Article image
Kaupallinen yhteistyö

24.05.2024
Tapahtumat ja matkailu

”Tulkaa katsomaan, majakanvalo syttyy!”

Teksti: Sari Yli-Hukka
Kuvat: Jenna Koivisto

Kesäyössä majakan pihapiirissä ympäriinsä villisti lentelevät pääskyt, taivaanvuohen ääni graniittikallioilla, auringonlaskun värjäämä hattarataivas ja majakan valo, joka pienen hetken valaisee kerrallaan palan yömerta.

Tämä pieni, metsäisen Kokkolan saariston majakkasaari Tankar on kulttuurihistoriallisesta saaristolaiselämästä haaveilevan paratiisi.

majakkasaari Tankar

Majakkasaaren luonto on ulkosaaristolle tunnusomaisen karua. Sään ja ajan harmaannuttavat pitkospuut, venevajat ja mökit kertovat omaa tarinaansa satojen vuosien takaa. Toukokuusta, myöhäiseen syyskuuhun majakkasaari on pieni paratiisi sen sadoille linnuille ja veneen tuomille saarelaisille ja matkailijoille.

majakkasaari Tankar

Majakkasaari on vilkkaimmillaan kesäkuukausina, MS Jennyn kuljettaessa saarelle saapuvia matkailijoita kesäkuusta syyskuun loppuun saakka. MS Jenny liikennöi Kokkolan Meripuistosta säännöllisillä reittivuoroilla majakkasaarelle, tarjoten huolettoman merimatkan mantereelta saarelle.

majakkasaari Tankar

Vilkkaimpina kesäkuukausina laiturit ovat päivisin veneitä täynnä: on lähteviä, tulevia ja yöksi jääviä. Saari tarjoaa pidennetyn kesäsesongin, näyttäen ulkosaariston monipuolisen kesän eri vaiheita. Kesä majakkasaarella alkaa toukokuussa valoisten öiden aikaan, lintujen kevätmuutosta juhannuksen lähes yöttömän yön tunnelmaan ja päättyen tunnelmallisiin pimeneviin elokuun iltoihin ja viimeisiin syyskuun sumuisiin valonsäteisiin ja lintujen syksyiseen yömuuttoon. Alkukesän suvijuhlaa Juhannusta ja Venetsialaisia, elokuun viimeistä viikonloppua, juhlitaan saarella perinteisin menoin.

majakkasaari

Suurin osa väestä vierailee saarella vain MS Jennyn merimatkan ja kalasopan verran, nauttien saaren tunnelmasta keskipäivän auringon aikaan. He kiertävät saaren ympäri kulkevan luontopolun, katsovat ja kuvaavat punavalkoisen majakan. Ja lähtevät.

Matkailukohde Visit Kokkola

Ja sitten on niitä, jotka jäävät yöksi katsomaan majakkasaaren upeutta ja kiireettömyyttä. Tunnelmaa, joka laskeutuu niin saaren kuin sielun ylle, kun päivävieraat lähtevät saarelta. Jäljelle jäävät majakkasaaren rauha ja sen ihmiset, nuo vanhojen sukujen kasvatit, luotsiveneiden tuomat. Saarella viettää kesäänsä pieni, yhteisöllinen väestö, joilla on kaikilla omanlaisensa historiansa ja kosketuksensa saareen.

Yö majakkasaarella

Yöpyminen majakkasaarella on ikimuistoinen kokemus, jossa monipuoliset majoitusvaihtoehdot tarjoavat ainutlaatuisia elämyksiä. Yön majakkasaarella voi kokea niin majakan pihapiirissä sijaitsevassa historiallisessa majakkamestarintalossa, 1970-luvulla rakennetussa entisen luotsiaseman tunnelmassa kuin sataman läheisyydessä sijaitsevassa autenttisessa, harmaahirsisessä vierasmajassa.

matkailukohde

Majakan pihapiirissä sijaitseva Majakkamestarin talon rakentaminen alkoi vuonna 1887, hieman ennen itse majakan valmistumista. Majakan pihapiirin talot ja niiden yhteyteen rakennetut makasiini ja sauna seisovat edelleen vanhan majakkayhdyskunnan ytimessä. 

Matkailukohde

Saari kätkee sisäänsä omanlaisena elämänrytmin. Se asettaa päivälle raamit, jättäen mielelle tilaa hiljentyä. Usein kuulee kysyttävän mitä saarella voi tehdä. Kun istahtaa saaren länsi- ja pohjoispuolen kallioille katsomaan voimaansa näyttävää ja usein illaksi tyyntyvää merta, voi löytää vastauksen. Saaristolaiselämän parhautta on sen tietynlainen tylsyys.

matkailukohde Visit Kokkola

Saaren keskeisimpänä kohtaamispaikkana toimii Tankarin kesäkahvila, joka tarjoaa maistuvien ruokien ja lämpimien vuokrasaunan löylyjen lisäksi tärkeän kohtaamispaikan niin saarelaisille kuin matkailijoille. Kahvilan yrittäjäpariskunta Mikan ja Annen voi nähdä työn äärellä jo aamun ensimmäisistä tunneista alkaen leipomassa pullaa, aina kesäillan viimeisiin tunteihin, jolloin kahvilan ja saunan ovet sulkeutuvat.

Katso kuvakarusellin kuvat!

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (7 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
Kokkola lähimatkailu majakka majakkasaari matkailu saari Tankar

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset