Article image
Kirjoittaja on AMK-muotoilija ja sisustaja-visionääri.
23.04.2021
Blogi / Koti ja asuminen

Kansalaisten kevätmuutto takapihalle

2.3/5 - (3 votes)

Vanhan sanonnan mukaan Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen. Siksi sen iloista haluaa nauttia niin paljon ja pitkään kuin mahdollista. Kylmän talven jälkeen kahvikupillinen ulkona kevätauringossa on ensikosketus elämän heräämiseen, vaikka sitten pientä kylmyyttä vastaan toppavaatteisiin pukeutuneena.

Kesää kohti terassien tai parvekkeiden käyttötarkoitus laajenee kahvihetkistä mitä erilaisimpiin toimintoihin. Oikeastaan lähes kaikki sisätilan toiminnot voi ”ulkoistaa” kesällä. Olohuoneen upottavat sohvat toimivat takapihallakin, luontorealityn ympäröimänä. Ruokailu ulkona on aina yhtä taivaallista ja useimmat meistä grillaavatkin vimmatusti koko kesän, itseään ja kyljyksiä. Myös sänky on pihakalusteena mahdollinen, ellei nukkumiseen niin ainakin päiväuniin. Köykäisempi versio riippumatto tai riippukeinu antaa keinuvalla liikkeellään upeaa mielenterapiaa! Mikäli tontin laidalla ei vesi liplattele voi vesistön tuoda pihaan paljussa tai altaassa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että mitä useampia toimintoja aiot pihaasi sijoittaa, sitä enemmän niiden sijoittelu vaatii harkintaa. Mikäli pudottelet ostoksesi sinne tänne hankintajärjestyksessä, toiminto siellä, toinen täällä ja paljukin kököttää keskellä nurmikkoa kuin taivaasta tipahtaneena.

Ulkotilojen sisustus on verrattavissa sisätilojen suunnitteluun; mitä harkitumpia ratkaisut ovat, sitä suuremmin lopputulos kiittää toimivuudellaan ja ulkonäöllään. Mitta ja järki onkin hyvä pitää kädessä suunnitelmaa tehdessä. Käytettävissä oleva tila antaa raamit sille, mitä kaikkea voit pihallesi sijoittaa. Pienikin parveke muuttuu paratiisiksi parilla kalusteella ja muutamalla mehevällä kasvilla.

Onko terassin suunnittelu ajankohtaista? Mieti miten saisit yksityisyyttä tilaan

Parhaimmillaan terassi on rakenteeltaan avara, mutta siinä on mukavasti näkösuojaa ja yksityisyyttä oman ajan viettoon. Olen suuresti ihmetellyt niitä korokkeellisia “estradeja”, jotka on rakennettu suoraan talon seinustalta puolen metrin korkeudessa muutama metri eteenpäin. Näyttävät mielestäni karaoke-lavoilta vailla mikrofonia. Tällainen avoin paikka ei anna primitiiviset vaistot omaavalle ihmiselle tarpeeksi turvaa ja suojaa rentoutumiseen ja yhdessäoloon. Siksi jonkinlainen rajaus sermin, kasvien, seinän tai pergolan muodossa antaa raamit tilalle ja näin tarvittavaa yksityisyyttä.

Terassin suunnittelu hyödyntäen eri korkeuseroja tekee siihen luontevasti ”huoneet” erilaisille toiminnoille. Ruokailutilan sijoitus katokseen varmistaa sen, että kilpajuoksulta täyteen lastatun lautasen kanssa sadekuuroja vastaan vältytään. Lisäksi katokseen sijoitettu oleskeluryhmä pehmeine patjoineen säästää hermojasi siltä, sataako, paistaako vai sataako sittenkin…

Hehkeät kesäkukat ulkokeittiössä voivat yhtä hyvin olla syötäviä yrttejä, kukkia tai vaikkapa kirsikkatomaattia. Jälkiruoaksi mansikka riippuamppelista, nam! Ovat yhtä mukavan näköisiä kuin hortensiat, mutta tarjoavat ruokalautaselle maistuvat lisät.

Porealtaiden tai paljujen hankinta houkuttelee monia, mutta kannattaa ehdottomasti miettiä sen integroiminen muihin rakenteisiin sulautuvaksi. Helpointa on osin upottaa allas osaksi terassin rakennetta, jolloin korkeudesta ei tule ongelmaa. Ellet pysty upottamaan allasta rakenteisiin, voit nostaa sen vierelle muita rakenteita tasaamaan korkeuseroja. Mieti, mitä muuta ammekylvyn yhteyteen voit tarjota; lepotuoleja löhöilyä kaipaaville, taso kylmille juomille, tunnelmaa ja näkösuojaa kasveilla sekä lumovoimaa pimeneviin iltoihin esimerkiksi kynttilälyhdyillä. Näin terassin tunnelmasta on mahdollista nauttia jopa pitkälle syksyyn. Siihen asti kuitenkin: valoa kohti!

Armi Ahovaara,
bloggaaja

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
2.3/5 - (3 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset