluokka oli 30-39 vuotiaat.

– Tänä päivänä yli puolet kaikista uusista pelaajista on alle 40-vuotiaita, eli kehitys on aivan päinvastainen mitä se oli vielä 2010 luvulla, Rintala jatkaa.

Härmä Golf

Uuden 12 väylän puistogolfkentän rakentaminen onkin merkittävä investointi lajin pariin tulleiden nuorten pelaajien viihtyvyyden varmistamiseksi. Härmässä on tehty työtä nuorten golfaajien eteen jo aiemminkin.

– Uusille pelaajille järjestettävät green card -kurssit ja aktiivinen junioritoiminta, jolla varmistetaan peli-innostus myös kurssin jälkeen ovat varmasti vaikuttaneet positiivisesti siihen, että myös meidän seurassamme nuoria on saatu hyvin lajin piiriin. Golfin tulevaisuus näyttää valoisalta ja laajennuksen ajoitus sattui enemmän kuin kohdalleen, sanoo Rintala.

Uusi kenttä on ilo silmälle – ja pelaajalle

Ylihärmän uusista väylistä yksi on par 3 eli ihannetuloksessa pallo menee reikään kolmannella lyönnillä. Väylän pituus on 145 metriä. Par 4:n pituus on 325 metriä ja par 5:n 455 metriä.

– Väylät istuvat erinomaisesti kentän profiiliin. Yrityksemme perustajajäseniin lukeutuva Matti Mäki-Haapoja teki alustavat luonnokset ja lopulliset suunnitelmat ovat Backtee Oy:n käsialaa, Rintala kertoo.

Härmä Golf

Pelaajat viihtyvät Härmä Golfin kentällä paitsi kentän hyvän kunnon, myös sen haastavuuden vuoksi.

– Meidän kenttämme on kohtuu haastava, ei ollenkaan sieltä helpoimmasta päästä. Luoma menee monen väylän poikki ja lammet sekä bunkkerit tuovat omaa haastettaan, joten kenttä ei ole ainakaan yksitoikkoinen pelata, Rintala kuvailee.

Uusien väylien viheriöille on tehty jo olemassa oleviin väyliin verrattuna isompia kallistuksia, mikä tuo lisää haastetta pelaamiseen. Uudet par 5 ja par 3 lyödään alueen poikki virtaavan Naarasluoman yli ja puistomainen kenttä sai uudistuksessa myös neljännen lammen. Siirtymät väylältä toiselle ovat tuttuun tapaan lyhyitä.

– 12-väyläinen kierros on par 48. Jos kiertää 18 väylää, siihen sisältyy viidesti uusi väylä ja pariksi muodostuu 72. Myös 12 väylän kierros on nykyisin tasoituskelpoinen, Rintala vinkkaa.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Kentän uudistus tuli maksamaan 400 000 euroa. Uusi 12 väylän kierros on tarkoitus avata heinäkuun puolivälissä. Myös viikkokisat pelataan jatkossa 12-väyläisinä.

– Kyllä sitä on kyselty jo pitkin kevättä, että koska avataan. Kevät on ollut onneksi suotuinen nurmikon kasvun suhteen ja parin viikon sisällä päästään pelaamaan. Ilmoittelemme kotisivuilla heti, kun kaikki viimeistelytyöt on saatu valmiiksi ja väylät avataan, Rintala lupaa.

Rintalan mukaan golfkenttien tilanne on maakunnassa muutenkin hyvä.

– Täällä ei ole etelän lumettomien talvien tuomia haasteita ja meillä ja Kuortaneella päästään avaamaan kausi usein ensimmäisten joukossa. Viheriöt talvehtivat hyvin lumen alla, Rintala kertoo.

Härmän Kylpylä
Loma Härmän Kylpylässä on rentoa yhdessäoloa. Kuva: Jenna Koivisto.

Rentoa pelaamista kylpylämaisemissa

Härmä Golfin kenttä sopii muutenkin rentoon harrastamiseen. Sijainti Härmän Kylpylän pihapiirissä takaa sen, että paikalta löytyy ravintolapalveluja joka makuun. Härmän Kylpylän kuuluisan buffet-pöydän ja uuden á la carte -ravintola Riihen lisäksi nälkäisiä palvelevat Rolls ja Kotipizza.

-Klubilta saa pientä purtavaa ja juomia ja myös kentältä löytyy kioski. Kierroksen loppupäässä voi tilata Kotipizzasta valmiiksi pitsan klubille odottamaan tai jos kaipaa vähän notkuvampia pöytiä, voi suunnata kylpylän puolelle, Rintala esittelee.

Golfaamaan voi tulla myös pitkän kaavan kautta ja ajan kanssa. Kylpylän puolelta löytyy golfaajille räätälöityjä majoitustarjouksia, jotka sisältävät pelioikeuden lisäksi myös sisäänpääsyn kylpylään.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (9 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset