Article image
Vinkki! Perinteisen paketin sijaan ilahduta ystäväa lahjoittamalla vuohi kehitysmaahan!
13.12.2019
Tapahtumat ja matkailu

Aineettomat joululahjat kasvattavat suosiotaan

Teksti: Hannele Norja

Aineettomien joululahjojen valikoimista ja hinnoista löytyy jokaiselle mieluisa vaihtoehto. Lahjan voi hankkia vaikka vasta jouluaattona, jos aikaisemmin ei ehdi.

– Vuohi on lahjalistan kärkipäässä vuosi toisensa jälkeen. Myös Naisten Pankin stipendi on noussut listan kärkisijoille, Kirkon ulkomaanavun varainhankintapäällikkö Johanna Karjalainen toteaa.

– Viime vuonna ykköspaikalle tosin nousivat puuntaimet. Se tuli meillekin yllätyksenä. Taimien menekki kasvoi sata prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, vaikka emme sitä edes erityisemmin markkinoineet.

Kirkon Ulkomaanapu lanseerasi Toisenlaiset Lahjat vuonna 2005. Karjalainen poimi idean englantilaisen sisarjärjestön Christian Aidin esitteestä.

– Ensimmäisen joulun tulos, noin 230 000 euroa, yllätti meidät täysin.

Samoin yllätti myös tilauksia seurannut postitusrumba. Toisenlaisen Lahjan hankkijalle lähetettiin kortti, jonka hän sai antaa lahjan saajalle. Tilauksia kertyi niin paljon, että toimistolla jouduttiin postittelemaan kortteja talkoovoimin, että ne ehtisivät ajoissa perille.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Kirkon Ulkomaanapu oli ensimmäisten joukossa Suomessa lanseeraamassa eettistä lahjaa. Samoihin aikoihin aloitti oman eettisten lahjojen konseptinsa World Vision.

– Ensimmäisenä vuonna Kirkon Ulkomaanapu ei investoinut mainontaan lainkaan, printtimainonta aloitettiin vuonna 2006. Kun varaa markkinointiin alkoi liietä, panostettiin myös tv-mainontaan. Mainostoimisto palkattiin hätiin pari vuotta toiminnan aloittamisen jälkeen, Karjalainen muistelee.

Huussi, sika ja vuohi

– Vuohi, viisi sikaa, huussi, siemenet ja kuokka, kalastusverkko, koulupuku, moskiittoverkko, Karjalainen luettelee ensimmäisten vuosien tuotteita.

Tuosta listasta ovat edelleen mukana kaikki muut paitsi kalastus- ja moskiittoverkko. Järjestö etsii koko ajan myös uusia lahjaideoita ja uudenlaista markkinointia.

Tänä vuonna uutuutena on tyttöjen hygieniapaketti. Tyttöjen koulun keskeytymistä kuukautisten ajaksi pyritään ehkäisemään tarjoamalla tytöille kuukautissuojia, saippuaa, alusasuja ja koulutusta. Tyttöjen koulunkäyntiä tuetaan myös erillisillä stipendilahjoilla. Koulupukukin yltää edelleen suosituimpien lahjojen joukkoon.

Joka kukkarolle sopiva hinta

Reilun vuosikymmenen aikana Toisenlaisen Lahjan suosio on säilynyt vakaana. Parin huippuvuoden jälkeen tuotto on pysytellyt jo useamman vuoden 1,2 miljoonan euron tienoilla.

– Kilpailijoita on tullut huimasti lisää. Tuntuu, että melkein jokaisella järjestöllä on nykyään tarjolla vastaava konsepti. Kaupalliset toimijat taas tarjoavat paljon esim. elämyslahjoja, Karjalainen sanoo.

Reilun vuosikymmenen aikana Toisenlaisen Lahjan suosio on säilynyt vakaana.

Markkinoinnin eteen Kirkon Ulkomaanapu joutuukin tekemään yhä enemmän työtä. Lahjojen hinnat Kirkon Ulkomaanapu harkitsee tarkkaan. Lahjalistalla on yhteensä 45 erilaista lahjaa, joiden hinnat vaihtelevat 5 eurosta 1 200 euroon. Hintaluokkien lisäksi lahjan voi valita myös eri kategorioista. Listalta löytyy niin Ilmastolahjat, Sydämen Lahjat, Naisten Pankin Lahjat kuin Yrityslahjatkin.

Mattimyöhäisen pelastus

Tyypillinen lahjanantaja on koko toiminnan alkuajan ollut 25-34-vuotias nainen.

– Teetimme tämän vuoden alussa profiilitutkimuksen. Tuo mainittu naisten ikäluokka on edelleen korostunein, mutta nyt rinnalle ovat kiilanneet yli 65-vuotiaat lahjoittajat.

Naiset korostuivat silti tutkimuksessa edelleen innokkaimpina lahjoittajina. Toinen tutkimuksessa erottuva ryhmä on pääkaupunkiseutulaiset. Karjalainen uskoo sen johtuvan mainonnan suuntautumisesta pääosin pääkaupunkiseudulle.

Tutkimusta peratessaan sekä tulevaa joulukampanjaa ja ulkomainontaa suunnitellessaan Kirkon Ulkomaanapu törmäsi mielenkiintoiseen havaintoon.

– Verkkokaupastamme hankittiin viime vuonna vielä jouluaattonakin hurjat määrät lahjoja. Jos tavaralahjan hankinnalla on taipumus jäädä viime tinkaan, niin se sama näyttää toistuvan myös Toisenlaisen Lahjan kohdalla, Karjalainen naurahtaa.

Eikä helppo ja nopeasti toimitettava sähköinen kortti ainakaan hoputa mattimyöhäisiä. Vaan eipä joudu Kirkon Ulkomaanavun henkilökuntakaan enää postitustensa kanssa talkoohommiin yhtä helposti kuin reilu vuosikymmen sitten.

Aineettomia lahjaideoita

 • Erilaiset terveyshoidot ja hemmotteluhoidot
 • kuntosalikortti
 • Tarjoudu seuraksi mihin tahansa kulttuuritapahtumaan
 • Lähde seuraksi retkelle, metsään, uimaan, leikkipuistoon
 • Polkupyörän/auton huolto/autonpesu
 • Omatekoinen ruoka, leivonnaiset, hillot
 • Itsekerätyt marjat
 • Itseviljeltyjä tuotteita
 • Itsetehty runo
 • Siivousapu
 • Vuosijäsenyys mielenkiintoiseen yhdistykseen
 • Taulun vuokraus lainaamosta
 • Koiranhoito
 • Pakohuonereissu
 • Teatteriliput
 • Anna omaa aikaasi

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
joululahja juhlapyhät lahjat

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset