Article image
Asumisoikeusasumisessa saat omistamisen turvan, mutta et joudu sitomaan paljon rahaa asuntoon.
Kaupallinen yhteistyö

28.09.2019
Koti ja asuminen

Asumisoikeusasunto hyvä vaihtoehto ensiasunnolle tai uudelle paikkakunnalle muuttavalle

Asumisoikeusasunto takaa omistamisen turvan, mutta et joudu sitomaan paljon rahaa asuntoon. Asumisoikeudesta luopuminen on helppoa, sillä saat sijoituksesi takaisin indeksin muutoksella tarkistettuna.

– Asumisoikeus sopii erityisen hyvin ensiasunnoksi ja uudelle paikkakunnalle muuttavalle, vuokraustoimen johtaja Anne Tukia kiteyttää.

Asumisoikeusasuminen on omistus- ja vuokra-asumisen väliin sijoittuva asuntojen hallintamuoto. Asumisturva vastaa omistusasunnon asumisturvaa, koska sopimusta ei voi talonomistajan puolesta sanoa irti eikä sitä voi tehdä määräaikaiseksi.

– Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kalliiden asuntohintojen joukossa asumisoikeus on noussut erittäin suosituksi asumismuodoksi.

Asumisoikeuden haltija päättää asuntonsa varustetasosta. Hän voi itse hankkia asuntoonsa haluamiaan lisävarusteita sekä tehdä siellä tarvitsemiaan muutostöitä omistajan suostumuksella.

Kaksikerroksinen talo ja etualalla nurmikkoa.
Asuntoa tulee käyttää omana vakituisena asuntonaan, ja asumisoikeuden voi jättää myös perinnöksi ylenevässä tai alenevassa polvessa.

Lähes 30 vuotta ASO-asuntoja

Asumisoikeusasuntoja on rakennettu Suomessa vuodesta 1991 lähtien. Asumisoikeusasunnon haltija sijoittaa asuntoonsa 15% asunnon hankintahinnasta, asumisoikeusmaksun. Loput (85%) asunnon hankintahinnasta on rahoitettu valtion aravalainalla tai korkotukilainalla.

Asumisoikeussopimus on arvopaperi, joka kelpaa asumisoikeusmaksua varten mahdollisesti otettavan pankkilainan vakuudeksi.

Asumisoikeus säilyy, kun asunnon haltija huolehtii kuukausittain käyttövastikkeen maksamisesta ja muista asumisoikeussopimuksen mukaisista velvoitteista.

– Asuntoa tulee käyttää omana vakituisena asuntonaan, ja asumisoikeuden voi jättää myös perinnöksi ylenevässä tai alenevassa polvessa.

– Omaksi ASO-asuntoa ei tarvitse eikä voi lunastaa missään asumisen vaiheessa, Tukia selventää.

Kuka voi saada asumisoikeusasunnon?

Asumisoikeusasuntoja voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet ja tarve-ehdot täyttävät henkilöt. Jos ehdot täyttäviä hakijoita ei ole, voidaan asumisoikeusasuntoon hyväksyä muukin hakija.

Tarve-ehtoihin kuuluu, että hakija ei saa omistaa omistusasuntoa eikä hakijalla saa olla varoja sen hankkimiseen. Asumisoikeusasunnon saaminen on mahdollista hakijan tuloista riippumatta. Myöskään asumisoikeusasunnon kokoa ei rajoiteta, eli käyttöön voi saada asunnon, joka vastaa tuleviakin tarpeita.

– Yli 55-vuotiaita hakijoita ASO-asunnon tarve-ehto ei koske. Myöskään asumisoikeusasunnosta toiseen vaihtavalta ei tarve-ehdon täyttämistä vaadita, Tukia huomauttaa.

Kaksikerroksinen keltainen ja koristeellinen rivitalo. Nurmikkoa ja kivi etualalla.
Asumisoikeus sopii erityisen hyvin ensiasunnoksi tai uudelle paikkakunnalle muuttavalle.

Asumisoikeudesta luopuminen

Ilmoitus asumisoikeuden luopumisesta on tehtävä aina kirjallisesti Oy Vaasan Asumisoikeudelle. Asumisoikeudesta luopuminen tapahtuu kolmen kuukauden kuluttua ilmoituksen saapumisesta talon omistajalle.

Velvollisuus maksaa kuukausittaista käyttövastiketta on voimassa, kunnes asumisoikeus siirtyy joko uudelle omistajalle tai talon omistajalle.

Luopuessaan asunnosta asumisoikeuden haltija saa takaisin sijoittamansa asumis-oikeusmaksun rakennuskustannusindeksin muutoksella tarkistettuna sekä mahdollisen korvauksen asuntoon hankkimistaan lisävarusteista.

Vaasan Asumisoikeus Oy

  • Vaasan Asumisoikeus Oy -yhtiön omistuksessa on 266 asumisoikeusasuntoa eri puolilla Vaasaa.
  • Asumisoikeusasuntoja on rakennettu Vaasaan vuodesta 1992 lähtien.
  • Uusin kohde on valmistunut vuonna 2003 Pukinjärvelle.
  • Asuntoja on Gerbyssä, Impivaarassa, Vanhassa Vaasassa, Keskustassa, Kotirannalla ja Pukinjärvellä.
  • Laajin tarjonta vapaista asumisoikeuksista on tällä hetkellä Gerbyssä ja keskustassa.
  • Ensisijaisesti ASO-asunnot myydään, mutta vapaita asuntoja voi tiedustella myös vuokralle.
  • Vuokra on korkeampi kuin asunnon asumisoikeuden omistajalla, koska silloin asumisoikeusmaksu rahoitetaan yhtiön toimesta.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
asuminen asumisoikeusasunto

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset