Article image
Suomalainen koti
09.03.2019
Blogi / Koti ja asuminen

Suomalainen koti on asujansa pyhättö

Vuosia erilaisten sisustuslehtien ahmijana syntyy väkisinkin käsitys, millainen on suomalainen koti. Sisustuslehtien kodit tosin ovat tarkkaan harkittuja, viimeisteltyjä ja hyvin stailattuja, mutta silti jokaisessa kodissa eletään aidosti. Omat persoonalliset mieltymykset saavat näkyä asumisen valinnoissa.

Suomalaisessa kodissa korostuu valon merkitys ja isot ikkunat. Tarvitsemme valoa, koska elämme myös ankeita ja pimeitä vuodenaikoja. Valoisina vuodenaikoina tosin peitämme isot ikkunat säleverhoilla ja varjostamme auringon markiiseilla.

Suomalaisen kodin sisustus on klassinen, värimaailma on sisustustrendeistä huolimatta edelleen valkoista, beigeä, sinistä ja harmaata. Olohuoneen valtaa iso kulmasohva, jonka edessä on Artekin sohvapöytä. Tarketin parketti olohuoneessa, peittonaan Woodnotesin paperinarumatto, tuo aidon puun hienosti esille. Alvar Aallon Mehiläispesä-klassikkovalaisin valaisee pehmeästi, kun tulppaanikimppu löytää tiensä olohuoneen sohvapöydän Aalto-maljakkoon. Yrjö Kukkapuron Karuselli-tuoli on se piste i:n päällä olohuoneen parhaassa lukunurkkauksessa. Tason päällä valaisee Eero Aarnion Tuplakupla, jonka taustatapettina Jukka Rintalan kukkakuviot.

Ilman saunaa ei koti ole suomikoti

Suomalaisesta kodista löytyy aina sauna, jonka Harvian kiuas lämmitetään pari kertaa viikossa. Pukkilan laatat kylpyhuoneessa täydennettynä Finlaysonin pyyhkeillä kestävät aikaa. Makuuhuone sijoitetaan kylpyhuoneen läheisyyteen. Suomalainen panostaa laadukkaaseen sänkyyn, niinpä makuuhuoneen täyttää leveä Jensenin parivuode – pari Muuramen yöpöytää seuranaan. Mummolta peritty peililipasto siirtyy sisustusinspiraation mukaisesti välillä makuuhuoneeseen, välillä olohuoneeseen.

Blogikirjoittaja Tarja Ranto
Tarja Ranto

Suomalainen design on pelkistettyä ja näyttävää

Designkalusteet, kauniit esineet ja suomalaisen muotoilun klassikot pitävät pintansa. Vintagekalusteet ovat kuumaa tavaraa ja anopin kutomat räsymatot lattiassa täydentävät vuosikymmenien kerroksellisuutta. Tapio Wirkkalan Ultima Thule -lasisarja löytyy vitriinikaapista.

Muumimukit otetaan astiankuivauskaapista, oli pöydän ääressä sitten oma väki tai vieraat. Jännittävintä on aina arvata, saako juodakseen pikku Myystä vai Nuuskamuikkusesta. Ilmari Tapiovaaran Domus-puutuolit ovat parhaat keittiön tuolit hyvässä seurassa, pöytänään Artekin kaunis koivupöytä.

Ikkunoissa roikkuvat äidiltä saadut Marimekon verhot ja pöydällä aseteltuna muutama Mariskooli, joissa tarjolla Fazerin sinisiä ja Vihreitä kuulia. Yki Nummen Lokki-valaisin valaisee seinälle aseteltuja Pentikin keramiikkatauluja pehmeästi. Kotoisa tunnelma syntyy perinteisen Atrian lihapadan hautuessa Timo Sarpanevan valurautapadassa.

Kohta syödään: pöytään katetaan Kaj Franckin Teema-sarjan lautaset ja maito juodaan Aino Aallon laseista.

Kun ilta saapuu, sytytetään tuikkukynttilät Iittalan tuikkuihin ja fiilistellään lasitetulla terassilla.

Näin elää suomalainen koti: Suomalaisista brändeistä, joiden kanssa voidaan jakaa yhteiset arvot.

Tarja Ranto
bloggaaja

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
koti ja asuminen sisustaminen suomalaisuus

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset