Article image
Alajärven yhteisökoordinaattori Tuomas Lahdenperä iloitsee elo-syyskuun vaihteessa järjestettävän Alvar Aalto - viikon monipuolisesta ohjelmasta.
Kaupallinen yhteistyö

24.05.2024
Tapahtumat ja matkailu

Aaltoa alusta loppuun

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Matti Hautalahti

Ainoana maailmassa Alajärvellä on arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia 74 vuoden ajalta. Alajärvellä on Aallon ensimmäinen opiskeluvuosina suunnittelema työ, sekä arkkitehtitoimiston viimeinen projekti.

Suomen tunnetuimman arkkitehdin Alvar Aallon töiden kunnioittamiseksi ja esiintuomiseksi on eri puolilla Suomea järjestetty elo-syyskuun vaihteessa Alvar Aalto -viikko.

─ Aalto-viikko pidetään nyt ensimmäistä kertaa Alajärvellä. Alvar Aalto -säätiö omistaa Aalto-viikon brändin ja se kiertää Suomessa sekä kerran Saksan Wolfsburgissa. Nyt Aalto-viikko järjestetään kahdeksatta kertaa, Alajärven yhteisökoordinaattori Tuomas Lahdenperä kertoo.

Alvar Aalto -viikko

Tämän vuoden tapahtuman piti olla alun perin Rovaniemellä, ja Alajärven kaupunki otti Rovaniemen peruman viikon järjestettäväkseen vuosi sitten avoimin mielin.

─ Halusimme tarjota tapahtuman historian laajimman sisällön ja olemme liittäneet ohjelmaan myös muuta kuin aiemmin viikon aikana pääohjelmana olleita arkkitehtuuriluentoja.

Alajärvi on panostanut Aalto-viikon 30.8.-8.9 konsertteihin ja tapahtumiin koko kaupungin leveydeltä.

Alvar Aalto -viikko

─ Saimme oikeastaan kaikki toimialat mukaan viikon ohjelman suunnitteluun.

Aalto-viikon ohjelmassa on useita konsertteja, arkkitehtuuriluentoja, opastuksia, näyttelyitä ja paljon muuta.

Henkinen koti

Vuonna 1919 valmistunut nuorisoseuran talo on nuoren arkkitehtiopiskelija Aallon ensimmäinen julkisen rakennuksen suunnittelutyö.

Aalto vietti Alajärvellä lapsuus- ja nuoruusvuotensa ja kävi parikymmentä vuotta kesämökillään, Villa Floralla yhdessä puolisonsa Ainon kanssa. Aalto oli kirjoilla Alajärvellä avioitumiseensa vuoteen 1925 saakka.

Alvar Aalto -viikko
Alajärvellä on Aallon mukaan nimetty tie.

─ Aalto koki, että hänen henkinen kotinsa oli Alajärvellä. On myös tulkittu, että Alajärven luonto näkyisi Aallon suunnittelemissa töissä.

Alajärvi-vuosinaan Aalto kävi lähes viikoittain myös Carl-Ludvig Engelin suunnittelemassa kirkossa, johon koko pitäjä kokoontui.

─ Hän seurasi mielellään kirkon lehteriltä kirkonmenoja sekä kansan kokoontumista, vaikka ei itse kovin uskonnollinen ollutkaan.

Kätevä kävelykierros

Alajärven Aalto-keskuksen muodostavat keskustaajamassa sijaitsevat kaupungintalo ja virastotalo, seurakuntatalo, vanha kunnansairaala, nuorisoseurantalo, Villa Väinölä ja Aallon toimiston viimeiseksi jäänyt työ kaupunginkirjasto.

Katso kuvakarusellin kuvat!

Kaupunginkirjaston edessä sijaitsee Aalto-keskuksen käsittävä infotaulu, johon kaikki kohteet on merkitty kartalle.

─ Rakennusten yhteydestä löytää opastetaulut. Alvar Aallon tuotantoon tutustuminen omatoimisesti on siis tehty mahdollisimman helpoksi.

Alvar Aalto -viikko
Alvar Aalto suunnitteli Villa Väinölän veljelleen Väinö Aallolle, jonka mukaan rakennus on saanut nimensä.

Myös kävelyetäisyydellä olevalla hautausmaalla voi nähdä Aallon suunnittelua. Aalto suunnitteli monumentteja sisällissodassa valkoisten puolella kaatuneille, talvi- ja jatkosodan alajärveläisille sankarivainajille sekä Aaltojen perhehaudalle.

Kaupungintalon aulassa on esillä Alvar ja Aino Aallon 1930-luvun lasidesignia esittelevä pysyväisnäyttely. 

Alvar Aalto-viikon koko ohjelma luettavissa alajarvi.fi/aalto to 30.5. lähtien.

Aallon suunnittelemat rakennukset Alajärvellä

Nuorisoseurantalo (1919)
Villa Väinölä (1926)
Villa Flora (1926)
Vanha sairaala (1928)

Alajärven Aalto-keskus:
Seurakuntatalo (1970)
Kaupungintalo (1967)
Virastotalo (1968)
Kirjasto  (1991)
Hautausmaalta löytyy kolme monumenttia.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.1/5 - (16 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset