Article image
Daybed on käytännöllinen huonekalu jota voi käyttää niin sohvana, varavuoteena kuin löhöilypaikkana. Kuva: Ellos.
18.09.2020
Blogi / Koti ja asuminen

Daybed houkuttelee päivänokosille

4/5 - (2 votes)

Daybed – päivävuode, päiväsänky, sohvapenkki tai lepovuode – esiintyy yhä useammin sisustuslehtien ja -ohjelmien sivustoilla. Onko tässä suomalaisten kotien uusi suosikki? Mikä on daybed ja sen tarina?

Daybed on käytännöllinen huonekalu. Sitä voi käyttää niin sohvana, varavuoteena kuin löhöilypaikkana. Siinä voi ottaa päiväunet tai ruokanokoset. Tai siirtyä loppuyöksi kuorsaavan puolison vierestä rauhallisempiin olosuhteisiin. Tai muutoin lukea suosikkilehteä ikiomassa, lokoisassa rentoutumisnurkassa.

Daybedillä pitkä historia

Daybedillä on pitkä historia ja sitä voidaankin tituleerata sohvan esi-isäksi, sillä se on ollut käytössä jo muinaisessa Egyptissä ja antiikin Roomassa. Antiikin Kreikassa ja Roomassa makuuasunto oli täysin hyväksytty asento seurustelutilanteissa. He jopa söivät makuultaan, sillä sohvat oli aseteltu ruokapöytien ympärille. Daybediä löytyi ruokasalien lisäksi makuuhuoneista ja kirjastoista. Daybedillä syötiin, luettiin, juotiin tietenkin viiniä tai otettiin maittavan ruoan jälkeen nokoset.

1600-luvulla daybed tunnettiin Ranskassa nimellä chaise lounge, Amerikassa nimellä couch, kun taas Englannissa daybedinä. Ranskan rokokootyyliset daybedit jopa kullattiin ja verhoiltiin näyttäviksi kalusteiksi. Voimme vain kuvitella Marie Antoinetten, joka omalla daybedillään syö maukkaita leivoksia, siemaillen samalla laadukasta shamppanjaa kristallisesta shamppanjalasistaan.

Daybed – kätevän kokoinen kaluste

Daybed on kätevä, sillä se ei ole liian suuri pieniin tiloihin eikä taas liian pieni isoon olohuoneeseen. Pienissä kodeissa se toimii hyvin oleskelutilan ainoana sohvana – ja tarvittaessa näin myös vierassänkynä. Isoissa tiloissa se taas sopii hyvin sohvan ja nojatuolin lisänä – ja on varmasti lastenlasten suosikkipaikka siinä missä pyörivät tv-tuolitkin. Isossa olohuoneessa daybed on näyttävä kaluste jopa keskelle huonetta. Näinhän olohuoneensa kalusti myös tv-guru Mikko Leppilampi. Daybedin avulla huoneesta saa avaran näköisen, sillä siinä ei ole selkänojia eikä tukevia rakenteita. Lisäksi se on helppo siirrellä, kun stailausvimma iskee päälle. Ja kun siihen kyllästyy, sen voi uusiokäyttää vaikka eteisaulan penkkinä tai lastenhuoneen sohvana.

Tarja Ranto
bloggaaja

Vinkkejä kevyemmän kukkaron daybedin tekemiseen:

  • Etsi vanha laveri, siihen hyvä patja ja muhkeat tyynyt.
  • Hyödynnä ylimääräinen runkopatjasänky – verhoile se uudelleen ja koristele tyynyillä.
  • Muistathan, että yksi pitkulainen, pyöreä tyyny on olennainen osa daybediä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (2 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
Koti ja asuminen -blogit sisustaminen

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset