Article image
12.06.2020
Blogi / Koti ja asuminen

Jokakesäinen mökkikuume iskee jälleen

3/5 - (5 votes)

Selailen netistä myytäviä mökkejä, ostan kaupasta mökkiaiheisia lehtiä, katson televisiosta mökkiaiheisia ohjelmia. Teen tätä monta kertaa viikossa, samat myytävät mökit, samat lehdet, samat ohjelmat. Mökin sisustaminen ja oman näköisen mökkipihan rakentaminen pyörittää aivosolujani. Jokakesäinen mökkikuume on iskenyt jälleen!

Tuttua ajatusleikkiä monelle mökkikuumeiselle lämpimien säiden alkaessa. Jokakesäinen mökkikuume alkaa viimeistään huhti-toukokuussa. Kesäkuussahan mökki pitäisi jo olla, jotta koko kesäajan mökkikautta voisi hyödyntää mahdollisimman pitkästi. Eihän se ole ”jätkä” eikä mikään, ellei juhannukseksi mökille lähde! Ja olisihan se ihana sisustajana saada oma mökki sisustettua juhannusaatoksi.

Mökkiahdistus vai mökki-innostus?

Toisia koko mökkiajatus ahdistaa, toisia innostaa. He, joilla mökki on ollut vuosikausia – jopa vuosikymmeniä – pitävät sitä monestikin vain kesäkuukausien lisätyötaakkana. Ne ihmiset, jotka mökkiä haaveilevat, eivät voi ymmärtää, miksi:

”Olisi niin ihana lähteä perjantaina töiden jälkeen kaupunkikodista, työntää vain ovi kiinni, jättää jääkaappi ammottamaan tyhjyyttään. Suunta kohti mökkiä, paikallisen ruokamarketin kautta. Kun mökille päästään, grilli ja sauna kuumaksi ja sitten vain loikoillaan koko viikonloppu.”

Kun juhannus nyt uhkaavasti lähestyy, huomaan, että mökkiä ei ole tänäkään vuonna löytynyt. Taasen muutamat, kuraisetkin mökkitiet ajelleena ja myynnissä olleita katselleena totean, että ei löydy sopivanlaista paikkaa. Sitä ”tiettyä” mökkifiilistä ei vaan synny, ellei paikka ole juuri oikeanlainen.

Mökkikuume laittaa ajatukset harhailemaan unelmien kesämökissä

Mistä syntyy oikea mökkifiilis? Mökki pitäisi sijaita hyvän tien päässä (mielellään asfaltoitu tie perille asti), pitkä laituri rannassa (vain makoilua varten), maasto kunttaa ja laakakalliota (nurmikot ovat nyt out). Mökissä tietenkin sisämukavuudet (tiskikone, sisävessa ja sähkö) ja tietenkin varaava takka, joka tuo mökkifiiliksen niin kesällä kuin talvellakin. Unohtamatta isoa, katettua terassia, johon paistaa luonnollisesti kaikista ilmansuunnista.

Vaikeaa on löytää se sopiva. Vähän kuin puolison metsästystä – toiset asiat natsaavat, toiset taas eivät millään. Tai sopivan auton löytämistä – jossa merkki, varusteet ja värit pitäisi saada täsmäämään.

Olisiko kolme päivää mökkielämää sittenkin riittävästi yhden mökkikuumeen talttuttamiseksi?

Vuokramökki juhannukseksi ja kolme päivää mökkielämää kyllä riittänee mökkihaaveilujen tyydyttämiseen? Näin ainakin edellisinä vuosina. Realiteetit mökin pitämisen osalta ovat jälleen jyränneet mökkikuumeen ja enimmät haaveilut. Mökki tarvitsee myös huolenpitoa, kunnossapitoa ja remontointia. Ei se tule laiturilla makoilemalla. Se tarvitsee poraa, sahaa ja lapiota. Ei ne takkapuutkaan sieltä puusta itsekseen putoile. Ehkä minusta ei ole sittenkään mökki-ihmiseksi? Ehkä ei ainakaan tänä vuonna. Katsotaan taas ensi keväänä uudelleen, kun uusi mökkikuume iskee.

Tarja Ranto
bloggaaja

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3/5 - (5 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset