Article image
CustomIT:n Myyntipäällikkö Jussi-Petteri Ikola, toimitusjohtaja Jari Männistö, järjestelmäasiantuntija Mika Niemi ja palvelusuunnittelija Joni Hannuksela ketovat, että yritys toimittaa kaikki ICT-ratkaisut niin isojen kuin pienienkin yritysten tarpeisiin
Kaupallinen yhteistyö

30.09.2021
Työelämä ja yrittäjyys

CustomIT rakensi räätälöidyn verkon Piirille asiakkaan tarpeita kuunnellen

Teksti: Juho Kuorikoski, kuvat: Matti Hautalahti

Törnävän sairaala-alueelle rakentuvassa Piirin kaupunginosassa tieto liikkuu nopeasti ja tietoturvallisesti CustomIT:n rakentamassa verkossa. Paikallinen ja ketterä internet-operaattori tarjosi luotettavan verkon kiinteistöihin sekä tietoturvallisen internet-yhteyden avaimet käteen -periaatteella.

Luonnonkaunis Törnävän sairaala-alue on viime vuosien aikana jalostunut hiljalleen uusyrityskeskukseksi. Alueella toimii jo kymmeniä yrityksiä ja tavoitteena on, että muutaman vuoden kuluttua yrityksiä olisi jo satoja. Liiketoiminnan edellytyksenä on toimiva ja nopea verkko, ja sellaisen alueelle on rakentanut Seinäjoella toimiva CustomIT.

–Toimintamme keihäänkärkenä on paikallisuus ja riippumaton operaattoritoiminta. Voimme tarjota yhteydet ja sisäverkot, ja palvelumme taipuvat monenlaiseen käyttötarkoitukseen. Toista vastaavaa toimijaa ei tällä alueella ole, toteaa CustomIT:n myyntipäällikkö Jussi-Petteri Ikola.

Piirin rakennustöistä vastaa Rakennus K. Karhu Oy. Kun tietoverkkojen rakentaminen tuli ajankohtaiseksi, yritys oli yhteydessä isoihin operaattoreihin.

–Siellä ei mikään taipunut oikein mihinkään. Räätälöinti karisi matkan varrella, tai sitten toteutus olisi tullut todella kalliiksi, kertoo K. Karhun IT-asiantuntija Jukka Hanhikoski.

Aiemmin Törnävän sairaala-alueella oli toiminut Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, joten tietoverkkoyhteydet olivat jollakin tasolla olemassa.

–Alue on ollut noin sata vuotta sairaanhoitopiirin käytössä, ja se on ikään kuin kunta kaupungin sisällä. Esimerkiksi sähkö-, lämpö- ja vesijohtoverkko ovat omavaraisia, mutta ongelmaksi muodostui, että miten saadaan tietoliikenneyhteydet tuotua kymmenille yrityksille, kertoo Rakennus K. Karhu Oy:n kiinteistöpäällikkö Johannes Karhu.

Asiaa yritettiin ensin ratkoa isojen operaattoreiden avulla. Lukuisista palavereista huolimatta sopivaa ratkaisua ei tuntunut löytyvän.

–Meille esitettiin mitä kummallisempia toteutustapoja, jotka kaiken lisäksi olivat vielä kalliitakin, Hanhikoski muistelee.

–Sitten soitin CustomIT:lle, ja seuraavana päivänä sieltä tarjottiin ratkaisua, joka myös toteutettiin lähes sellaisenaan. Meillä oli selkeä ongelma, johon muilla ei ollut ratkaisua.

CustomIT:n toimitusjohtaja Jari Männistö kertoo, että yritys toteutti Piirille koko internet-infrastruktuurin. K. Karhu Oy:n kiinteistöpäällikkö Johannes Karhu ja IT-asiantuntija Jukka Hanhikoski sanovat, että paikallisen operaattorin toteutus on mitoitettu heidän tarpeisiinsa.

Monistettava ratkaisu

CustomIT:n toimitusjohtaja Jari Männistö kertoo, että yritys toteutti Piirille internet-infrastruktuurin kokonaisuudessaan. Kaikille toimijoille tarjotaan oma internet-yhteys avaimet käteen -periaatteella. Ensimmäisenä verkotettiin Hallintola-rakennus, ja hyvien kokemusten siivittämä tämä ratkaisu aiotaan monistaa myös muihin rakennuksiin.

–Tällä hetkellä yhteyksien päässä on 40 yritystä, mutta lähitulevaisuudessa täällä toimii 300–400 yritystä, joten määrä moninkertaistuu, Karhu sanoo.

–Jokaisella toimijalla on käytössään satamegainen internet-yhteys, ja koko kaista on heidän käytössään. Jokaisella on myös oma virtuaaliverkko, joten tietoturva on kunnossa, Männistö kertoo.

Sairaala-alueella on 14 rakennusta ja noin 25 000 kerrosneliötä. Kaikki olemassa olevat rakennukset on tarkoitus saada yrityskäyttöön, joten Piirin alueelle on kehittymässä iso yrityskeskittymä.

–Tämän lisäksi uudisrakentamista on tulossa noin 30 000 kerrosneliötä ja pyrimme siihen, että uudisrakennuksiinkin saadaan samanlaiset yhteydet. CustomIT on kumppanimme myös näissä projekteissa.

Nykyaikaa ja tulevaisuutta

Koska Piirin alue on aiemmin ollut sairaanhoitopiirin käytössä, alueella oli jo runkoverkko olemassa. Männistö kertoo, että CustomIT investoi viime kesänä Törnävän alueen kuituverkkoon.

–CustomIT:n avulla saatiin alueelle nykyaikaa ja tulevaisuutta. Koska toimijoita on tulevaisuudessa satoja, ja jokaiselle luvataan sadan megabitin kaista, tähän käytännössä vaaditaan nykyaikainen kuituverkko.

–Toteutuksemme kestää aikaa. Alueella on nyt sellainen verkko, joka toimii myös tulevaisuudessa. Kaistaa riittää, eikä tähän tarvitse tehdä isoja muutoksia pitkään aikaan.

Verkko on myös toimintavarma, sillä alueelle tulee valokuitu kahdesta suunnasta. Yhden linjan pettäessä toinen on aina käytössä.

–Sisäverkko puolestaan toimii siten, että esimerkiksi yrityksen toimipisteet ovat saman toimijan verkon takana. Internetiin pääsee keskitetyn palomuurimme kautta, joten ratkaisu on myös erittäin tietoturvallinen.

– CustomIT:n ratkaisun avulla saamme toimijoille heidän tarpeidensa vaatiessa parhaimmillaan jopa kymmenen gigabitin yhteydet, eli nettiyhteyden nopeus ei ole esteenä alueella, lisää Hanhikoski.

Piirille rakennettu tietoverkko pysyy toimivana myös tulevaisuudessa.

Työ jatkuu edelleen

Verkkoa alettiin rakentaa vuoden 2019 talvella, ja ensimmäiset yhteydet otettiin käyttöön saman vuoden vappuna. Työ on jatkunut näihin päiviin saakka, ja se jatkuu myös tulevaisuudessa.

–Tällaista historiallista aluetta ei saada ikinä valmiiksi, joten kehitykseen ja yhteistyöhön pitää satsata. Meillä on vanhat rakennukset, jotka on tuotu CustomIT:n avulla nykyaikaan. Piirillä historiallinen rakennuskanta yhdistyy moderniin tietoliikennetekniikkaan, Karhu toteaa.

Sairaala-alueen rakennukset on tehty pääosin betonista, joten seinät ovat paksut. Tällaisessa ympäristössä mobiiliyhteydet pelaavat huonosti.

–Kunnon nettiyhteyden vaatimus tällaisessa ympäristössä on valokuitu, Männistö perustelee.

–Kiinteän netin hyötyjä on myös taattu kaista. Kun kymmeniä käyttäjiä on samassa mobiilitukiasemassa kiinni, mobiiliverkon kapasiteetti loppuu kesken. CustomIT:n ratkaisussa näin ei tule tapahtumaan, Hanhikoski jatkaa.

Jokaiselle yritykselle

Piirin sisäverkko on helppo monistaa myös muiden asiakkaiden tarpeisiin. Toimivaksi todettu ratkaisu soveltuu pienten, keskisuurten ja isojen yritysten tarpeisiin. Eikä sijaintikaan ole este.

–Jos kuvitellaan, että yrityksellä on vaikkapa neljä eri toimipistettä ympäri maakuntaa, voidaan verkko rakentaa näidenkin välille tietoturvallisesti, Ikola sanoo.

Verkon rakentaminen ideasta valmiiksi lähtee yhteydenotosta CustomIT:n myyntipäällikköön.

–Tulen paikan päälle tekemään kartoituksen, mistä lähdetään eteenpäin, Ikola sanoo.

Palveluun ja asiakaspalveluun on panostettu. Tämän allekirjoittaa K. Karhun Jukka Hanhikoski.

–Ongelmatilanteissa saa aina nopeasti apua, eikä toiminta ole kasvotonta. Isompien toimijoiden asiakaspalvelu ei välttämättä toimi näin jouhevasti.

Kartoituksen jälkeen laaditaan ratkaisu asiakkaan tarpeiden mukaan. Jokainen asiakas on erilainen, joten myös ratkaisu räätälöidään.

–Emme tarjoa pakettiratkaisuja, vaan sellaisen, joka on mitoitettu juuri kyseisen asiakkaan tarpeisiin. Toimimme yhden luukun periaatteella, eli asiakas saa halutessaan kaikki IT-asiansa hoidettua meidän kauttamme.

Operaattoritoiminnan lisäksi CustomIT:n palvelukattauksessa ovat esimerkiksi päätelaitteet, palvelimet, infonäytöt ja pilvipalvelut.

–Toimimme viidellä paikkakunnalla, joten on erittäin näppärää, että kaikki yrityksen IT-tarpeet saadaan hoidettua saman yhteistyökumppanin kautta, Rakennus K. Karhun Johannes Karhu toteaa.

CustomIT:n toimitusjohtaja Jari Männistö kertoo, että yritys toteutti myös Ideaparkin tietoverkon.

Paikalliselta operaattorilta kaikki ICT-palvelut yhden luukun periaatteella

CustomIT on perustettu vuonna 2012, ja yrityksessä työskentelee tällä hetkellä neljä työntekijää.

–Liikevaihto on kasvanut noin 20 prosenttia vuodessa. Meidän kasvutarinaamme liittyy oleellisesti se, että olemme kasvaneet asiakkaidemme mukana, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Jari Männistö.

Vuonna 2018 yritys lanseerasi operaattoripalvelut, joihin liittyvät internet- ja toimipisteyhteydet. Yrityskaistaksi nimetty operaattorituote sisältää yritykselle toteutettavat tietoturvalliset internet- ja toimipisteyhteydet.

–Vastaanotto on ollut pk-sektorilla todella positiivista, Männistö sanoo.

Kaikki lähtee asiakkaan tarpeesta

CustomIT:n isoimpiin urakoihin lukeutuu Seinäjoen Ideaparkin IT-infrastruktuurin suunnittelu, toteutus ja ylläpito.

–Verkon toiminnassa ei sallita katkoksia. Tähän on panostettu verkon suunnittelussa ja toteutuksessa. Verkossa on yli parisataa aktiivilaitetta, ja siihen on liittyneenä tuhansia päätelaitteita käytännössä ympäri vuorokauden, Männistö selvittää.

CustomIT:n päätoiminta-aluetta on Etelä-Pohjanmaan maakunta, mutta yritys toimii ympäri Suomen. Alueella sijaitsee paljon yrityksiä, joten tarvetta on paikallisille ja luotettaville ICT-ratkaisuille.

–Meidän tavoitteenamme on olla pitkäaikainen kumppani. Asiakkaalle on helppoa, kun väki on tuttua molemmin puolin.

Palvelukattaus riippuu yrityksen tarpeesta. CustomIT toimittaa tarvittaessa kaiken tietotekniikkaan liittyen tai vain osan.

–Meille voi ulkoistaa koko IT-infran, mutta tärkeintä on, että jokaista asiakasta palvellaan heidän tarpeitaan kuunnellen, myyntipäällikkö Jussi-Petteri Ikola summaa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.4/5 - (13 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
internetyhteys rakentaminen Seinäjoki yrittäjyys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset