Article image
Riikka Könönen opiskelee liiketaloutta Vaasan ammattikorkeakoulussa. Pääaineena hänellä on markkinointi.
22.02.2023
Työelämä ja yrittäjyys

Opiskelu ulkomailla haaveissa

Teksti: Hanna Hattar
Kuvat: Sami Peltoniemi ja Riikka Könösen oma albumi

Opiskelu ulkomailla antaa usein uutta näkökulmaa omaan alaan ja tarjoaa mahdollisuuden erilaisten kurssien opiskeluun. Haastattelimme opiskelijaa ulkomaan vaihdon kokemuksista.

Riikka Könönen, 23 vuotta, Vaasa

1. Mitä ainetta ja tutkintoa opiskelet Suomessa ja missä?

Opiskelen liiketaloutta Vaasan ammattikorkeakoulussa kolmatta vuotta. Pääaineeni on markkinointi. Tarkoitukseni on valmistua tradenomiksi joulukuussa. Olen kotoisin Lohjalta.

2. Oliko vaihtoon vaikea päästä? Pääsitkö haluamaasi maahan ja oppilaitokseen? 

Koin, että vaihtoon oli suhteellisen helppoa hakea ja päästä. Koulullamme on vaihtokoordinaattori, joka auttoi hakemisen suhteen. Tarjolla oli useita eri maita. Halusin hakea Espanjaan vaihtoon. Siellä vaihtoehtoja eri oppilaitoksista oli vain vähän tarjolla.

3. Milloin olit opiskelijavaihdossa? 

Hain vaihtoon viime keväänä ja päätös vaihtoon pääsystä tuli kesäkuun aikana. Pääsin Espanjaan ja Barcelonaan yliopistolle nimeltä Universitat Autónoma de Barcelona. Päätöksen jälkeen tuli kiire järjestellä asiat ja asuminen maassa, sillä opiskelu alkoi syyskuun alussa. Vaihdossa olin viisi kuukautta.

Riikka Könönen seisoo Barcelonassa katumaisemassa
Riikka Könönen kaipasi vaihtelua opiskelija-arkeen Vaasassa. Vaihto-opiskelu Barcelonassa vastasi hyvin hänen odotuksiaan.

4. Miksi halusit vaihtoon? Saitko sisällytettyä siellä suorittamasi opinnot tutkintoosi? 

Olen aina ollut kiinnostunut ulkomailla asumisesta ja tykkään tosi paljon matkustelusta. Tiesin, että nyt oli oikea aika hakea vaihtoon. Halusin myös vaihtelua arkeen, sillä takana oli jo kaksi opiskelijavuotta Vaasassa. Ajattelin, että vaihdosta on monella tavalla hyötyä etenkin työelämässä: kielitaito ja kokemus. Olen opiskellut espanjaa ja kirjoittanut sen ylioppilaskirjoituksissa, joten myös siksi halusin Espanjaan. Sain sisällytettyä opinnot tutkintooni, joskaan opinnot eivät olleet suoraan markkinoinnista. Kaikki meni silti hyvin, eikä valmistumiseni viivästy vaihdon takia.

5. Mikä on ollut parasta vaihdossasi? 

Parasta oli kulttuuri. Elämä etelässä on erilaista. Ihmiset ovat avoimia ja iloisia, kaduilla on paljon tapahtumia. Sää Espanjassa oli poikkeuksellisen lämmin vaihtoni aikana. Vielä tammikuun lopussakin Barcelonassa oli +15 astetta. Parasta oli myös se, että vaihdossa tutustuin uusiin ihmisiin.

Riikka Könönen istuu Vaasan sisäsatamassa Vaasa-kyltin reunalla
Paluu Suomeen ja Vaasaan on herättänyt ristiriitaisia tunteita Riikassa. Hän ehti jo kotiutua Barcelonaan. Tärkeää on kuitenkin myös opintojen suorittaminen loppuun, jonka jälkeen Riikka haluaa kerätä työkokemusta ennen seuraavia siirtoja elämässään.

6. Millä kielellä olet opiskellut vaihdossa? Saavutitko opiskelutavoitteesi vaihdossa? 

Opiskelin englanniksi Barcelonassa. Myös espanjan taidoistani oli hyötyä. Olin yllättänyt kuinka monessa tilanteessa pelkällä englannilla ei pärjännyt, esimerkiksi lääkärissä käynti oli yksi tällainen kokemus. Yliopiston virallinen opetuskieli on katalaani, jota en osaa. Pystyin kuitenkin valitsemaan englanninkielisiä kursseja, jotka sitten suoritin.  

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

7. Mikä yllätti vaihto-opiskelumaassa? 

Positiivinen yllätys oli se, kuinka nopeasti kotiuduin Espanjaan. Myös siesta oli yllätys. Vaikka tiesin sen olemassaolosta, sen näkyminen arjessa oli yllätys. Siestan aikaan moni paikka oli todellakin kiinni. Paikallisten ihmisten kielitaidottomuus yllätti. Moni ei puhunut sanaakaan englantia. Yllätyin myös siitä, miten korkeatasoista opetus oli yliopistossa. Kurssien eteen piti tehdä tosissaan töitä.

8. Mikä ei mennyt niin kuin etukäteen kuvittelit? 

Asumiseen varauduin jo etukäteen ajatuksella, että en ehkä asu yhdessä paikassa koko viittä kuukautta. Niin myös kävi. Barcelonasta oli vaikeaa löytää asuntoa ja sen eteen piti nähdä paljon vaivaa. Opinnot olivat vaikeampia, mitä kuvittelin. Ikäväkseni jouduin myös kokemaan sen, mistä aina varoitellaan. Jouduin varkauden kohteeksi, kun puhelimeni vietiin suoraan käsistäni kadulla.

Kaksi jääkaappimagneettia kiinnitettyinä Vaasan sisäsatamassa olevaan kylttiin
Parasta vaihto-opiskelussa oli kulttuuri. Sää Espanjassa oli poikkeuksellisen lämmin vaihdon aikana.

9. Haluaisitko asua jatkossakin ulkomailla? 

Voisin asua ulkomailla myös jatkossa. Vaihdosta jäi hyvä fiilis. Paluu Suomeen ja Vaasaan on herättänyt ristiriitaisia tunteita. Ehdin jo kotiutua Barcelonaan. Haluan kuitenkin suorittaa opinnot loppuun, löytää mielekkään työn ja kerätä työkokemusta ennen seuraavia siirtoja elämässäni. Jatko-opiskelut ulkomailla kiinnostavat. Voisin ajatella esimerkiksi ylempää korkeakoulututkintoa ulkomailla.

10. Kaipasitko jotain kotimaasta ulkomailla asuessasi? 

Oikeastaan yllätyin, että en kaivannut mitään niin kovin paljon. Totta kai perhettä, kissaani ja ystäviäni kaipasin, mutta sitäkin lievitti se, että vanhempani ja ystäväni vierailivat luonani Espanjassa. Välillä kaipasin yksin asumista. Soluasumisessa erilaiset kulttuurit ja tavat näkyivät arjessa. Kaipasin myös turvallisuuden tunnetta. Suomessa kaduilla ei ole niin paljon ihmisiä ja perustunne on turvallisuus. Espanjassa sai liikkuessaan olla jatkuvasti valppaana.

Riikka Könönen istuu pöydän äärellä kahvikuppi kädessään
Espanjassa asuessaan Riikka kaipasi välillä yksin asumista. Soluasumisessa erilaiset kulttuurit ja tavat näkyivät arjessa.

11. Miten suomalainen opiskelujärjestelmä eroaa ulkomailla kokemastasi? 

Loppupeleissä opiskelujärjestelmät eivät eronneet paljoa toisistaan. Opettaja-opiskelija -suhde oli Espanjassakin rento ja opettajia pystyi kutsumaan etunimillä. Kouluruokailu oli Espanjassa huomattavasti kalliimpaa kuin Suomessa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (5 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
espanja matkailu opiskelijaelämä opiskelu työelämä vaasa

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset