Article image
Vaasalainen Leila Peltonen ihastui asumisoikeusasuntonsa valoisuuteen ja isoihin ikkunoihin, joiden ääressä hänen kasvinsakin viihtyvät mainiosti.
Kaupallinen yhteistyö

03.05.2024
Koti ja asuminen

Edullinen ja riskitön tapa asua

Teksti: Saara Tuomela
Kuvat: Sami Peltoniemi

Oy Vaasan Asumisoikeuden omistamien asuntojen asukkaat ovat tyytyväisiä helppoon ja turvalliseen asumiseen.

Asumisoikeus sijoittuu asumismuotona vuokra- ja omistusasumisen väliin. Se on riskitön vaihtoehto, sillä asumisoikeussopimuksessa on ikuinen irtisanomisturva.

Omistusasumiseen verrattuna asumisoikeus on huomattavasti edullisempi vaihtoehto, sillä asumisoikeusmaksu on vain 15 prosenttia asunnon alkuperäisistä kustannuksista ja hankintahinnasta.

Peltosten asunnon keittiökaappeihin on vaihdettu aikaisemmin vetimet. Vaasan Asumisoikeus remontoi keittiöt perusteellisemmin tulevaisuudessa.

Oy Vaasan Asumisoikeus omistaa Vaasassa kahdeksan taloa, joista neljä sijaitsevat aivan Vaasan keskustassa. Kohteita on myös Kotirannalla ja Impivaarassa.

Vaasalainen Leila Peltonen asuu miehensä Juha Peltosen kanssa Vaasan Asemakadulla asumisoikeusasunnossa, jossa on neljä huonetta, keittiö ja sauna. Asunnon kruunaa iso lasitettu parveke.

Peltosten asunnossa on neljä huonetta, keittiö, sauna ja iso lasitettu parveke. Yksi huoneista toimii vierashuoneena.

─ Muutimme nykyiseen kotiimme loppuvuodesta 2022. Puntaroimme omistusasunnon ja asumisoikeusasunnon välillä, mutta päädyimme tähän, sillä asumisoikeus on asumismuotona turvallinen ja edullisempaa kuin omistus- tai vuokra-asuminen, Leila Peltonen perustelee.

Peltosten päätökseen vaikutti myös tämän hetken asuntomarkkinoiden tilanne.

Lupa remontoida

Yksi asumisoikeuden huomattava etu vuokra-asumiseen verrattuna on se, että asukas saa muokata asunnon oman näköisekseen.

asunto
Asumisoikeusasunnon oma sauna tuo arkeen luksusta.
Peltoset ovat vaihtaneet saunan kiukaan uuteen.

─ Olemme tehneet asunnossa pientä remppaa. Otimme muun muassa kylpyhuoneessa suihkukaapin pois ja laitoimme tilalle suihkuovet. Kiukaan vaihdoimme myös uuteen.

Peltoset suunnittelevat lisäksi muun muassa pienen vessan remontointia ja huoneiston väliovien vaihtoa. Vaasan Asumisoikeus remontoi tulevaisuudessa myös taloyhtiön keittiöt.

─ Kiva, kun asumisoikeusasunnossa saa toteuttaa omia ideoita, Leila sanoo.

asunto
Avara olohuone isoine ikkunoineen on Leilan lempipaikka kodissa.

Peltosten kotiin tulvii valoa isoista ikkunoista kolmesta eri ilmansuunnasta, mikä teki Leilaan vaikutuksen jo heti ensinäkemällä.

─ Kävimme ensin katsomassa asuntoa saman talon kakkoskerroksessa, mutta tiesin, että ylimmässä kerroksessa oli toinenkin asunto vapaana. Menimme katsomaan myös sitä, ja tiesin heti, että tämä se on. Ihastuin avaraan ja valoisaan olohuoneeseen, joka on edelleen lempipaikkani kodissamme.

Uusi moderni asunto

Asumisoikeusasunto on hyvä vaihtoehto myös esimerkiksi ensiasuntoa hankkivalle.

Vaasalainen, Turusta kotoisin oleva Aapo Nyholm, 22, aloitti opiskelut syksyllä 2023 Vaasassa. Hän opiskelee japanin kieltä ja kulttuuria Fria Kristliga Folkhögskolanissa.  

Aapo Nyholm on viihtynyt hyvin asumisoikeusasunnossaan. Moderni ja remontoitu asunto miellyttää silmää.

Nyholm asui koulun alettua vielä Raisiossa, jossa hän kävi lukion.

─ Viikonlopun jälkeen piti aina ajaa Vaasaan, yöpyä kaverin luona ja sitten ajaa taas viikonlopuksi takaisin. Oli helpompi etsiä oma asunto Vaasasta, Nyholm kertoo.

Nyholm tutki erilaisia vaihtoehtoja, kunnes hänen äitinsä lähetti linkin uudesta ja modernista Vaasan Asumisoikeuden tarjoamasta asumisoikeusasunnosta.

asunto
Nyholmin yhtenä kriteerinä uudelle asunnolleen oli, että siellä täytyy olla oma sauna.

─ Asunto oli niin hieno, että halusin muuttaa heti.

Nyholm laittoi asunnosta hakemuksen menemään ja tuli valituksi. Lokakuussa 2023 hän muutti Vaasan Mäkikaivontielle vastaremontoituun kaksioonsa.

Sopii myös opiskelijoille

Kriteereinä uudelle kodilleen Nyholmilla oli, että sieltä on löydyttävä astianpesukone ja oma sauna. Molemmat kriteerit täyttyivät ja asukas on tyytyväinen. Täysin remontoitu asunto miellyttää Nyholmin silmää.

Hän suosittelee asumisoikeusasumista myös muille opiskelijoille.

asunto, asumisoikeus vaasa
Nyholmin asunnon kodinkoneet uusittiin remontissa. Keittiöstä löytyy myös astianpesukone, joka on Nyholmin mielestä välttämätön kodissa.

─ Tämä tulee edullisemmaksi kuin vuokra-asuminen, ja asuntoon sijoitetun rahan saa satavarmasti takaisin, jos haluaa muuttaa.

Takaisin maksettava kertasumma korjataan rakennuskustannusindeksillä, mikä tarkoittaa korkeampaa summaa kuin asumisoikeutta ostaessa.

Asukkaiden kokemuksia:

”Taloyhtiössämme asuu sekä vanhempaa että nuorempaa väkeä. Meille vanhemmille tuntuu mukavalta, kun kaikista taloyhtiön asioista huolehditaan ja nuoremmille on hyvä päästä kohtuuhinnalla omaan asumisoikeusasuntoon.”
Christian Holmsten, (s. 1954), Asemakatu 31

”Talon hissi on hyvä turva ikääntyvälle, ja oma sauna tuo arjen luksusta, josta nautin suunnattomasti. Suosittelen asumisoikeusasumista muille, sillä pienellä pääomalla pääsee kiinni turvattuun asumiseen.”
Elli Tuomiharju, (s. 1957), Gerbyn Rantatie 9

”Olen asunut nykyisessä asunnossani yhdeksän vuotta, ja olen erittäin tyytyväinen. Asumisoikeuden yksi erinomaisista puolista on asumisen helppous. Isännöintitoimistosta saa avun joka asiaan.”
Nina Julin, (s. 1963), Tiilitehtaankatu 39

”Asuttuani yli 50 vuotta Asevelikylässä rivitalo-osakkeessa, oli hyvä vaihtaa kaikin mukavuuksin varustettuun kaksioon. Tontin nurkalta alkaa Edvininpolku kauniin luonnon kera, ja matkaa kaikkiin palveluihin on vajaa kilometri.”
Matti Ollila, (s. 1948), Männistöntie 11

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.5/5 - (6 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset